Какво правим ние

Новини

12.11.2019
Фандъкова: Промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа

Ще предложа нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт – това са големите мотори на промяната за София и начина да увеличим скоростта на развитие ...

11.11.2019
Пристигна първият от 13-те трамвая по Оперативна програма „Региони в растеж”

В София пристигна първият от 13-те нови нископодови трамваи по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. ...

12.11.2019
Над 250 доброволци садиха Новата гора на София през първия уикенд на есенния залесителен сезон

Есенният залесителен сезон ще продължи до 1 декември ...

Назад

Световният глас на хърватската литература – Дубравка Угрешич – в София

Авторката на „Баба Яга снесла яйце” и „Форсиране на романа река” Дубравка Угрешич ще бъде удостоена на 23 октомври с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Писателката пристига утре в София по покана на Алма Матер и издателство „Колибри”. Тя ще се срещне и с читатели по повод премиерата на романа „Лисица” в Камерна зала на Младежкия театър.

„Лисица“ (превод: Русанка Ляпова), обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли“, „Къркъс Ривюс“ и „Ню Стейтсман“, пленява читателя с бликащата оригиналност и ерудиция на авторката и виртуозното преплитане на реално и въображаемо.

Дубравка Угрешич е родена в Хърватия, в семейство на хърватин и българка, в началото на 90-те емигрира в Холандия. Произведенията ѝ са преведени на повече от 20 езика и са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата „Хайнрих Ман“, Международната литературна награда „Нойщадт”, наричана още „Американската Нобелова награда за литература", и номинация за Международната награда „Ман Букър“.