Какво правим ние

Новини

07.12.2019
160 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване

Обработки са направени на трасетата на градския транспорт, основни улици във всички райони на Столична община, общински пътища, опасни и стръмни участъци и мостове, както и Южната дъга на "Околовръстния път" ...

08.12.2019
Продължават извънредните проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

През последните дни са извършени над 60 проверки за нерегламентирано горене на отпадъци ...

07.12.2019
Страната се превърна в част от „Силициевата долина“ на Югоизточна Европа

„Дългогодишната репутация на София като център за върхови технически достижения, наред с традициите в работата с данни и изкуствения интелект ...

Назад

Изложба „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“ в РИМ – София

РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ открива официално своята най-нова временна изложба, озаглавена „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“. Събитието е на 7 ноември 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1).

Основният фокус на експозицията „Манифестиращата идеология“ попада върху периода 1944 – 1989 г. Осъществена е своеобразна историческа ретроспекция на посочените 45 години. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на Регионалния исторически музей – София.

Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината през 2019-а от събитията на 10 ноември 1989 г. Точно на въпросната дата в България се осъществява промяна на властващия дотогава политически курс.

Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Материалните примери и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата.

Част от темите, засегнати в експозицията, са: Господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; Икономиката; Науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; Възпитателните организации за подрастващите и др.

Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.
Откриването на изложбата „Манифестиращата идеология 1944 – 1989” е на 7 ноември 2019 г. Тя продължава до 31 януари 2020 г.

Изложбата се реализира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на: Националния исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Музея на социалистическото изкуство и Българската национална филмотека.