Общински план за младежта на Столична община за 2024 г.

 


ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ НА СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2024 г.

 

Фестивал „Ало, Космос! Говори България!“

 

На 25 юни 2024 г. в София Тех Парк ще се проведе четвъртото издание на Фестивала „Ало, Космос! Говори България!“

Целта на Фестивала е да вдъхнови подрастващото поколение да преоткрие Вселената чрез един ден, изпълнен със занимателни лекции, вълнуващи демонстрации, увлекателни научни работилници за деца, игри и много награди.

Специален гост на събитието ще бъде Майкъл Лопес – Алегрия, бивш астронавт от НАСА и активен командир – астронавт в Аxiom Space. Той ще разкаже на присъстващите за своите мисии и ще отговори на предварително селектирани чрез конкурс 10 въпроса от ученици.

Пълната програма е достъпна на адрес: https://hello-space.eu/program.html

 

Кметът на София награди малки програмисти

 

Четирима ученици от София бяха отличени със специалната награда на кмета на Столична община Васил Терзиев за иновативен проект в Националната Олимпиада по програмиране на Scratch и Roblox – Advance Web Cup. Церемонията се проведе на 5 юни 2024 в Столичната община.

Олимпиадата дава възможност на децата да покажат креативност и технически умения в света на дигиталните технологии.

Кметът Васил Терзиев поздрави участниците в състезанието и връчи плакет и материална награда на учениците от София, отличени с най-висок брой точки в съответните възрастови групи.

В категорията Scratch за възрастова група 1. – 2. клас специалната награда получи Карина Юмук. Ерик Панов е носителят на наградата във възрастова група 3. – 4. клас, отново в категория Scratch. С двете специални награди в категория Roblox при 4. – 7. клас бяха отличени Кристиан Атанасов и Николай Христов. Малките програмисти получиха награди и от организатора на Advance Web Cup Станислав Тодоров.

“Винаги съм се чудил на хората, които критикуват младото поколение, че не било толкова добро, колкото предишното. Това абсолютно не е вярно. Вие имате талант, имате желание да се учите, да се развивате. И имате много повече възможности от нас, което ще ви направи по-добри. Искам да ви пожелая да продължавате да се изучите, да прилагате наученото тук и да помагате България да се развива” – каза Терзиев. 

Пето издание – „В Пантеона на свободата“


На 2 юни (неделя) 2024 г., от 10:30 до 13:30 ч., в пространството пред и около паметника на Васил Левски, бул. „Васил Левски“, РУО – София-град, в партньорство със Столична община, организира ритуално четене по повод  Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.
В петото издание на проекта „В Пантеона на свободата“ ученици от столични училища ще четат Ботевата поезия.
Инициативата ще се излъчва на живо онлайн за всички наши сънародници у нас и по света.

 

На 22 май, по повод Деня на Европа, в Литературен клуб „Перото“ – НДК, Консултативният съвет по политиките за младежта към кмета на Столична община проведе неформална среща с младите хора на София

 

Целта на събитието е да събере на едно място младежи с идеи за развитието на столицата.

По време на инициативата председателят на Съвета, г-жа Екатерина Йорданова, запозна гостите с дейността на КСПМ за мандат 2022 – 2024. Представени бяха организираните от консултативния орган събития и кампании. В рамките на събитието бяха презентирани и активни програми на Столична община за финансиране на проекти с целева група – млади хора.

На разположение на присъстващите имаше настолни игри, а за доброто им настроение се погрижи DJ Мартен Роберто. 

40 години филиал “Люлин” на Столичната библиотека


Първият филиал на Столичната библиотека в най-големия район на София – “Люлин”, посрещна юбилея с изцяло реновирани библиотечни и читателски пространства. Към днешна дата филиалът работи с 20 хиляди читатели.

“Книгите и четящите хора заслужават да обитават красива и приветлива среда” – каза г-жа Генова, заместник-кмет “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община, която връчи грамота на ръководството на филиала за активната работа с младите хора и подари сборник с есета “Моето софийско детство” от български писатели.

На събитието присъстваха писателите Георги Константинов, Виктория Бешлийска, председателят на Постоянната комисия за "Образование, култура, наука и културно многообразие” към СОС Мирослав Боршош, общественици и др. 

Среща на млади хора с идеи за развитието на София

 

На 22 май в Литературен клуб „Перото“ – НДК, от 19:00 ч., Консултативният съвет по политиките за младежта към кмета на Столична община кани младите хора на София на неформална среща с много музика, настолни игри и разговори за бъдещето на града.

Събитието цели да събере млади хора с идеи за развитието на столицата, както и да запознае същите тези младежи с дейността на столичния Консултативен съвет по политиките за младежта. По време на инициативата ще бъдат представени и активни програми на Столична община за финансиране на проекти с целева група – млади хора. 

Поводът е Денят на Европа – 9 май, а входът – свободен. На разположение на присъстващите ще са настолни игри. За доброто настроение на гостите ще се погрижи DJ Мартен Роберто.

22 май 2024, сряда, от 19:00 ч., Литературен клуб „Перото“ – НДК, пл. „България“ № 1, вход свободен!

 

Старт на кампанията „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ – сезон № 4


На 20 април, събота, от 11:00 часа, в SofiaLab официално беше открит новият сезон на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“.

Инициативата се организира от дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община и за четвърта поредна година дава възможност на млади, креативни и талантливи хора да реализират своите идеи в полза на общността.

До края на месец юни младежите ще развиват проектите си в пет различни направления:

 • „Наука и иновации“ с ментор – Любов Костова;
 • „Изкуство и култура“ с ментор – Светлана Ломева;
 • „Екология и градска среда“ с ментор – Вихрен Митев;
 • „Спорт и здравословен начин на живот“ с ментор – Виктор Кирков;
 • „Животни в риск“ с ментор – Светослав Петров.

Столичната община ще финансира иновативните идеи с кауза, а екипът на отдел „Младежки дейности“ ще оказва организационна и логистична подкрепа, както и съдействие за популяризиране.

В края на 2024 г. авторите на най-добрите и успешно реализирани идеи ще получат специалните награди на "Академията".

Заключително събитие по проект „Активна зелена Европа“


На 12 април 2024 г. в Софийската лаборатория за иновации (SofiaLab), Фондация „Екологичен манифест – МанЕко“, със съдействието на Столичната община, проведе заключително събитие по проект „Активна зелена Европа“.

Проектът се фокусира върху привличането на институционални партньори, които да съдействат за създаването и провеждането на регулярна и устойчива дейност, осигуряваща обучения по темата за климатичните промени в образователните институции.

По време на събитието бяха представени резултатите от проекта и последните образователни дейности на Фондация „Екологичен манифест – МанЕко“. На вниманието на директори и учители от столични училища, както и на представители на Институт Отворено общество – София, УНИЦЕФ България, Асоциация за развитие на София, Клийнтех България, ОRION GRID и Wind Of Change, бе показан и иновативният образователен подход „Климатична фреска“, целящ да подготви деца и младежи за връзката между човешките дейности, климатичните промени и последиците от тях. Срещата приключи с дискусия с предложения за мултиплициране на образователните дейности.

 

Стартира Националната олимпиада по програмиране за ученици

 

С амбицията да се превърне в едно от най-мащабните състезания по програмиране за деца Националната олимпиада по програмиране на Scratch и Roblox – Advance Web Cup вече набира проекти на ученици от 1. до 7. клас.

Организатор е фондация Advance Web Education, а крайният срок за участие с проект е 25 април.
Столична община е партньор на Олимпиадата и ще осигури три специални награди на кмета за иновативни проекти, създадени от ученици от София, за съответните възрастови групи:
- 1. и 2. клас в състезанието по Scratch на тема „Моят град“;
- 3. – 4. клас в състезанието по Scratch на тема „Моят град“;
- 4. – 7. клас в състезанието по Roblox на тема „Моят мечтан град“.

​​​​​​​Пълната информация за Олимпиадата, срокове, регламент и целева група, е достъпна на официалния сайт на организатора – www.advancewebcup.com

 

Отличени бяха най-добрите ученически предприемачески идеи в Регионално състезание по Програма „Учебна компания“


На 27 април под куполите на "Ларгото" се проведе регионално състезание по Програма „Учебна компания“ на "Джуниър Ачийвмънт България". Старт на състезанието бе даден от директора на дирекция „Спорт и младежки дейности“, г-жа Десислава Темелкова.
Столичната община и "Джуниър Ачийвмънт" имат дългосрочно и ефективно сътрудничество в областта на обучението на младите хора в предприемачество.
В тазгодишното издание в София се включиха 120 ученици, които представиха разработените в рамките на година продукти и услуги. Бизнес решенията на участниците бяха презентирани пред жури. Като най-добри бяха отличени компаниите BeeGreen Bulgaria, EM-PAX, FreshGuard, Gentlemen's Choice, Green Care, Green Filters, Refun Bottle, Tale Trails, които продължават да се състезават на Националния финал „Изгряващи звезди“. 

 

На 22 март 2024 г. в сградата на Столична община се проведе работна среща с представители на 24 районни администрации


Заместник-кметът на направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ – г-жа Яна Генова, и екипът на дирекция „Спорт и младежки дейности“ представиха приоритетите в политиката на Столична община в областта на спорта и младежките дейности.
Акцент бе поставен върху възможностите за провеждане на спортни и младежки инициативи чрез финансиране по Програма „София спортува“ и Програма „София – град на младите и активните“.
Разгледани бяха задължителните ангажименти на районните администрации – Ученически игри, Постановление № 46 на Министерски съвет, периодични справки за състоянието на спортната инфраструктура и обекти общинска собственост, предмет на управление и разпореждане.

Представен бе и Календарът на Столична община за спортни и младежки дейности, с традиционни събития, кампании и инициативи на местната власт.

 

 

Иновативен образователен подход „Климатична фреска“ в Софийската лаборатория за иновации

 

Иновативният образователен подход „Климатична фреска“, създаден от икономиста и инженер Седрик Ригенбак и колегите му от Асоциация „Климатична фреска“ във Франция, ще бъде представен от Фондация „Екологичен манифест – МанЕко“, за първи път в София пред директори и учители от столичните образователни институции.

В рамките на заключителното събитие по проект „Активна зелена Европа“ на 12 април 2024 г. (петък) от 11 ч. в Софийската лаборатория за иновации (ул. "Сердика" № 1, ет. 3), присъстващите ще имат възможност да се запознаят отблизо с образователния подход. Събитието се организира в партньорство със Столичната община и цели по-нататъшното прилагане на образователния модел в училищата в столицата.

Подходът „Климатична фреска“ има за цел да подготви младежите за връзката между човешките дейности, климатичните промени и последиците от тях. „Климатична фреска“ представлява отборна игра, която помага на участниците да открият връзката между причините и следствията, свързани с изменението на климата, да си обяснят всички геофизически и социални последици, които настъпват, като биват насърчени да потърсят възможни решения за излизане от създалата се криза.

В рамките на една година Фондация „Екологичен манифест – МанЕко“ е организирала над 55 обучения в цялата страна и е обучила над 1 400 души.

Програма на събитието:
11:00 – 11:30 ч.: Представяне на резултатите от проект „Активна зелена Европа“
11:30 – 12:00 ч.: Представяне на образователен уъркшоп „Климатична фреска“ и основните партньори на Фондация „Екологичен манифест – МанЕко“
12:00 – 12:30 ч.: Дискусия
12:30 – 13:00 ч.: Обяд.

Поради ограничения капацитет на залата е необходима предварителна регистрация в срок до 31.03.2024 г. на електронен адрес:  https://forms.gle/Y8aBVJQYRTuP3Et79

 

Над 75 събития в повече от 50 локации и 9 града ще бъдат част от новото издание на градския фестивал, посветен на игрите в цялото им разнообразие

 

Sofia Game Night се завръща на 4-ти ноември (събота) с по-голяма и по-разнообразна програма от всякога. Събитието, организирано в партньорство с ARRISE powering Pragmatic Play – водещ доставчик на съдържание за iGaming индустрията, с подкрепата на българското студио Incineration Productions, както и със съдействието на Столична община, привлича фенове на игрите от цялата страна за едно незабравимо преживяване, което този път ще обхване цели 9 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Перник, Враца, Сливен и Велико Търново. Списъкът с над 50 локации за пореден път включва не само традиционно посветени на игрите места, но също така музеи, читалища, младежки клубове и кина. По този начин, Нощта на игрите се стреми да обхване всички аспекти на интерактивните забавления – от разработката на игри като професионален път и индустрия със значителна икономическа стойност, през изследването на това младо изкуство в множеството му проявления, до разнообразните начини да споделим удоволствието, което игрите ни носят.

„Фестивалът разглежда и връзката на игрите с образованието, като включва богата STEM програма за деца и събития насочени към създаването на игри, което често е не по-малко вълнуващо от самото играене“, споделя Хелиана Велинова, организатор на Sofia Game Night. „Всеки заинтересован от сферата ще може да се срещне с професионалисти от гейм индустрията в България на конференцията Game Dev Day и да опита техни игри на изложението, което я съпровожда.“

По традиция, Sofia Game Night ще има и филмова програма. За пета поредна година, „Кинематограф“ се включва във фестивала, за да преплете киното с играта и великите истории от живота. Специалната им селекция от късометражно кино ще се прожектира в The Steps и включва премиера за българо-американската продукция „Мигания“, на режисьора и сценарист Мария Бобева. С хорър куиз и филмова WHODUNIT-игра, към Нощта на игрите се присъединява и фестивалът за филми на ужасите „It’s Alive! Horror Film Festival“. Френският институт в България ще представи анимационните „Супата на Франзи“ на Ана Шубинидзе (гост, продуцента на филма Оливие Катрин) и „Лястовиците на Кабул“ на Забу Брайтман и Елеа Губе Мевелек.

Виртуалната реалност отново ще бъде във фокуса на геймърския фестивал и тази година. Участниците ще имат възможност да се докоснат до най-новите VR технологии в две стаи – Avatar VR и VRooms – и да се потопят в преживяването „Нашата планета във виртуална реалност“ във Френският институт в България.

През 2023 се увеличава и броят на музеите – във феста се включват Национален археологически музей, Национален исторически музей, Национален политехнически музей и Регионален природонаучен музей – Пловдив, които са подготвили забавна и образователна програма за всички възрасти.

В рамките на Sofia Game Night ще има и специално предизвикателство – Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” и екипът на фестивала канят всички на специален шахматен турнир за зрящи и незрящи! Паралелно ще могат да се изпробват различни адаптирани за незрящи игри като табла, „Дама“, „Не се сърди, човече!“ и карти.

В програмата са включени още куизове, театрални работилници, LARP, градски приключения, виртуални ескейп стаи, турнири по настолни игри, лекции и дискусии, LAN партита, ретро гейминг, магическо представление, stand-up шоу и още много и разнообразни събития, които ще откриете на www.sofiagamenight.com

 


MY SOFIA. YOUTH WIТH CAUSES.


11-12 АВГУСТ 2023 г.
Кино Кабана


 

Мирослав Боршош: „На 11 и 12 август София се превръща в град на младите и активните, с музика, кино под открито небе и кампании с каузи“

Тече трескава подготовка за второто издание на младежкия фестивал на столицата My Sofia. Youth with causes.


Тази година събитието се мести в сърцето на София, в емблематичната открита сцена на Kino Cabana, в парка на НДК. Двудневният фестивал с вход свободен ще подари на посетителите богата програма с разнообразни активности. Инициативата се провежда по повод Международния ден на младите хора – 12 август, и има амбицията да отговори на  интересите на модерния млад градски човек.

Симо и Богдана от БГ Радио ще отправят забавни предизвикателства към публиката с куп награди, обвързани с каузите на фестивала.

Представяне на иновативни младежки стартъпи, артателиета за рисуване с известни художници, работилници за превръщане на стари дрехи в красиви бижута, книги, срещи с популярни автори, открити тренировки с лицензирани инструктори и уроци по суинг, са само част от активностите, които фестивалът ще предложи на своите гости.

На откритата сцена, първата фестивална вечер (11 август, петък) концерт ще изнесе култовата група „Остава“. На 12 август, под звездното небе, гостите на събитието ще се насладят на прожекция на любимата комедия от режисьора Иван Андонов „Опасен чар“, с Тодор Колев.

През 2023 г. събитието поставя под светлините на прожекторите 4 кампании с кауза: за осиновяване на бездомни животни, превенция употребата на алкохол и наркотични вещества, ранно диагностициране на рак на кожата, ХИВ/СПИН и подкрепа на хора с интелектуални затруднения.

ПРОГРАМА

11 и 12 август от 17 до 20 ч. – Kino Cabana

 

Предизвикателства с каузи – водещи Богдана и Симо от БГ Радио – 11 и 12 август, от 17:00 до 20:00 ч.

Сектор КАУЗИ

 • Кампания за осиновяване на бездомни животни „БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб!“ на Столична община, в партньорство с Международната организация за защита на животните „ЧЕТИРИ ЛАПИ“, Animal Rescue Sofia и ОП „Екоравновесие“
 • Симулации и артработилници за превенция употребата на алкохол и наркотични вещества от Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община;
 • Ранно диагностициране на рак на кожата и превенция ХИВ/СПИН от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве;
 • Подкрепа на хора с интелектуални затруднения – Фондация „Светът на Мария“

 Сектор КНИГИ

 • Български издателства с техните автори;
 • Столична библиотека

Сектор АТЕЛИЕТА И РАБОТИЛНИЦИ

 • Рисуване на постери и картички с известни художници и ъндърграунд артисти;
 • Изработване на артинсталации с Николай Табаков;
 • Ателиета за превръщане на стари дрехи в нови бижута

Сектор ВИЗИОНЕРИ
Щандове за представяне на иновативни проекти и успешни стартъпи:

 • FoodOBox;
 • VODORASLO
 • Fungita и др.

Сектор МЛАДИ АРТИСТИ

 • Щандове с произведения на млади артисти – картини, дрехи, бижута и др.
   
11 и 12 август от 17 до 20 ч. – Пред Kino Cabana

 

Сектор ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО
Открити тренировки със свободен достъп с инструкторите на PULSE Fitness

 • P. BOXx
 • Pilates
 • Zumba

Социално танцуване с клуб по суинг с Flying Steps swing dance

11 и 12 август от 20 до 22 ч. – Kino Cabana

 • Концерт на група „Остава“ – 11 август, от 20:00 до 22:00 ч.
 • Кино вечер с прожекция на „Опасен чар“ –  12 август от 20:00 ч. до 22:00 ч.

https://lh6.googleusercontent.com/nNvHJ3_K_lx3ukbX00Y0ZeDV3vYaK98IZlcdDyswEDjmdd8QtZIyHXTO-LuZS8bpFoYz_L2GhitIiNc3lm_Yft0x5iV2jU4Pid1VUAWu4lCqZNtpN8j335lhDR7STnO0u6JMBUdXYPCYeZKLEV9MWFAПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ВЪВЕЖДАЩА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ SKYLA

04 юли 2023 10:00 – 12:00 ч.
Софийска лаборатория за иновации, ул. Сердика № 1, ет. 3
 

Столична община и Клъстер „Мехатроника и автоматизация” Ви канят за участие във въвеждаща среща на заинтересованите страни по проект „Умения, свързани с интелигентната специализация в контекста на двойния преход” (SKYLA - Smart Specialisation Skills Ecosystems for the Twin Transition), финансиран по Програма „Интеррег Европа” 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Общата цел на SKYLA е да подкрепи публичните организации в идентифициране на уменията на бъдещето в контекста на двойния преход за по-интелигентно и устойчиво развитие чрез засилване и адаптиране на ролята на професионалното образование и обучение (ПОО) в стратегиите за интелигентна специализация.

Основни  целеви групи на проекта са организациите за професионално образование и обучение, представителите на индустрията с фокус върху дигиталния и зелен растеж, публични администрации и агенции, образователни институции и неправителствени организации в сферата на съвременното обучение и учене през целия живот. В по-общ план, SKYLA се стреми да достигне до гражданите, студентите и работещите от различни сектори, чиито професионални интереси и работа са свързани с двойната зелена и дигитална трансформация.

Основен фокус на проектните дейности за България е Стратегия за младите хора на Столична община (2017 – 2027), приета с Решение № 787 от 8.12.2016 г. на Столичен общински съвет, в частност оперативна цел 2.1. „Стимулиране на продължаващото образование и младежко предприемачество“ и нейните мерки за плавен преход от училище към работа, чрез преодоляване на пропуските между етапите в обучението на младите хора, за да отговарят по-добре на нуждите на индустрията или да стартират нов бизнес.

Програма

10:00 ч. – Откриване и кратко представяне на проекта SKYLA

10:20 ч. – Представяне на участниците

10:45 ч. – Дискусия по структурирани въпроси

 • Представяне на SWOT анализ и дискусия на силните и слабите страни, възможностите и заплахите за професионалното образование и обучение (ПОО) в София.
 • Прогнозиране и създаване на бъдещи умения за двойния преход - как публичната администрация, образователните институции и бизнеса да си взаимодействат по-добре, за да отговарят на бъдещите предизвикателства.
 • Роля на доставчиците на ПОО в местната иновационна екосистема.
 • Съоръжения и инструменти за модерно ПОО в подкрепа на двойния преход.

11:30 ч. – Обобщаване на резултатите и сформиране на група на заинтересованите страни

За потвърждение за участие (до 2 юли 2023) на e-mail:
Столична община – zdravko.delchev@sofia.bg
Клъстер „Мехатроника и автоматизация”-  cma@cluster-mechatronics-automation.com

За допълнителни въпроси: +359 896 847451
 


ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ, ОЦЕНКА, ОБХВАТ И ФИНАНСИРАНЕ
на дейностите по изпълнение на проектни идеи по инициатива "Академия за Визионери" на Столична община
 
 


УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ ЗА ЗАПИСВАНЕ В „АКАДЕМИЯ ЗА ВИЗИОНЕРИ“ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНАЖелаещите да се включат в младежката инициатива ще могат да се запишат за участие до 30 април 2023 г. чрез подаване на Информационна карта и Декларация за обработване на лични данни на mladi@sofia.bg

Младите хора, на възраст от 15 до 29 г., живеещи на територията на София, ще могат да избират между четири направления с ментори, утвърдени специалисти в различните тематични области:

 • Изкуство и култура – Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“;
 • Опазване на околната среда – Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“;
 • Наука и иновации – Любов Костова, „Европейска нощ на учените“;
 • Животни в риск – Светослав Петров, Animal Rescue Sofia.

Освен в мотивационни сесии, водени от ментори, участниците в третото издание на инициативата за първи път ще имат възможността да се включат и в практики, лекции и представяне на работещи модели в международен мащаб от водещи експерти (Dogs Trust, FoodObox и др.).

Младежите ще могат да разчитат на професионална менторска подкрепа от създаването на проектната идея, през реализацията, до нейното отчитане. И още – организационна и логистична подкрепа, както и съдействие за популяризиране на проектите.

"Академията" ще финансира проекти в размер до 5 000 лв. като стимулира работата в екип и обмяната на опит.

Пълната информация може да намерите тук.
 


СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ВРЪЧВА НАГРАДИ НА МЛАДЕЖКИ ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА „АКАДЕМИЯ ВИЗИОНЕРИ“


 


„За втора поредна година подкрепяме реализацията на идеите на младежите от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столичната община“ – обяви Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столичната община.

На 2 декември от 16:30 ч. в „Топлоцентрала“ ще се проведе официалната церемония по награждаване на реализираните проекти и представяне на дейностите и резултатите ѝ от инициативите.

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ е създадена през 2021 година, за да провокира младите хора в търсенето на по-добри решения за общността. Инициативата е изцяло безплатна, като право на участие има всеки младеж на възраст от 15 до 29 г. Участниците получават менторска подкрепа от утвърдени експерти в различни области, обучения за работа в екип и управление на проекти, логистична и  организационна подкрепа, както и популяризиране на идеите.

"Академията" финансира визионерските проекти с до 5 000 лв. Настоящото второ издание на инициативата подкрепи пет младежки проекта.


FUNGITA

Проект на Йосиф Хамед и Мария Стефанова. Направление „Наука и иновации“, с ментор Любов Костова, директор на Британски съвет за България

Отглеждането на гъби в домашни условия никога не е било по-лесно. В рамките на проекта беше създадено устройство за локално отглеждане на гъби, което представлява кутия с блокчета мицел, сензор за влага и дифузер. Прототипът на продукта е предоставен на Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“. Проектът беше представен с голям успех на Софийската нощ на учените 2022 и на 34-то издание на Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“. Екипът на проекта ще гостува в столични училища с интерактивни лекции и представяне на леснодостъпната технология за отглеждане на гъби.


„САМО ПО НОСИЯ“  

Проект на Георги Банков, Калина Горанова, Кристин Цанова, Борислава Цветкова. Направление „Наука и иновации“, с ментор Любов Костова, директор на Британски съвет за България

Проектът представя българските обичаи и традиции на достъпен за младите език, както и по начин, подходящ за целевата група – на един клик разстояние. Създаденият Пътеводител на традициите – в хартиен и онлайн вариант, включва видео интервюта, снимки и информация за различни български обичаи. Съдържанието на етнографския пътеводител се фокусира върху 5 области – земеделие и производство, изкуство, фолклор, облекло, празници, през опозицията град – село.


„ОТПЕЧАТЪК“

Проект на Мартин Бодуров и Иван Станев. Направление „Култура и изкуство“, с ментор Светлана Ломева, директор на „Асоциация за развитие на София“

В рамките на проекта беше ремонтирана и реновирана нефункциониращата към онзи момент открита сцена за изкуство и култура в парк „Св. Троица“. Сцената беше открита на 15 октомври 2022 г. с концерт на група „Номад“, премиера на видео интервю с Ованес Торосян, част от поредицата „Етническа палитра“ и други активности в подкрепа на етническата толерантност и популяризиране на различните култури в България.  


Проект #ХранаЗаЗемята-младежи  

Проект на Елена Георгиева. Направление „Опазване на околната среда“, с ментор: арх. Елица Панайотова – проект „Зелена София“

Целта на проекта е въвеждането на система за разделно събиране на биоотпадъци в училищата и въвличане на учениците в действия за компостиране чрез изграждане на компост зона. Пилотно проектът стартира в 18. СУ „Уилям Гладстон“, където беше изградена и оборудвана компост зона в двора на училището, реализирани четири образователни работилници с експерти за създаване на нови навици и поведение сред учениците; проведен един компост пикник за целевата група, както и формирани училищни екопатрули от ученици, които съблюдават работата на компостера и разделното събиране на хранителните растителни остатъци.


„ХАРБАЛНС“

Проект на Йоанна Петкова и Веселин Николов. Направление „Спорт и здравословен начин на живот“, с ментор: Виктор Кирков – управител на „Спортс Мениджмънт България“ и мениджър на „Отбор на надеждата“

Проектът изследва връзката: физическа активност – здравословно хранене – психическо здраве, като представя лесни начини за постигане на „здрав дух в здраво тяло“. В рамките на проекта бяха създадени 9 видеа със съвети от специалисти за балансиран начин на живот.
На 8 октомври 2022 г. в парк „Овча купел“ се проведе младежко събитие в подкрепа на здравословния начин на живот с участието на спортни специалисти, експерти в областта на здравословното хранене и психолози.
 

 


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЕТНОГРАФСКИЯ ПЪТЕВОДИТЕЛ „ПО ПЪТЯ ВОДИ МЕ“ ПО ПРОЕКТ „САМО ПО НОСИЯ“


 

„Разказваме на младите за корените им на достъпен език с първия „Пътеводител на традициите“ в България“, съобщи заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош

Етнографският пътеводител „По пътя води ме“ по проект „Само по носия“ е дело на младите хора от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община. Техен ментор е Любов Костова, директор на Британския съвет в България.

Пътеводителят има и дигитална версия с 24 кратки документални филма, снимки и интересна информация за българските традиции, обичаи, земеделие и производство, изкуство, фолклор, облекло и празници. Електронното издание ще бъде достъпно на сайта на Столична община.

Официалното му представяне ще се състои на 16 октомври в Център за сценични изкуства „Топлоцентрала“ от 19:00 ч.

За всички гости на събитието в зала № 5 - Сцена Бар на Топлоцентрала, екипът на „Само по носия“ е подготвил разнообразна програма с работилници за изработване на китки, запознаване с българските наричания, ателиета за рисуване на шевици и др.

И още - възстановка на традиционния български празник Гергьовден, народна музика, хора, пеене, надиграване и разбира се представяне на Пътеводителя и документалните филми към него.

Входът е свободен.

 


РЕНОВИРАНА ОТКРИТА СЦЕНА В ПАРК "СВ. ТРОИЦА"


 

„С общи усилилия  успяхме да реновираме и върнем към живот още една сцена за изкуство и култура в столицата“ каза Мирослав Боршош, зам-кмет на Столична община, по повод на ремонтираната открита сцена в парк „Св. Троица“, район „Илинден“

Реновирането на пространството за култура е част от дейностите по проект „Отпчатък“ на младежите от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, който се фокусира върху популяризиране на различните култури в България.

Сцената ще бъде изрисувана с български мотиви и шевици, и готова отново да бъде домакин на културни събития на 15 октомври, когато младите хора от проекта ще организират кампания в подкрепа на етническата толерантност. Програмата стартира в 11:00 ч. и ще предложи музика на живо с изпълнения на група „Номад“, премиера на видео интервю с Ованес Торосян, част от поредицата „Етническа палитра“, работилници, ателиета и спортни активности.

Входът е свободен.


Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, „Академия за ВИЗИОНЕРИ“, район „Илинден“ и проект АГОРА по програма ИНТЕРРЕГ Дунав, съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).

 


“MY SOFIA. YOUTH WITH CAUSES”
От 12 до 14 август, в прохладната прегръдка на езерото Панчарево, се проведе първото издание на младежкия фестивал.

Тридневният фестивал, организиран от Столична община, по повод Европейската година на младите хора и Международния ден на младежта, предложи на присъстващите възможност за участие в арт ателиета и работилници, открити уроци по йога, пилатес, зумба, P.BoxX, брейк, суинг танци и пеене. Известният художник Иван Яхнаджиев създаде картини, съвместно с малките гости на събитието. Специално за тях организаторите бяха подготвили разнообразни активности, като катерене по дърво, малка въжена градина и др. Библиобусът на Столична библиотека издаваше безплатни читателски карти на желаещите.

Под светлините на прожекторите бяха поставени 4 кампании с кауза - за правилно отглеждане на домашните животни на „Четири лапи“, за превенция на употребата на наркотичните вещества на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община (ПИЦ по ПН – София); за превенция на психичното здраве на фондация „Анимус“ и подкрепа на хората с множествена склероза с фондация „МС – Мога Сам“ с инициативата „Създай жерав“. Във фестивала се включиха и Български туристически съюз със забавни беседи за туристическата маркировка, Национален младежки форум - с консултации от цикъла „Заедно за приобщаваща и устойчива Европа“, Гребен клуб ЦСКА – с гребни тренажори.

За фестивала беше изградено баскетболно игрище за баскетбол 3 х 3, на паркинга на ВЕЦ – Кокаляне, а гребните клубове на територията на езерото Панчарево отвориха вратите си и провеждаха открити уроци по академично гребане и кану-каяк със свободен достъп за гостите на фестивала. За посетителите беше организиран и базар с дрехи и бижута от български дизайнери.

В първата фестивална вечер музиката беше поверена на Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет и Васил Спасов. На 13 август за доброто настроение на гостите се погрижи DJ EMMA и огнено шоу. Томбола с награди зарадва родените с късмет.

 

 


MY SOFIA.

Youth with causes

12 – 14 август, езерото Панчарево

вход СВОБОДЕН


В Европейската година на младежта, София се превръща в град на младите и активните с много музика, кампании с кауза и спорт.

Фестът е тридневен и стартира на 12 август – Международния ден на младите хора.

Милица Гладнишка, DJ парти с огнено шоу, артателиета и работилници, баскетбол 3 х 3, открити уроци по гребане, суинг танци, зумба, пилатес и йога; мобилна библиотека, както и срещи с известни личности. Всичко това и поне още толкова, с вход свободен от 12 до 14 август, в първото издание на фестивала “MY Sofia. Youth with causes”, в прохладната прегръдка на езерото Панчарево.

И по-конкретно – фестът ще се случи на площ от 5 декара в новооткритото пространство Agora, в непосредствена близост до ВЕЦ – Кокаляне, езерото Панчарево.

Активностите са насочени към младите хора на София, техните приятели и семейства. През тази година събитието поставя под светлините на прожекторите 4 кампании с кауза: за правилно отглеждане на домашните животни на „Четири лапи“; превенция на употребата на наркотичните вещества на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община (ПИЦ по ПН – София); превенция на психичното здраве на фондация „Анимус“ и подкрепа на хората с множествена склероза с фондация „МС – Мога Сам“ с инициативата „Създай жерав“.

За активния млад градски човек фестивалът предлага:

 • Открити уроци по йога, пилатес, зумба, P.BoxX, водени от професионалните инструктори от Pulse Fitness, а любителите на суинга ще имат възможност да потанцуват с треньорите от Flying Steps swing dance.

В трите дни на фестивала желаещите ще могат да гребат с олимпийската шампионка Румяна Нейкова. Достъп до безплатни уроци по академично гребане и кану-каяк ще предоставят спортни клубове на територията на Панчаревското езеро.

И още спорт –баскетбол 3 х 3 на паркинга при ВЕЦ – Кокаляне, и демонстрации по брейк от Българска федерация по брейк.

Библиобусът на Столична библиотека (мобилна библиотека) ще издава безплатни читателски карти на младежите до 29 г. и ще предложи на  малките посетители на фестивала занимания със STEM игри.

Вечерите са запазени за музиката. На 12 август (петък), Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет и Васил Спасов (пиано) ще ни забавляват с проекта „Като на кино“, с филмова и анимационна музика. В събота, на 13 август, DJ парти и огнено шоу очаква всички запалени фенове на електронната музика.  

За малките посетители организаторите са се погрижили с разнообразни ателиета и работилници:

 • Рисуване с Иван Яханджиев;
 • Ателие "Парцалени бижута", или как да превърнем старите дрехи в красиви накити;
 • Рисуване върху текстил;
 • Открит урок по пеене от D Stars и др.,

Както и:

 • катерене по дърво – система мънки;
 • малка въжена градина.

Томбола с награди от Столична община и партньорите на фестивала ще зарадва родените с късмет.

Базар с дрехи и бижута от български дизайнери и биопродукти от български производители, ще е на разположение на посетителите.

Пълната програма на My Sofia. Youth with causes, виж тук.

Места

Седящите зрителски места са 200, в това число шезлонги, пуфове, хамаци.

Хапване и пийване

Мястото предлага разнообразна селекция от храна и напитки.

Паркиране

Обществен паркинг е достъпен на 300 м от Агора.

Партньори на фестивала:

Agora, Столична библиотека, район „Панчарево“, фондация „МС – Мога Сам“, „Четири лапи“, ПИЦ по ПН – София, фондация „Анимус“, Pulse Fitness, Sport Depot, Kлуб по академично гребане „Академик“, Спортен клуб по кану-каяк “Водна земя“, Спортен клуб „Гребен клуб Армеец“,Спортен клуб „Гребен клуб ЦСКА-СНЦ“, Спортен клуб по кану-каяк „Искър – Панчарево“, „Спортен клуб „Кану-каяк ЦСКА“, Спортен клуб по Гребане „Академик – София“, Спортен клуб по гребане „Левски – София“.


ПРОГРАМА РЕГЛАМЕНТ – БАСКЕТБОЛ 3х3

 

        

 

 

 

СТАРТИРА „АКАДЕМИЯ ЗА ВИЗИОНЕРИ 2022" НА СТОЛИЧНА ОБЩИНАМирослав Боршош даде официален старт на "Академия за ВИЗИОНЕРИ 2022 г".

„Да си визионер няма начало и край. Действията и усилията Ви днес ще Ви формират като личности утре. Малките стъпки на една група водят до голяма промяна за цялото общество“ – заяви заместник-кметът на Столична община на 31 март под куполите на "Ларгото", на събитието по повод откриването на новия сезон на младежката инициатива.

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община стимулира младите хора на София да генерират иновативни идеи с кауза за бъдещето на града в пет тематични направления.

33-ма столичани на възраст от 15 до 29 години са участниците в новия сезон на "Академията".

Във времевия диапазон април – май утвърдени експерти в пет различни области ще подпомагат творческия процес и ще вдъхновяват участниците, разкривайки им нови подходи, методи и добри практики за успешна реализация на иновативните концепции.

В тазгодишното издание на "Академията" младежите ще преминат и през две нови обучения – за  работа в екип и управление на проекти. В началото на месец юни участниците ще защитят идеите си публично пред жури. Финансирането на концепциите е в размер на 5 000 лв., а одобрените идеи ще се случват от юни до ноември.

Успоредно със старта на "Академията", на 31 март, бяха представени вече реализираните през 2021 г. младежки проекти. Авторите на идеите и техните ментори бяха наградени със специалния приз на "Академия за ВИЗИОНЕРИ".

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ е изцяло безплатна инициатива на местната власт, която подпомага младежки идеи в 5 тематични направления. Повече информация на www.sofia.bg
НА 26 И 27 ФЕВРУАРИ В ОКИ „КРАСНО СЕЛО“ СЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР НА ТЕМА:
“МЛАДЕЖКО УЧАСТИЕ В ЕВРОПА: ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ГРАЖДАНСКА АНГАЖИРАНОСТ”На 26 и 27 февруари в ОКИ „Красно село“ се проведе обучителен семинар на тема: “Младежко участие в Европа: възможности за гражданска ангажираност”, организиран от AEGEE-Sofia с подкрепата на дирекция „Спорт и младежки дейности“.

Мария Гончева, началник-отдел „Младежки дейности“, представи различните инициативи, достъпни за младите хора в столицата. Участниците се запознаха и с възможностите, които Столична община предоставя за финансиране на младежки дейности като програма „София – град на младите и активните“ и „Академия за ВИЗИОНЕРИ“. Осигуряването на възможности за пълноценно и активно участие на младите хора в обществения живот Гончева посочи за приоритет на местната власт. Тя представи и работата на Консултативния съвет по политиките за младежта към кмета на Столична община, в чийто състав са включени представители на ученически и студентски съвети, както и младежки организации.   

 

80 послания на млади хора ще пътуват в бъдещето с "капсула на времето"

Как днешните младежи си представят последния ден на XXI век? Това ще разберат софиянци на 31 декември 2100 г., в последния ден на XXI век. След 78 години сандъкът, с размери 35 х 22 см, ще бъде отворен, а 80-те произведения на младежите от София, съхранявани в него, ще бъдат представени пред широката общественост. Това поне е искането на авторите на проекта NICKNAME В@ЗОВ – Яна Трайкова, Люба Попова, Емануела Славейкова, Татяна Хаджииванова и София Иванова, участници в Академия за ВИЗИОНЕРИ на Столична община.

За да се сбъдне желанието им, днес заместник-кметът на София Мирослав Боршош и момичетата от проекта предоставиха сандъка с изкуство на директора на Регионалния исторически музей – доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, за отговорно съхранение в Музея за история на София.

Основна цел на проекта „NICKNAME: В@ЗОВ“  бе да преобърне нагласите на младежите в столицата като “проговори” на техния език и представи Патриарха на българската литература в една непозната светлина – като визионер и автор на първия фентъзи разказ в българската литература – „Последният ден на XX век“.

Вдъхновени от разказа и мотивирани да оставят следа от днешното поколение, момичетата организираха конкурси и ателиета на тема: „Последният ден на XXI век“, а създадените творби – литературни и визуални (Twitter поезия, хайку, кратки разкази, фотографии; видеа, графични произведения), изпращат в бъдещето с „капсулата на времето“.

 

Мирослав Боршош се срещна с автора на проекта VODORASLO2

 

Заместник-кметът посети Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и заедно с директора Антоан Тонев и Денис Иванов, автор на проекта Vodoraslo, провериха работата на биореакторите с микроводорасли.

От близо четири месеца 25 столични училища пречистват въздуха в класните стаи с биореакторите, изобретени в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община.

В момента екипът на Vodoraslo работи по нов по-усъвършенстван прототип, който младежите скоро ще представят на пазара.

Инициативата на местната власт подпомага младите хора в създаването на иновативни решения за града и финансира идеите им. Записването за участие във второто издание на Академията е до 3 март. Пълната информация за начина на записване вижте тук.

 

                                                                                   

 

Мирослав Боршош даде старт на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022

 

„Заставаме зад идеите на младите хора на София и финансираме техните планове за развитие на града.“ Сподели заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ по повод откриването на кампанията за кандидатстване в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ за 2022 г.

"Академията" е създадена, за да провокира младите хора в откриването на умни решения за общността. През 2021 г. 54 младежи се включиха в пилотното издание на инициативата. С подкрепата на ментори участниците разработиха 5 иновативни идеи, които Столична община финансира. Така например в 25 столични училища въздухът в класните стаи се пречиства от биореактори с микроводорасли, създадени по проект VODORASLO2. Дигитална карта на чешмите в София улеснява достъпа до безплатна питейна вода за гражданите благодарение на проект StolichnaH2O, а скритата цел е намаляване употребата на пластмаса. „Само по поезия“ скъсява дистанцията между българските автори и младите хора чрез късометражни филми по известни произведения и подкасти към тях.  

На 1 февруари започва записването за участие в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022. Младите хора ще избират между пет направления с ментори, утвърдени експерти в различните тематични области:

 • Изкуство и култура – Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“;
 • Спорт и здравословен начин на живот – Виктор Кирков, спортен мениджър и социален предприемач;
 • Опазване на околната среда – Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“;
 • Гражданско, здравно образование и медийна грамотност – Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве;
 • Наука и иновации – Любов Костова, директор на Британски съвет в България.

Инициативата на Столична община е изцяло безплатна, като право на участие има всеки младеж на възраст от 15 до 29 г., живеещ на територията на София.

Записването е електронно – чрез изпращане на информационна карта за участие на mladi@sofia.bg,  а срокът за подаване на формуляра е до 03 март 2022 г.

Програмата предвижда мотивационните срещи с ментори да се проведат от април до май, а реализирането на одобрените проекти да се случва от юни до ноември 2022 г.

В тазгодишното издание на "Академията" не липсват и нови моменти. Така например, освен участие в менторските сесии, младежите ще преминат през две нови обучения – „Работа в екип“ и „Умения за изпълнение на проекти“. През 2022 "Академията" ще вдъхновява младите хора с един основен и много гост-ментори в съответните направления. Кой проект ще бъде финансиран ще се решава от експертно жури на публично събитие през юни. Финансирането на идеите е в размер до 5 000 лв.

Повече информация за „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022 е публикувана на официалния електронен портал на Столична община – www.sofia.bg

Пълна информация за вече реализираните проекти от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2021 е налична на www.sofia.bg

 

 

Стартират спрените младежки проекти по Програма „София – град на младите и активните“

 
Днес кметът Йорданка Фандъкова подписа договорите за 19-те младежки проекта, които в продължение на 7 месеца бяха блокирани след жалба на кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова до Административния съд.

„Въпреки трудностите София ще има 19 младежки проекта за личностно и кариерно развитие, неформално образование и интеграция на хора в неравностойно положение. Това е важно за нас, важно е за авторите на проектите и най-вече за младите хора на София“ – коментира Мирослав Боршош, заместник-кмет с ресор „Култура, образование, спорт и младежки дейности“.

Дотук се стигна, след като през май 2021 Росина Станиславова подаде жалба срещу изпълнение на Решение № 183 от 8 април 2021 г. на СОС за финансиране на одобрените проекти по Програмата.  Жалбата е оставена без разглеждане от Административния съд, но районният кмет обжалва Решението пред Върховния административен съд. Последният потвърждава взетото на първа инстанция Решение в полза на Програмата и делото е прекратено по отношение на 19-те проекта. На заседанието си на 16 декември 2021 г. и Столичният общински съвет даде зелена светлина за изпълнение на спрените проекти.

Съдебното производство продължава за 8 проекта, одобрени по теми на Програмата, в които район „Красно село“ има подадени проектни предложения. За тях Административният съд ще се произнесе след заседанието си на 19 януари 2022 г.

„София – град на младите и активните“ е пилотна Програма на Столична община, насочена към емблематични за столицата събития и кампании, обучения и доброволчески инициативи, помощ и подкрепа на хора с увреждания, малцинствени и маргинализирани групи.

С Решение на СОС от април 2021 г. са одобрени за финансиране 27 проекта на неправителствени организации, училища и районни администрации на стойност 150 000 лв.

 Наградиха младежите, участвали в конкурса „Инициатива с висока обществена значимост“

 


На 21 декември в мраморното фоайе на "Московска" 33, кметът и заместник-кметът на София наградиха младежите за кампаниите с кауза, участвали в конкурса за Ученически съвети „Инициатива с висока обществена значимост“.

"Вие имате добри сърца и с каузите, които подкрепяте, правите града ни по-добър." С тези думи г-жа Йорданка Фандъкова приветства младите хора. Кметът връчи предметни награди на Ученическите съвети на 105. СУ „Атанас Далчев“, 42. ОУ „Хаджи Димитър“, 108. СУ "Никола Беловеждов", 117.  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и 134. СУ „Димчо Дебелянов“.

Трите финансови награди връчи г-н Мирослав Боршош. „Всички Вие сте победители, защото сте успели да усмихнете другите с инициативите си“ – заяви заместник-кметът на София на официалната церемония по награждаване.

На първо място жури от членове на КСПМ и представители на РУО София-град класира инициативата на Ученическия съвет на Първа Английска езикова гимназия „Вземи книга – Дари книга“, с финансова награда в размер на 1 500 лв. Кампанията, която вдъхва живот на старите книги, вече е събрала над 400 заглавия, част от които са дарени на детска болница „Проф. Иван Митев“.

На Ученическия съвет на 35. СЕУ „Добри Войников“ бе присъдено второто място и финансов грант на стойност 1 000 лв. за проекта „Училище мечта“, който се фокусира върху подобряване на училищната среда. В рамките на инициативата са изградени лаборатории по химия и физика, заличени са графитите по сградата на учебното заведение и е обновена една класна стая.

Кампанията „Добротворчество“ с многобройни благотворителни балове и базари за набиране на средства за лечение на деца, на Ученическия съвет на 33. ЕГ „Света София“ бе класирана на трето място с финансов стимул от 500 лв.

Конкурсът е създаден по идея на ученици, членове на Консултативния съвет по политики за младежта (КСПМ), и цели да мотивира и стимулира работата на Ученическите съвети.

Отличените кампании и събития са вече реализирани през учебната 2019/2020 и 2020/2021 година.

 

 22 септември е литература с 2 събития на младежите от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община

 

Интерактивна изложба с инсталации, кратки разкази, хайку и туитър поезия, фотографии, видеа, авторски визуални проекти, вдъхновени от първия фантастичен разказ в българската литература “Последният ден на ХХ век”, написан преди 122 г. от Вазов, ще почете годишнината от смъртта на писателя. Създадените произведения, в рамките на конкурси, част от проекта “Nickname В@ЗОВ“, ще бъдат представени на 22 септември от 10 до 16:30 ч. в Tabaco garden bar на ул. "Московска" 6А (на гърба на Националната галерия), след което – запечатани в „капсула на времето“ и предоставени на Столична община. Капсулата ще се съхранява в Регионалния исторически музей и ще бъде отворена на 31.12.2100 г. , последният ден на XXI век.

„Само по поезия“ е вторият проект в направление „Изкуство, култура, образование и наука“ на "Академията", с ментори Светлана Ломева и Любов Костова, който превръща задължителната учебна литература във вълнуваща за младите. Късометражни филми по избрани произведения и подкасти към тях, засягащи теми и проблеми от литературните творби, актуални и важни днес, ще бъдат представени на 22 септември от 18:00 ч. в литературен клуб „Перото“ в НДК.

 

 

 Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София

 

Това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за ВИЗИОНЕРИ“, направление „Екология и градска среда“

Техни автори са младежите Моника, Денис, Петя и Ванеса от "Академията", с ментори арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова. Проектите “VODORASL02” и „Stolichna H20” ще бъдат представени на 25 септември в Софийската лаборатория за иновации (Sofia Lab).

На ул. "Сердика" № 1, в младежкото пространство на третия етаж, пред очите на присъстващите ще бъдат сглобени 20 биореактора с микроводорасли. Един биореактор пречиства пространство до 20 кв. м, а за направата му са необходими не повече от 40 лв.  Проектът „VODORASLO2“ е локално решение, подобряващо качеството на въздуха в затворени помещения. Сглобените биореактори ще бъдат предоставени на участниците в събитието и дискусията.

Oще 80 биореактора ще бъдат инсталирани в училища на територията на София до края на септември.

Как работи биореакторът?

Чрез фотосинтеза. Въздухът, съдържащ въглероден диоксид, азотен оксид и серен диоксид, бива пречистен чрез размножаването на водораслите, докато са огрени от слънчева светлина, а постоянната циркулация на водата в устройството пречи на утаяването. Културата от Спирулина използва мръсния въздух като хранителен стимулант, генерирайки кислород и биомаса, която се използва за наторяване на растения.

Желаещите да се включат в сглобяването на биореакторите, дискусии с експерти и интерактивни презентации, е необходимо да попълнят формата за записване:

https://forms.gle/2UAcDQFmM7BAmkLx7

Съгласно наложените противоепидемични мерки местата са ограничени.

Решение за намаляване употребата на пластмаса намира вторият проект от направление „Екология и градска среда“ "Stolichna H2О". В рамките на проекта ще бъде актуализирана дигитална карта на чешмите в София, която ще улесни достъпа на гражданите до питейна вода, като по този начин ще допринесе за ограничаване използването на пластмасови бутилки. Доброволци ще се включат в маркирането на чешмите в София, отбелязвайки тяхното обективно състояние с помощта на онлайн формуляр. Авторите на идеята предвиждат картата да показва и ресторантите, магазините, кафенетата, предлагащи безплатно наливане на вода. Търговските обекти ще бъдат обозначени със стикери, дизайн на художничката Петя Димитрова, участник в "Академията".

Желаещите да се включат като доброволци в маркирането на чешмите могат да го направят чрез попълване на този Google формуляр:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftismn1XFSuPJpcCyGnOMPFUSK7_uGDcSBXmX2GpZNRPJYrA/viewform

Предметни награди и грамоти, подписани от заместник-кмета на София, Мирослав Боршош, ще получат всички участници.  

Освен демонстрация по сглобяване на биореактори и доброволческа акции по регистриране на чешмите в София, младежите от направление „Екология и градска среда“ са подготвили интересна програма за целия съботен ден, включваща стендъп комедия, дискусии, презентации.

Програма за 25 септември 2021, Sofia Lab, ул. "Сердика" № 1, ет. 3

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община финансира общо 7 проекта на млади хора в 5 тематични области: Изкуство, култура, образование и наука, Спорт и здраве, Гражданско и здравно образование, медийна грамотност, Подкрепа на хора в неравностойно положение и Екология и градска среда.

Конкурс "Инициатива с висока обществена значимост" на Столична община за Ученически съветиКонкурсът "Инициатива с висока обществена значимост" на Столична община е разработен от ученици, членове на Консултативния съвет по политики за младежта (КСПМ) и цели да мотивира и стимулира работата на Ученическите съвети.

Конкурсът награждава вече реализирани през учебната 2019/2020 и 2020/2021 година, инициативи, събития и кампании с висока обществена значимост.

Формуляр за представяне на инициатива/събитие/ кампания през учебната 2019/2020 и 2020/2021 година.

 

12 АВГУСТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДИТЕ ХОРА

 

Столична община отваря врати на музеи, културни центрове и спортни комплекси за Международния ден на младите хора

С решение на Общото събрание на ООН през 1999 година 12 август се отбелязва по целия свят като Международен ден на младите хора. За първи път в България Денят се отбелязва официално през 2007 година.

12 август ще осъмне с отворени врати на музеи и спортни комплекси за всички жители и гости на столицата на възраст от 15 до 29 г. Безплатни занимания по спорт и интереси ще очакват младите хора на София.

Само срещу лична карта младежите ще могат да посетят два от обектите на Регионалния исторически музей „София“. През целия ден Музеят за история на София и Археологическото ниво на базиликата „Св. София“ ще приемат младите хора на София.

„Спортна София 2000“ в парк „Възраждане“ отваря вратите си за младежите, които искат да поиграят тъч с професионалните треньори от  България Тъч, от 16 до 18 ч.  Добиващият широка популярност у нас спорт позволява мъже и жени да играят заедно, а от спортния клуб гарантират ненадминато забавление, адреналин и силни емоции. 

Съорганизатор на инициативата е „Спортна София 2000“ ЕАД.  

 

През целия ден на базата на спортен клуб „Академик“ в Панчарево олимпийската шампионка Румяна Нейкова и нейният екип ще обучават желаещите по академично гребане.

Атрактивни демонстрации по стрийт фитнес ще бъдат представени от Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria в „Градината на Доброто“, район „Възраждане“, Зона Б 5, междублоково пространство на бл. 15, 16 и 18 от 10 до 12 ч.

Отворена гореща линия за въпроси, касаещи здравното образование, сексуалното здраве и превенция, ще е активна на 12 август от 13 до 17 ч. на телефон: 0887 263 329. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, ще отговаря на питания за полово предавани болести, ранна бременност, злоупотреба с психоактивни вещества, тютюнопушене и др.

На 12 август „Борисовата градина“ ще е място за уъркшопи с интерактивни игри, срещи с психолози, дискусии за психичното здраве, демонстрации по спортно ориентиране, разпъване на палатка и други. До детската площадка „Слона“ от 16:00 до 19:30 ч., организаторите от Български туристически съюз, в партньорство със Столична община, Български младежки делегати към ООН, Асоциация на студентите медици, Национално представителство на студентските съвети, Младото поколение в действие, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по ориентиране, Нов цирк, ще представят дейността си, както и предстоящи събития и форуми.

В Градската градина, изложба на открито, част от проекта „Да погледнем зад завесата“ на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, ще е на разположение на столичани. Фотографиите представят темата за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало.

12 август е и Ден на отворените врати за дирекция „Спорт и младежки дейности“. От 9:00 до 11:00 ч., в заседателната зала на ул. „Оборище“ № 44, експерти ще представят дейността на дирекцията и възможностите за подпомагане и финансиране на младежки дейности от страна на Столична община.

МЛАДЕЖИ НИ ПРЕДИЗВИКВАТ „ДА ПОГЛЕДНЕМ ЗАД ЗАВЕСАТА“ НА РАЗЛИЧНИТЕ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ И АГРЕСИЯ

 

Антон Горинов, Диляна Стоянова и Теодора Стаменова са млади хора от София, обединени от желанието да повдигнат завесата пред обществото за проблемите на хората, обекти на насилие и агресия. Тримата са част от пилотната инициатива „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, дирекция „Спорт и младежки дейности“, която финансира младежки проекти, провокирайки участниците да търсят и намират решения по обществено значими проблеми.

На 2 август (понеделник) 2021 г., от 18.00 ч., в Градската градина – София ще се състои откриването на изложба с фотографии за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало. Танцов флашмоб ще провокира интереса на случайни минувачи към фотографиите.

В рамките на изложбата (2 – 16 август), представители на различни младежки организации с доказан успех в различни области, ще отправят лични послания по темата в социалните мрежи.

Партньори на проекта са „SWINGIN MONKEYS“ и „CREATIVE VISUAL SOLUTIONS LTD“.


„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ финансира 7 проекта на младежи в 5 различни направления: Екология и градска среда; Култура, изкуство, образование и наука; Спорт и здраве; Гражданско и здравно образование и Подкрепа на хора в неравностойно положение и рискови групи. Утвърдени експерти в различните тематични области консултираха и подпомагаха младите хора при създаване на проектните идеи. Повече за проектите, вижте тук.ПРОГРАМА "СОФИЯ – ГРАД НА МЛАДИТЕ И АКТИВНИТЕ"

 

СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА (2017 – 2027)

ОБОБЩЕНА ИНФОРМАЦИЯ за Програма „София – град на младите и активните“
 


РЕЗУЛТАТИ

27 проекта на организации, кандидатствали по Програма „София – град на младите и активните“, са одобрени с Решение № 183  по Протокол № 31 от 08.04.2021 г. на Столичен общински съвет (Приложение № 1), въз основа на оценка за ефективност от Експертна комисия, определена със Заповед № СОА21-РД91-99/02.03.2021 г. на кмета на Столична община:

Резултати от оценка за ефективност на проектите по Програма „София – град на младите и активните“:

Информация за проектните предложения, отпаднали на етап административна проверка.
 


ОБЯВЯВАНЕ НА СЕСИЯ ЗА ПРОГРАМНО ФИНАНСИРАНЕ 2021
 

 1. Обява за кандидатстване по Програма „София – град на младите и активните“
 2. Процедура за кандидатстване
 3. Формуляр за кандидатстване
 1. 1. Бюджет на проекта – Приложение към Формуляр за кандидатстване
 1. Указания за попълване на Формуляр и съпътстващи документи
 2. Заявление за кандидатстване
 3. Декларация за партньорство
 4. Декларация за конфликт на интереси
 5. Писмо за съгласие и подкрепа на проект за Ученически/Студентски съвети
 6. Таблица за административна проверка
 7. Таблица за оценка на ефективността
 8. Формуляр за мониторинг
 9. Финансов и съдържателен отчет
АКАДЕМИЯ ЗА "ВИЗИОНЕРИ"

 

СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2017 – 2027 г.Стратегията има за цел развитие на таланта, творческите умения и междукултурния диалог сред младите хора; насърчаване на активния и здравословния начин на живот сред младите хора; насърчаване на здравословния начин на живот и социално включване на младите хора; насърчаване на физическата активност и спорта сред младите хора.
 

Дейности на дирекция "Превенция, интегриране, спорт и туризъм" в изпълнение на Стратегия за младите хора на Столична община 2017 – 2027 г.

 

С РЕДИЦА СЪБИТИЯ СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТБЕЛЯЗА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МЛАДИТЕ ХОРА

 

На 12 август София осъмна с отворени врати на музеи и центрове, открити уроци, артателиета и демонстрации на спортове. Безплатни спортни занимания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса бяха организирани в „Спортна София“, парк „Възраждане“, съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Спортна школа „София“ и „Спортна София 2000“ ЕАД. Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria предизвика интереса на младите хора в парк „Герена“ с демонстрации по стрийт фитнес. Центърът за изкуство, култура и образование „София“ – филиал „Надежда“ отвори вратите си за хората от 15 до 29 години, като им предложи артработилници за развитие на таланта и творческите умения. Регионалният исторически музей – София осигури безвъзмезден достъп до постоянната и временната експозиция в централната сграда на музея за всички млади столичани и гости на София. Отворена бе гореща линия за въпросите на младите хора, свързани със здравно образование и здравна превенция.

За активната работа и добро сътрудничество с плакети и грамоти бяха отличени доброволци от Младежка академия за здравно и гражданско образование и Младежка съдийска академия на Столична община, техните ментори и ръководителите на центрове за подкрепа на личностно развитие.
 

 

 

 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМИ, ИНИЦИАТИВИ, УСЛУГИ, ОБУЧЕНИЯ И ФОРУМИ ЗА МЛАДИ ХОРА

 


На 12 август 2020 г., сряда, Столична община организира Ден на отворените врати, посветен на обявения от ООН Международен ден на младите хора.Столична община отбелязва празника с отворени врати на музеи и центрове, вход свободен и безплатни занимания по спорт и интереси за всички на възраст от 15 до 29 години.

С цел популяризиране на възможностите за развитие на младите хора ще бъдат представени различни дейности за подкрепа, изява и реализация на младите в София. Дирекция „Спорт и младежки дейности“ ще отличи активни младежи доброволци, ментори и обучители от Младежка съдийска академия и Младежка академия „Здравно и гражданско образование“ на Столична община.

 

Програма  

• „Спортна София“, парк "Възраждане" – Зона Б5, от 10 до 16 часа:

- безплатни спортни занимания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса и др., организирани съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Спортна школа „София“ и „Спортна София 2000“ ЕАД

• Парк "Герена" (до стадион "Герена") от 10 до 12 часа:

- демонстрации по стрийт фитнес, организирани съвместно със Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria

• Център за изкуство, култура и образование „София“ – филиал „Надежда“:

- от 10 до 16 ч. артработилници за развитие на таланта, творческите умения и  личностното развитие на младите хора  

- от 18 ч. празнична програма с участието на изявени таланти от Центъра

• Регионален исторически музей София, площад „Бански“ 1 от 14 до 17 ч.:

- вход свободен за разглеждане на постоянната и временната експозиция в централната сграда на музея

• Дирекция „Спорт и младежки дейности“, ул. „Оборище“ 44, от 13 до15 ч.:

- представяне на възможности за подкрепа на младежки дейности по програми за проектно финансиране и инициативи

• Отворена гореща линия на тел.: 0887 263 329 от 13 до 15 ч.:

- за въпроси към д-р Радосвета Стаменкова – изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПЗ) по теми, свързани със здравно образование и здравна превенция.
 

Всички събития ще се проведат при спазване на необходимите засилени противоепидемични мерки в съответствие с указанията на официалните власти и вътрешни процедури за работа във връзка с COVID-19.                                                                   


ПЛАНИРАНИ ДЕЙНОСТИ ЗА 2020 г. В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ – СОФИЯ – ГРАД НА МЛАДИТЕ И АКТИВНИТЕ

 

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЪС СОЦИАЛНА КАМПАНИЯ,
НАСЪРЧАВАЩА ДОБРИЯ ЛИЧЕН ПРИМЕР У ДОМА

 

#СОФИЯвкъщи е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда.

Кампанията на дирекция „Спорт и младежки дейности“ цели да насърчи добрия личен пример, социално отговорното поведение и спазването на мерките за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19 чрез демонстрация на всички интересни неща, които можем да правим вкъщи.

Тематични седмични онлайн предизвикателства ще провокират потребителите и последователите на Facebook и Instagram профилите на дирекцията да се включат с авторски видео материали. Видеата могат да бъдат изпращани по електронна поща: mladi@sofia.bg или директно споделяни на страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ във Facebook.

#СОФИЯвкъщи е онлайн инициатива, която поощрява единствено активността, вдъхновението, отговорността и творчеството вкъщи.

Покана да се включат в предизвикателството #СОФИЯвкъщи е отправена към всички млади на възраст и по дух жители на столицата.

Три правила поставят организаторите:

 • Времетраене на видеото – до 3 минути;
 • Без нецензурно съдържание, език на омраза, фалшиви новини, политически или търговски послания;
 • #СофияВкъщи да присъства на всеки видеоматериал. 

Авторите на клиповете с най-много харесвания ще получат спортни пособия и предметни награди от дирекция „Спорт и младежки дейности“, а всички участвали потребителски материали се включват в седмична мотивираща видео компилация.

Регламентът за участие в социалната кампания е публикуван на официалния портал на Столична община.

Всеки желаещ има право да участва с едно видео в рамките на седмичното предизвикателство.

Кампанията за споделени преживявания у дома #СОФИЯвкъщи ще продължи до края на извънредното положение.

Регламент

Демонстрацията можете да видите ТУК.


ВАЖНО!

С благодарност за участието в конкурсите – „Младежки свят“  и “Нашият спортен празник“, Ви уведомяваме, че съгласно Заповед на кмета на Столична община № СОА20-РД09-1458/09.03.2020 г.  за предприемане на мерки, съобразени със сложната епидемиологична обстановка, празничната церемония по обявяване на отличените в конкурсите ще се проведе през месец септември 2020 г. Представителите на отличените инициативи ще бъдат уведомени писмено.


Конкурс за младежка инициатива на младите хора "Младежки свят"

Вече традиционно, Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ с подкрепата и партньорството на Национална спортна академия, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Британския съвет, Асоциация за развитие на София инициират за шеста поредна година конкурса за младежки инициативи и доброволчески практики „Младежки свят”.

Покана за участие – да представят своите добри практики, иновативни идеи, ефективни кампании и решения, е отправена към всички младежки организации, ученически съвети, ученически парламенти или други неправителствени и образователни структури, които обхващат младежи от 15 – 29 г. на територията на Столична община.

Проектините идеи за участие в конкурса ще се приемат до 20 февруари 2020 г. (внесени официално на ул. „Московска” № 33, Столична община, до Заместник-кмета на СО – д-р Тодор Чобанов). Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” ще финансира най-добрите идеи за младежка доброволческа инициатива в размер на 3 000 (три хиляди) лв. Изпълнението на дейностите обхваща периода (м. март – м. октомври).
 

 1. До кмет на район и директор на СУ
 2. Заявление
 3. Процедура
 4. Инициатива "Младежки свят"
 5. Покана

Младежка инициатива – "Нашият училищен спортен празник"

За пета поредна година Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, с подкрепата и партньорството на Национална спортна академия, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Британския съвет, Асоциация за развитие на София, „Спортс Менинджмънт България” инициират вече традиционното издание на конкурса за младежки инициативи „Нашият училищен спортен празник”.

Покана за участие е отправена към всички спортни иноватори, ученически съвети, ученически парламенти, обществен съвет, училищно настоятелство, други неправителствени и образователни структури на територията на Столична община.

Предложенията в конкурса за спортни иноватори ще се приемат до 20 февруари 2020 г. (внесени официално на ул. „Московска” № 33, Столична община, до ЗАМ.-КМЕТА на СО – доц. д-р Тодор Чобанов).

 

 1. До кмет на район и директор на СУ
 2. Процедура
 3. Заявление
 4. Формуляр
 5. Покана