Обратно Шести епизод от онлайн поредицата "Софийските училища"


На 25 май (сряда) от 20:00 часа на страницата Historical Routes Sofia ще започне на живо шести епизод от онлайн поредицата „Софийските училища“, който ще представи един любопитен дял на софийското образование отпреди Втората световна война – чуждестранните училища в столицата. Ще бъдат показани стари снимки и пощенски картички от италианското училище „Опера Про Ориенте“, германското училище на улица „Париж“, френския колеж „Свети Йосиф“ и други. Благодарение на гостоприемството на Американския колеж в София ще се разходим из архитектурния комплекс на училището, построен през 20-те години по проект на талантливия архитект Георги Апостолов.

Онлайн историческият маршрут "Софийските училища" се реализира с подкрепата на Столична община – Програма "Култура" и проследява историята на образованието в столицата от Българското възраждане до социалистическия период. Историите се разказват Здравко Петров и Сребрина Тимофей. 

Поглеждаме към архитектурата на емблематични софийски училища, а някои от тях „отварят врати“ за нас със снимки и видеа. И докато се вглеждаме в красиви архитектурни детайли, виждаме как се е променяла училищната архитектура от средата на XIX до втората половина на XX век. Приоритет на проекта е да припомни имената и делата на изтъкнати софийски учители, кметове и благодетели, допринесли за модернизирането на училищата и утвърждаването на образованието като обществен приоритет.

Повече за проекта можете да научите на: historicalroutes.bg/sofia-uchilishta/.