Бул. “Патриарх Евтимий” - първият модерен булевард с място за всички

В София няма велосипедисти. За какво са ни велоалеи?

За да има велосипедисти трябва да има къде да се движат. Отговорът на въпроса защо няма велосипедисти или пешеходци в дадени градски пространства е много прост и интуитивен - защото тези пространства не са комфортни и сигурни.
Причината да няма колоездачи на бул. Патриарх Евтимий е, че до този момент пространството на пътното платно беше изцяло отредено за автомобилите, кофите за боклук и спрелите “за малко” бусове и камиони, зареждащи магазините и заведенията.
За да има ползватели на градските пространства и инфраструктура те трябва да са удобни и безопасни и адекватно свързани, т.е. за да има велосипедисти трябва първо да бъдат осигурени удобни и безопасни велоалеи в единна свързана веломрежа.

Градският транспорт не трупа закъснение. За какво са ни БУС ленти?

Средната скорост на тролейбусите в отсечката е 12 км/ч. Досега не са “трупани закъснения” защото разписанията са съобразени с факта, че там липсваше БУС лента. След завършване на проекта движението на тролейбусите ще бъде ускорено с около 20%, за което ще спомогне именно новата БУС лента.
В допълнение БУС лентата позволява трафикът да се саморегулира, като осигурява последователна инфраструктура за всички участници в движението:

  • за автомобилите 2 ленти за движение и 1 за паркиране;
  • за градския транспорт 1 БУС лента;
  • за велосипедистите 2 еднопосочни и обезопасени велоалеи;
  • за пешеходците 2 широки тротоара.

Колко струва новата организация на движението в центъра и какво включва тя?

Новата организация на движението е резултат от изготвен и съгласуван проект, който предвижда цялостна реорганизация на движението по 4 основни булеварда.

Предвидените дейности са:

  • Премахване на съществуваща маркировка - 3000м2;
  • Полагане на нова пътна маркировка - 3738м2;
  • Поставяне на пътни знаци и табели - 130 бр.;
  • Монтаж на ограничители по велоалейте - 2000 бр.;
  • Монтаж на паркинг протектори - 56 бр.;
  • Монтаж на елементи в обхвата на спирките - 150м';
    Дейностите са възложени по рамкови договори на Столичната община, сключени през 2023 г. Прогнозната стойност за всички дейности, свързани с реализацията на проекта, е в размер на приблизително 480 000 лв.

След окончателно приключване на дейностите, обход и приемането им от възложителя ще бъде представена точната стойност за реализация на проекта.

Излъгахте ли хората, когато казахте, че правите само кръпки на дупки?

Никой не е бил излъган. В началото на месец април 2024 г. кметът Васил Терзиев издаде заповед само и единствено за извършване на строително-монтажни работи в Центъра, свързани с текущата поддръжка на уличната мрежа. В определени участъци, асфалтът беше силно компрометиран (кръстовищата при Петте кьошета и Френската гимназия), а масово шахтите създаваха завирявания. Тези проблеми бяха отстранени. Необходимостта от извършване на ремонт на настилката беше безспорна, независимо от реализацията на нова организация на движението. Също така към момента на извършване на строително-монтажните работи нямаше взето окончателно решение дали и кога ще се пристъпи към реализация на проекта за нова организация на движението.

“На тъмно” ли се изпълнява проектът? Защо гражданите не бяха информирани?

Обществени обсъждания са провеждани многократно през годините, в следствие на което е избран най-балансираният вариант за живущите и преминаващия трафик. По време на тези обсъждания са получени над 700 становища през 2020 г. в подкрепа на реализирания в момента проект. По време на първото издание на гражданския бюджет “София избира” проектът за нова организация на движението по булеварда събра над 5000 гласа и остана на второ място. Тази година зам.-кметът по транспорт и градска мобилност представи проекта пред Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет, когато присъстваха и граждани, както и пред медиите.

Стратегическите документи за развитие на транспорта в София включват новата организация на движение, като тези документи са обсъждани многократно в различен формат с гражданите през годините, а накрая са приети и гласувани от Столичния общински съвет, който също е дебатирал по тях преди да вземе решение.

Проектът освен това е и част от предизборната платформа на кмета Васил Терзиев и е включена като приоритетен за реализация още през първата година на мандата.

Законен ли е проектът?

Да, проектът за новата постоянна организация на движението е напълно законен. Той е изработен от пътни инженери с пълна проектантска правоспособност в общинското предприятие “София-проект”.

Проектът е в пълен синхрон с Общия устройствен план на Столичната община, подробните устройствени планове за зоната на бул. “Патриарх Евтимий”, Генерален план за организация на движението (изготвен от "Мотт МакДоналд") /ГПОД/, План за устойчива градска мобилност от 2012г. /ПУГМ/, Визия за София, Програма за София /ПИРО/, София - Град за хората, арх. Ян Геел, както и редица други стратегически планове и програми.
Проектът предвижда въвеждането на редица мерки за повишаване на пътната безопасност. Част от тях са:

  • елементите за отделяне на велосипедните алеи от лентите за активно движение;
  • канализирането на пешеходците чрез изграждането на удобни, осветени и обезопасени пешеходни пътеки;
  • поставянето на повдигнати платформи “виенски спирки” при спирките на градския транспорт.

Безопасни ли са новите “виенски” спирки?

“Виенските спирки” са част от редица мерки за пасивна пътна безопасност, припознати от редица западни градове, които често оглавяват класациите за качество на живот и се дават като положителни примери за развитие на градските пространства. Те спомагат да се повиши комфорта и безопасността на пътниците, както и да се избегне конфликт между колоездачите и превозните средства.

Пример за “виенска спирка”, изградена през 2021 г в Дармщад, Германия.
В София вече имаме опит с този тип спирки. Трамвайната спирка на ул. “Алабин” в посока “Руски паметник” беше повдигната на нивото на тротоара при ремонта на трасето на трамвай 5. Това решение беше използвано, за да се даде знак на шофьорите на автомобили, че в зоната на спирката качващите се и слизащите пътници са с предимство, както и за да улесни качването в превозните средства. Близо 2 години след изграждането на тази платформа резултатите са повече от категорични в подкрепа на “виенския перон”.

Ще се запуши ли трафикът в центъра?

Не. Трафикът няма да се “запуши” по бул. “Патриарх Евтимий”. Това се доказва от направени транспортни симулации и преброяване на трафика.
До момента възможността за неправомерен престой, спиране на аварийки, паркиране на 2 или повече реда, значително ограничаваха пропускливостта на бул. “Патриарх Евтимий” и реално ефективно се използваха само 2 ленти.
Новата организация на движението въвежда ред по платното и разделя в обособени коридори участниците в движението, което ще увеличи проводимостта на трафика, а не обратното.
В допълнение - понастоящем бул. “Васил Левски” до ул. “Граф Игнатиев” е с по 2 ленти в посока и БУС лента и там задръстване няма. Трафикът който се включва по бул. “Патриарх Евтимий”, преди това минава повече от безпроблемно през двете ленти и липсата на друг значим автомобилен поток, който да се включва на кръстовището при “Попа” е ясен сигнал, че проблеми не се очакват. В другия край на зоната е бул. “Ген. Скобелев”, който също е с 2 активни ленти за автомобилно движение, но вместо БУЛ лента има паркинг лента в която се паркира успоредно. Там също не се наблюдават задръствания и “тапи”.

Новият начин на паркиране опасен ли е?

Категорично не. Паркирането под ъгъл назад подобрява безопасността на велосипедистите и шофьорите чрез увеличаване на видимостта и прави достъпа до вашия автомобил по-лесен и безопасен.
Какви са предимствата на паркирането на заден ъгъл?

  1. Подобрена видимост и увеличено зрително поле.
    При напускане на паркинга шофьорите могат да видят насрещния трафик.
  1. Намален брой сблъсъци.
    Шофьорите вече не трябва да излизат на сляпо от мястото си за паркиране. Когато се използва по стръмни улици, паркирането под ъгъл на заден ход автоматично ограничава колелата на шофьора, което намалява заплахата от “избягали” превозни средства.
  1. Подобрена безопасност
  • За деца - Вратите на автомобилите се отварят по начин, който насочва децата към задната част на автомобила, като ги отвежда към тротоара, а не към улицата.
  • За велосипедисти - Когато превозните средства излизат от паркинга си, те могат да видят велосипедисти на пътя.
  1. Подобрено товарене и разтоварване.
    Багажниците са в непосредствена близост до тротоара, а отворените врати на автомобила предлагат защита от улицата, позволявайки товаренето и разтоварването да се извършва извън пътното платно.
  1. Увеличено пространство.
    Паркирането под ъгъл на заден ход не изисква толкова много място за маневриране, колкото традиционното паркиране под ъгъл, което може да доведе до увеличен брой места за паркиране или допълнително място за тротоари, велосипедни алеи и др.
  1. Успокояване на трафика.
    Центърът е идентифициран като бавна зона. Този тип паркиране насърчава бавната скорост на превозните средства в центъра.

ДОКУМЕНТАЦИЯ


СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ

ЗАПОВЕДИ

ДОГОВОРИ

ВЪЗЛАГАНИЯ

Обществено строителство

Транспорт

СЕРТИФИКАТИ

СТАНОВИЩА

ДРУГИ ДОКУМЕНТИ

10.05.2024