АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Започват обработките срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи за 2022 г.

 

Задължителните годишни обработки се извършват под специализирания контрол на Столичната РЗИ

Започват обработките на зелени площи, паркове, градини и междублокови пространства срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи. Направена е организация и график за извършване на възможно най-ранни обработки, които се извършват в съответствие с предписание от Столична Регионална здравна инспекция. Това съобщиха от дирекция „Зелена система“ към Столична община.

Актуализирани са площите към съответните райони, които предстои да бъдат обработени през 2022 година.

Въпреки променливите метеорологични условия са подготвени графици за обработки срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи, а екипите са в готовност за извършване на дейностите във всички общински тревни площи.

Дейностите стартират с парк „Борисова градина“ и междублоковите пространства в районите „Подуяне и „Младост“, които ще се изпълняват поетапно и в останалите площи, съобразно климатичната обстановка. Предстои работа в Южен парк, градина „Славейкови дъбове“, градина „Св.Мина“ и др.

Обработките се извършват рано сутрин до  10.00 часа при благоприятни климатични условия и при ниско окосена трева. Работи се при сухо време. Обработките за ларви на комари се извършват около естествени и изкуствени водоеми.

Третираните терени се обозначават от изпълнителите предварително с табели за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт.

Обработката на общинските зелени площи срещу кърлежи се извършва задължително по предписание на СРЗИ през април и маи и август и септември.

При получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации ще се маркират рисковите места и ще се подават на фирмата изпълнител съответните участъци за допълнителни третирания.

Контролът на дейностите се извършва от дирекция „Зелена система“, районните администрации. Специализираният контрол се осъществява  от експерти на Столичната РЗИ.
 

 

 

ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ
Назад

"Ботевградско шосе"


ИНФОРМАЦИЯ

Назад

Градинка "Баня Лозенец"

Градинката „Баня Лозенец“  носи името си от местната къпалня с минерална вода, разрушена в периода 1975 – 1976 г.
Цялата територия на градината е около 14 дка, от които 2.8 дка са настилки, които са сменени, изградени са поливна система, нови алеи, осветление, детска площадка, засадени са широколистни и иглолистни дървета, поставени са пейки и кошчета за отпадъци, видеонаблюдение. Подменено е и тревното покритие.
Намира се между бул. "Черни връх", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Калиакра" и ул. "Ралица".


Назад

"Градската градина"

"Градската градина" е най-старата градина на София. През 2012 г. са обновени тревните масиви и зелени площи. Изградена е автоматизирана поливна система и сондажен кладенец. Подменено е изцяло парковото обзавеждане от пейки. Поставени са каскадни конструкции за зацветяване. През 2011 г. е изградена тематична детска площадка в градината.
Намира се до Народния театър „Иван Вазов” и Софийската градска художествена галерия.


Назад

"Докторска градина"

Паркът "Докторска градина" получава названието си по името на намиращия се в него "Докторски паметник", изграден в памет на загиналите медицински работници в Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г., повечето от които са работили в мисията на Руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, с. Мечка и на връх Шипка.
Намира се между улиците „Оборище“ и „Шипка“, на гърба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.


Назад

Парк "Борисова градина"

"Борисовата градина" е най-големият парк в рамките на град София. В началото на "Борисовата градина" се намира езерото Ариана.
Граници: бул."П. Яворов", бул."Драган Цанков", бул."Евлоги Георгиев"

Обща площ: 581043 дка