АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

За предстоящия активен сезон на 2023 г. и провеждането на задължителните годишни обработки срещу насекоми, кърлежи и гризачи върху общински зелени площи – паркове, градини и междублокови пространства е сформирана организация за извършване на възможно най-ранни дезинсекционни обработки на територията на Столична община.

Съгласно предписание от Министерство на здравеопазването (Столична Регионална здравна инспекция) и с оглед качествено и ефективно провеждане на обработките са актуализирани площите към съответните райони, които предстои да бъдат обработени през 2023 година.

Предвид метеорологичните условия графиците за предстоящите обработките са срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи, са предвидени да започнат по-рано тази година и екипите са в готовност да стартират дейностите на територията на Столична община
- на дата 15.03.2023 г. (стартират в районите "Искър" и "Витоша", Южен парк и парк "Дружба") – срещу ларви на комари по водоемите;
- на дата 22.03.2023 г. (в районите "Подуяне" и "Студентски", Южен парк и градина „Славейкови дъбове“) срещу кърлежи на общинските тревни площи,
които ще се изпълняват поетапно съгласно Графиците и съобразно климатичната обстановка. Графиците за изпълнение на обработките са валидни при благоприятни климатични условия за всички обработки.

Третираните терени се обозначават от изпълнителите предварително с табели за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт. Обработката на общинските зелени площи срещу кърлежи се извършва  задължително два пъти годишно.

При получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации ще се маркират рисковите места и ще се подават на фирмата изпълнител тези участъци за допълнителни третирания в рамките на определените площи и средства.

Обработките се извършват рано сутрин до  10:00 часа при благоприятни климатични условия и при ниско окосена трева. Обработват се общински зелени площи, по възлагане от Столична община, и се контролират от дирекция „Зелена система“ или районните администрации.
Специализираният контрол ще се осъществява от експерти на Столичната РЗИ.

График на обработки в паркове и градини

График на обработки на територията на районите на Столична община

ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ

Издател на активи

Градинка "Баня Лозенец"

Градинката „Баня Лозенец“  носи името си от местната къпалня с минерална вода, разрушена в периода 1975 – 1976 г.
Цялата територия на градината е около 14 дка, от които 2.8 дка са настилки, които са сменени, изградени са поливна система, нови алеи, осветление, детска площадка, засадени са широколистни и иглолистни дървета, поставени са пейки и кошчета за отпадъци, видеонаблюдение. Подменено е и тревното покритие.
Намира се между бул. "Черни връх", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Калиакра" и ул. "Ралица".

"Градската градина"

"Градската градина" е най-старата градина на София. През 2012 г. са обновени тревните масиви и зелени площи. Изградена е автоматизирана поливна система и сондажен кладенец. Подменено е изцяло парковото обзавеждане от пейки. Поставени са каскадни конструкции за зацветяване. През 2011 г. е изградена тематична детска площадка в градината.
Намира се до Народния театър „Иван Вазов” и Софийската градска художествена галерия.

"Докторска градина"

Паркът "Докторска градина" получава названието си по името на намиращия се в него "Докторски паметник", изграден в памет на загиналите медицински работници в Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г., повечето от които са работили в мисията на Руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, с. Мечка и на връх Шипка.
Намира се между улиците „Оборище“ и „Шипка“, на гърба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Парк "Борисова градина"

"Борисовата градина" е най-големият парк в рамките на град София. В началото на "Борисовата градина" се намира езерото Ариана.
Граници: бул."П. Яворов", бул."Драган Цанков", бул."Евлоги Георгиев"

Обща площ: 581043 дка

— 4 Елементи на страница
Показване на 1 - 4 от 7 резултата.