Какво правим ние

Назад

Фестивалът "Софийски музикални седмици" представя уникалния културен живот на София

В навечерието на 24 май започна петдесетото издание на международния фестивал "Софийски  музикални седмици". "През всичките тези 50 години Столичната община е подкрепяла фестивала със съзнанието, че той представя музикалната култура и е запомнящ се знак на София." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие при откриването на фестивала в зала "България".

Привличането и на международна аудитория превръща фестивала в събитие, което показва уникалния културен живот на София.

В програмата участват преобладаващо млади изпълнители от България и Европа.

80% от творческата индустрия на страната работи в София и това е огромна отговорност за нас. Задачата на Столичната община е да подобрява средата и да създава възможности, така че творците да развиват свободно потенциала си тази година, когато честваме 140 години от обявяването на София за столица на България, когато българската музикална общественост отбелязва 90 години от основаването на Софийска филхармония и 120-ата годишнина от рождението на изтъкнатия български композитор проф. Панчо Владигеров, развитието на фестивала е още едно свидетелство за богатия културен живот на София, каза също кметът.

Фандъкова благодари на проф. Пламен Джуров, председател на фондация Международен фестивал "Софийски  музикални седмици" и на ръководения от него Камерен ансамбъл "Софийски солисти" за отстояването на високите критерии на професионализъм, дарили ни с незабравими мигове на вдъхновено творчество и респектиращо изпълнителско майсторство.


Събития в София

Изложба „Разцъфналите цветя на Шанхай“ гостува в Столична библиотека

На 19.09.2019 г. от 11:00 ч. в Столична библиотека ще бъде открита гостуващата изложба на Шанхайската библиотека „Разцъфналите цветя на Шанхай“ ...

Изложба "И в кротък унес чака тя..." на скулптора Иван Лазаров

На 18 септември (сряда) от 18:00 ч. в СГХГ ще бъде открита изложбата "И в кротък унес чака тя..." на скулптора Иван Лазаров ...

Най-големият фестивал за поп и рок музика в София в подкрепа на българска музика и Благотворителна кауза

За девета поредна година София избира своята песен за 2019 година! Галавечерта на 18 септември в Зала 1 на НДК ...