Обратно 13. фестивал „Изкуството на барока“

13. фестивал „Изкуството на барока“

1 октомври – 11 декември 2019 г.

 

Фестивалът „Изкуството на Барока“, част от  Календара на културните събития на Столична община, за тринайсети път предоставя на любителите на класическа музика възможността да чуят на оригинални инструменти, в изпълнение на европейски виртуози, произведения от минали епохи, останали в съкровищницата на европейското музикално наследство. В седемте концертни вечери публиката ще се срещне с плеяда от български и чуждестранни певци и инструменталисти, познати от първите корици на  програмите на европейските фестивали за старинна музика.

За откриването на 13. ежегодния фестивал на 1 октомври от 18:30 ч. Фестивалният бароков ансамбъл ви кани в Регионален исторически музей – София. Четирите Вивалдиеви концерта, познати като “Годишни времена”, и камерни творби от италианската музикална съкровищница ще звучат на старинни инструменти в ръцете на български и международни солисти: Иван Иванов – корнет, Людовико Минази – виолончело, Явор Генов – лютня, Аапо Хакинен – чембало, Зефира Вълова – цигулка.

Специално за публиката на „Изкуството на барока“ нейният фаворит от Холандия – виртуозният Ерик Босграаф, ще свири не само на блокфлейта, но и на шалюмо (предвестник на кларинета). Освен редки и интригуващи творби, Босграаф ще свири и Вивалдиеви, и Бахови шедьоври. Той ще се представи в компанията на елегантната блокфлейтистка Уей Хунг от Тайван, българската фаготистка – специалист в областта на барокова интерпретация Сабина Йорданова и още изпълнители на старинни инструменти от Италия, Русия и Германия, обединени в ансамбъл „Кордевенто”, на 16 октомври от 19:30 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”.

С камерни творби от Р. Шуман на 3 ноември от 19:30 ч. ще започне цикълът от три концерта за познавачи и ценители в зала „Оборище 5“. Носителката на премия „Виенявски“ – цигуларката Альона Баева ще изпълни сонати съвместно с Василий Илисавский – хамерклавир. В сърцето на програмата е цикълът „Любовта на поета“ по стихове на Хайне, в изпълнение на баритона Пламен Папазиков.

Единство от виртуозност, изящество и завладяващи емоции – това характеризира програмата, посветена на френския стил на 9 ноември от 19:30 ч. в неповторимата атмосфера на “Оборище 5”. Италианецът Мауро Колантонио, който свири на виола да гамба и флейта, Николай Стойков – клавесин и цигуларката Зефира Вълова – доказала страстта си към старинния репертоар с множество концерти у нас и в чужбина, ще изпълнят ефектни творби от композитори, които са усъвършенствали изпълнителските похвати за своя инструмент и са оставили брилянтно наследство.

На 13 ноември от 19:30 ч., с  копнеж по мита за Орфей, дуото Алена Данчева – сопран и Микеле Пазоти – теорба ще изпълнят арии и ламенти от най-значимия съвременник на Монтеверди – сицилианецът Зигизмондо д'Индия. Познавач на всички стриктни и модерни вокални форми на своето време, той синтезира в творчеството си най-ефективните композиторски похвати, за да “предизвика афектите на душата”.

Концертът спектакъл, посветен на ренесансовия и ранен бароков естетически идеал, с участието на български гласове, балет и ансамбъл, с дългогодишна дейност в областта на старинния вокален репертоар, под диригентството на В. Атанасова, отбелязва 500-годишнината на Леонардо да Винчи на 30 ноември от 19:30 ч. в аулата на СУ „Св. Климент Охридски”. Както Studiolo е пространство за създаване и преклонение пред изкуствата, за среща на античността със съвремието, така и концертната програма ще предложи в оригинал оперни сцени, дуети и инструментални творби от италиански композитори от 17. век, но и съвременна творба от Ат. Атанасов по Монтевердиевите Ballo delle ingrate. Котцертът се реализира с подкрепата на Министерство на културата.

Европейското турне на полския контратенор и брилянтните инструменталисти от Il Pomo d' Oro („Златната ябълка”) ще започне в София на 11 декември от 19:30 ч. в аулата на СУ „Св. Климент Охридски”. Програмата е посветена на различните проявления на любовта в оперния бароков репертоар и представя вторият солов албум на Якуб Йозеф Орлински. Завладяващият контратенор, завършил „Джулиард” в Ню Йорк, се е превърнал в световна сензация не само заради извънредния си тембър и ярко сценично присъствие, но и заради увлечението си по... брейк танците.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Програма на 13. фестивал „Изкуството на барока“ https://sofiabaroque.org/