Какво правим ние

Назад

Обявен е конкурсът за проект за изграждане на мемориал на загиналите войници

"Вярвам, че участниците в конкурса ще проучат внимателно историята на паметника и ще го впишат по най-добрия начин в парка на НДК" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Изграждането на паметник на загиналите войници от Първи софийски и Шести търновски пехотен полк е мисия, на която поставихме началото с връщането на лъва от Войнишкия паметник на неговото историческо място. Сега обявихме конкурс за проект за изграждане на мемориала." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на конкурса за изготвяне на проект за изграждане на мемориал на Първи и Шести пехотен полк.

Войнишкият паметник е издигнат в София през 1934 г. по повод 50-а годишнина от формирането на Първи и Шести пехотен полк и като знак за признание към героизма на полковете от Желязната дивизия. Той е пазил имената на над 3 000 български войници и офицери, дали живота си за свободата и независимостта на България, загинали по бойните полета през Първата световна война, Междусъюзническата и Балканската война.

"Вярвам, че архитектите, скулпторите и художниците, които участват в конкурса, ще проучат внимателно историята на паметника и ще го впишат по най-добрия начин в променената среда на парка на НДК" – каза също кметът Фандъкова.

Кметът благодари за подкрепата на всички патриотични и родолюбиви организации, на о.з. капитан Атанас Илев, ген. Златан Стойков, ген. Петко Драгоев и на Пейо Колев. "С тях ще продължим нашата мисия и вярвам, че тя ще стане общонародно дело".

В представянето на конкурса участваха главният архитект на София арх. Здравко Здравков, зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, Малина Едрева – председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

Презентацията за обекта може да се види ТУК.

 


Събития в София

Изложба "Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга"

От 23 юли до 5 август в Галерията на открито в Градската градина се настанява приключенският свят на нибелунгите ...

Тържествено честване по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание и 31 години район „Илинден“

20 юли (събота) в парк „Света Троица“. В програмата: ритуал с поднасяне на цветя пред паметника на илинденци и празничен концерт ...

Изложба „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута

Регионален исторически музей – София, зала „Временни изложби“, в периода 10 юли – 30 август 2019 г. ...