Back „Софийските метафори (Женски пазар)“ ще се проведе от 25 до 27 септември на територията на най-стария пазар в България

Поети от 7 страни ще пишат поезия за Женски пазар в рамките на тридневен поетичен уъркшоп

Поети, преводачи и културни мениджъри от 7 европейски страни, включително България, ще творят поезия за Женски пазар като част от тридневен международен уъркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”. 

От 25 до 27 септември на територията на най-старото тържище у нас ще се провеждат различни поетични събития.

На 25 септември 2019 г. от 19:00 часа поетите, участници в уоркшоп „Софийските метафори (Женски пазар)”, ще гостуват в  посолството на Словашката република в София, където ще вземат участие в международно поетично четене „Словакия и светът на поезията“.

Кулминацията ще е на 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа, когато след официалното откриване на поетичния пленер участниците ще облекат в рими впечатленията си от Женски пазар на специално избрани за целта поетични точки (виж точните места в приложената програма).

На 27 септември 2019 г., петък, от 18:00 часа в Галерия "Сердика" ще бъдат представени метафорите за Женски пазар пред българската публика.

Целта на международния поетичен уоркшоп е да популяризира зад граница културното наследство и многоликост на нашата столица и това е една от причините организаторите да изберат за място на провеждането му именно Женски пазар.  Чрез подобни поетични събития се насърчават връзките и взаимоотношенията между българската и европейската култура и изкуство, както и допринасят за обогатяване и разнообразяване на софийския културния живот.

 

На 26 септември 2019 г., четвъртък, от 11:00 часа в Галерия "Сердика" на откриването на първия международен поетичен пленер „Софийски метафори (Женски пазар), а след това в реално време ще се създават стихотворения – метафори за Женски пазар. Официалното четене на стиховете, които участниците ще напишат за най-стария пазар в столицата, ще се проведе на 27 септември 2019 г., петък, от 18:00 часа в Галерия "Сердика" на Женски пазар.

 

В уоркшопа ще участват поетите:

Жермен Дрогенброд (Белгия/Испания), Том Филипс (Великобритания/България),  Хайри Хамдан (Палестина/България), Гьокченур Челебиоглу (Турция), Мартон Шимон (Унгария), Мартин Солотрук (Словакия), Мартина Стракова (Словакия), Петер Андрей (Словения), Кристин Димитрова (България), Петър Чухов (България), Бойко Ламбовски (България), Димана Иванова (България), Николай Бойков (България), Иван Христов (България) и Анастасия Стоева (България).

Събитието се осъществява с подкрепата на Програма „Култура” към Столична община, Посолството на Словашката република в София и Пазари „Възраждане” ЕАД. Унгарското участие се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт при посолството на Унгария в София и с финансовата подкрепа на Програма Publishing Hungary – Институт Балаши при Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария.

Програма