Назад

Рядко събитие се състоя в столичния културен живот

Рядко събитие се състоя в столичния културен живот. Три съвременни музикални произведения, дело на трима композитори от различни поколения и държави, прозвучаха  на сцената на Военния клуб. Концертът Strings Attached представи премиерно творби на композиторите Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе.

На 26 октомври във ЦВК публиката слуша в изпълнение на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров – Fluidum Red („Река червено“) от Дундаков, „Метаморфози“ от Джуров и Blood Moon Rising („Изгревът на кървавата луна“) от Пол ван Брюхе.

Идеята на композиторите за този концерт е връзката между авторите, хората и времето. Струните са тези, които свързват идеите на тримата. Пиесата на Петър Дундаков е свързана с веригата баща-син. Пиесата на Пол ван Брюхе е вдъхновена от атентата в Париж, а на Пламен Джуров е посветена на метаморфозите на времето. Основната идея, че музиката може не само да забавлява или да бъде фон, а да изразява съдържание, свързано с днешния ден, беше постигната.

С изпълнението си, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” отново доказа, че е "Един елитен отбор (14 плюс 1), който знае какво иска и как да го постигне".
Концертът е част от проекта „Европейски композитори за София”, който ОКИ – „Красно село” реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура".
На концерта присъства значителна част от музикалните среди на София.
Гости на събитието бяха представители на посолството на Кралство Нидерландия.
Българското национално радио записа концерта.