СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2017 – 2027 г.Стратегията има за цел развитие на таланта, творческите умения и междукултурния диалог сред младите хора; насърчаване на активния и здравословния начин на живот сред младите хора; насърчаване на здравословния начин на живот и социално включване на младите хора;  насърчаване на физическата активност и спорта сред младите хора.
 

Дейности на дирекция "Превенция, интегриране, спорт и туризъм" в изпълнение на Стратегия за младите хора на Столична община 2017 – 2027 г.

 

С РЕДИЦА СЪБИТИЯ СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТБЕЛЯЗА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МЛАДИТЕ ХОРА

 

На 12 август София осъмна с отворени врати на музеи и центрове, открити уроци, артателиета и демонстрации на спортове. Безплатни спортни занимания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса бяха организирани в „Спортна София“, парк „Възраждане“, съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Спортна школа „София“ и „Спортна София 2000“ ЕАД. Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria предизвика интереса на младите хора в парк „Герена“ с демонстрации по стрийт фитнес. Центърът за изкуство, култура и образование „София“ – филиал „Надежда“ отвори вратите си за хората от 15 до 29 години, като им предложи артработилници за развитие на таланта и творческите умения. Регионалният исторически музей – София осигури безвъзмезден достъп до постоянната и временната експозиция в централната сграда на музея за всички млади столичани и гости на София. Отворена бе гореща линия за въпросите на младите хора, свързани със здравно образование и здравна превенция.

За активната работа и добро сътрудничество с плакети и грамоти бяха отличени доброволци от Младежка академия за здравно и гражданско образование и Младежка съдийска академия на Столична община, техните ментори и ръководителите на центрове за подкрепа на личностно развитие.
 

 

 

 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМИ, ИНИЦИАТИВИ, УСЛУГИ, ОБУЧЕНИЯ И ФОРУМИ ЗА МЛАДИ ХОРА

 


На 12 август 2020 г., сряда, Столична община организира Ден на отворените врати, посветен на обявения от ООН Международен ден на младите хора.Столична община отбелязва празника с отворени врати на музеи и центрове, вход свободен и безплатни занимания по спорт и интереси за всички на възраст от 15 до 29 години.

С цел популяризиране на възможностите за развитие на младите хора ще бъдат представени различни дейности за подкрепа, изява и реализация на младите в София. Дирекция „Спорт и младежки дейности“ ще отличи активни младежи доброволци, ментори и обучители от Младежка съдийска академия и Младежка академия „Здравно и гражданско образование“ на Столична община.

 

Програма  

• „Спортна София“, парк "Възраждане" – Зона Б5, от 10 до 16 часа:

- безплатни спортни занимания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса и др., организирани съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Спортна школа „София“ и „Спортна София 2000“ ЕАД

• Парк "Герена" (до стадион "Герена") от 10 до 12 часа:

- демонстрации по стрийт фитнес, организирани съвместно със Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria

• Център за изкуство, култура и образование „София“ – филиал „Надежда“:

- от 10 до 16 ч. артработилници за развитие на таланта, творческите умения и  личностното развитие на младите хора  

- от 18 ч. празнична програма с участието на изявени таланти от Центъра

• Регионален исторически музей София, площад „Бански“ 1 от 14 до 17 ч.:

- вход свободен за разглеждане на постоянната и временната експозиция в централната сграда на музея

• Дирекция „Спорт и младежки дейности“, ул. „Оборище“ 44, от 13 до15 ч.:

- представяне на възможности за подкрепа на младежки дейности по програми за проектно финансиране и инициативи

• Отворена гореща линия на тел.: 0887 263 329 от 13 до 15 ч.:

- за въпроси към д-р Радосвета Стаменкова – изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПЗ) по теми, свързани със здравно образование и здравна превенция.
 

Всички събития ще се проведат при спазване на необходимите засилени противоепидемични мерки в съответствие с указанията на официалните власти и вътрешни процедури за работа във връзка с COVID-19.                                                                   


ПЛАНИРАНИ ДЕЙНОСТИ ЗА 2020 г. В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ – СОФИЯ – ГРАД НА МЛАДИТЕ И АКТИВНИТЕ

 

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЪС СОЦИАЛНА КАМПАНИЯ,
НАСЪРЧАВАЩА ДОБРИЯ ЛИЧЕН ПРИМЕР У ДОМА

 

#СОФИЯвкъщи е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда.

Кампанията на дирекция „Спорт и младежки дейности“ цели да насърчи добрия личен пример, социално отговорното поведение и спазването на мерките за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19 чрез демонстрация на всички интересни неща, които можем да правим вкъщи.

Тематични седмични онлайн предизвикателства ще провокират потребителите и последователите на Facebook и Instagram профилите на дирекцията да се включат с авторски видео материали. Видеата могат да бъдат изпращани по електронна поща: mladi@sofia.bg или директно споделяни на страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ във Facebook.

#СОФИЯвкъщи е онлайн инициатива, която поощрява единствено активността, вдъхновението, отговорността и творчеството вкъщи.

Покана да се включат в предизвикателството #СОФИЯвкъщи е отправена към всички млади на възраст и по дух жители на столицата.

Три правила поставят организаторите:

  • Времетраене на видеото – до 3 минути;
  • Без нецензурно съдържание, език на омраза, фалшиви новини, политически или търговски послания;
  • #СофияВкъщи да присъства на всеки видеоматериал. 

Авторите на клиповете с най-много харесвания ще получат спортни пособия и предметни награди от дирекция „Спорт и младежки дейности“, а всички участвали потребителски материали се включват в седмична мотивираща видео компилация.

Регламентът за участие в социалната кампания е публикуван на официалния портал на Столична община.

Всеки желаещ има право да участва с едно видео в рамките на седмичното предизвикателство.

Кампанията за споделени преживявания у дома #СОФИЯвкъщи ще продължи до края на извънредното положение.

Регламент

Демонстрацията можете да видите ТУК.


ВАЖНО!

С благодарност за участието в конкурсите – „Младежки свят“  и “Нашият спортен празник“, Ви уведомяваме, че съгласно Заповед на кмета на Столична община № СОА20-РД09-1458/09.03.2020 г.  за предприемане на мерки, съобразени със сложната епидемиологична обстановка, празничната церемония по обявяване на отличените в конкурсите ще се проведе през месец септември 2020 г. Представителите на отличените инициативи ще бъдат уведомени писмено.


Конкурс за младежка инициатива на младите хора "Младежки свят"

Вече традиционно, Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ с подкрепата и партньорството на Национална спортна академия, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Британския съвет, Асоциация за развитие на София инициират за шеста поредна година конкурса за младежки инициативи и доброволчески практики „Младежки свят”.

Покана за участие – да представят своите добри практики, иновативни идеи, ефективни кампании и решения, е отправена към всички младежки организации, ученически съвети, ученически парламенти или други неправителствени и образователни структури, които обхващат младежи от 15 – 29 г. на територията на Столична община.

Проектините идеи за участие в конкурса ще се приемат до 20 февруари 2020 г. (внесени официално на ул. „Московска” № 33, Столична община, до Заместник-кмета на СО – д-р Тодор Чобанов). Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” ще финансира най-добрите идеи за младежка доброволческа инициатива в размер на 3 000 (три хиляди) лв. Изпълнението на дейностите обхваща периода (м. март – м. октомври).

1. До кмет на район и директор на СУ
2. Заявление
3. Процедура
4. Инициатива "Младежки свят"
5. Покана


Младежка инициатива – "Нашият училищен спортен празник"

За пета поредна година Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, с подкрепата и партньорството на Национална спортна академия, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Британския съвет, Асоциация за развитие на София, „Спортс Менинджмънт България”, инициират вече традиционното издание; на конкурса за младежки инициативи „Нашият училищен спортен празник”.

Покана за участие е отправена към всички спортни иноватори, ученически съвети, ученически парламенти, обществен съвет, училищно настоятелство, други неправителствени и образователни структури на територията на Столична община.

Предложенията в конкурса за спортни иноватори ще се приемат до 20 февруари 2020 г. (внесени официално на ул. „Московска” № 33, Столична община, до ЗАМ.-КМЕТА на СО – доц. д-р Тодор Чобанов).


1. До кмет на район и директор на СУ
2. Процедура
3. Заявление
4. Формуляр
5. Покана