Новини

18.07.2019
Обществена дискусия по проект за допълнение на Програмата за КАВ проведе Столична община

На нея бяха обсъдени източниците на замърсяване с ФПЧ и ПАВ и начините за намаляване на замърсителите ...

18.07.2019
36 обекта се състезават в конкурса „Зелени решения за София“

На 15 юли 2019 г. приключи подаването на снимков материал за конкретни обекти, реализирани в столицата ...

18.07.2019
Електрически велосипеди тръгват от днес във Витоша

Те могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, както и в "Дианабад" близо до Ловния парк на ул. „Никола Габровски“ № 1 ...

18.07.2019
Световната банка откри Център за споделени услуги в София

Откриването на Център за споделени услуги дава възможности за развитие на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси в София и региона ...

Назад

Четвърто издание на фестивала „Етюди и приятели“

ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ“

19 – 30 юни 2019 г.

Тазгодишното издание на Фестивала „Етюди и приятели“ ще се проведе от 19 до 30 юни. Фестивалът е съфинансиран по Програма “Култура” на Столична община.

Фестивалът стартира през 2016 г. като инициатива, обединяваща нови и утвърдени български артисти, както и българи, живеещи в чужбина. Събитието продължава намерението на танцовите концерти на Фондация „Етюд“, които чрез кратки хореографии представят разнообразието на жанровите и творчески подходи. Това многообразие остава водещо и за концепцията на „Етюди и приятели“.

През 2019 г. фестивалът има подчертано чуждестранно участие. Хореографът и оперен тенор Джон Скот гостува със спектакъла Heroes, оформен с композитора, дългогодишен  сътрудник на Джонатан Бъроуз Матео Фарджон. От Бетовеновия „Фиделио” до Вагнеровия „Зигфрид”, през бягството и борбата с мрачните сили Скот ще покаже два Аз-а – човешки и митологичен.

В своеобразната хай-тек игра Digital Footprints шведската хореографка Гун Лунд ще постави важни въпроси за общественото взаимодействие, за властта и контрола, докато движенията на тримата танцьори определят моделите, образите и звуковата среда. Пионерката на шведския танц ще представи обширната си работа и своя поглед към танцовата сцена през фотоизложба, видеопрожекции и среща разговор в рамките на фестивалната програма. Шведското присъствие се допълва от Олоф Першон, който ще ни занимае, от една страна, с все по-убегливите граници между публично и частно в Off the Wall, а от друга – с динамиката център-периферия в See You Somewhere.

Новият свят и срещата с американския поглед са тема в две от продукциите, намерили място на фестивала. Hello. I Like You. Now, Agree With Me – резултат от съвместната работа на Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси, разказва за особена среща на грешното място, но в точното време. Дали две американки и една българка могат да говорят за едно и също и какво да очакваме, когато в разговора се прокрадне и политика? В "Не-Видим" пък Зорница Стоянова представя поглед към разочарованието от западния свят, въпреки фантастичното, красиво и в крайна сметка измамно пътешествие до „обещаната земя”.

С премиера в рамките на фестивала е Методът на г-жа Лидия (в разговор със себе си) – представление, в което Галина Борисова пита какво се случва, когато живеем в изолации, понеже светът вече няма какво повече да ни каже, когато птиците не са част от съдбата ни, а са само текст в монолог на една актриса.

Както и в предишни години “Етюди и приятели”, предлага и своеобразен шоукейс на представления и артисти, вече познати на софийската публика. Наред със срещите, планирани след някои от спектаклите, повод за разговор с публиката са и прожекциите, включени в програмата – на документалния филм за балерината Фео Мустакова, както и селекцията от кратки експериментални танцови филми на Зорница Стоянова. Съвместната изложба на Ани Колиер, Галина Борисова и Лиляна Дворянова, която ще се открие малко преди основната киновечер, ще остане в пространството на галерия “Етюд” и ще може да бъде видяна и след закриването на фестивала на 30 юни.

През 2019 г. фестивалът „Етюди и приятели“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и фондация „Етюд” и в партньорство с ДНК Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК и галерия „Етюд”.