Рядко събитие се състоя в столичния културен живот

Рядко събитие се състоя в столичния културен живот. Три съвременни музикални произведения, дело на трима композитори от различни поколения и държави, прозвучаха  на сцената на Военния клуб. Концертът Strings Attached представи премиерно творби на композиторите Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе.

На 26 октомври във ЦВК публиката слуша в изпълнение на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров – Fluidum Red („Река червено“) от Дундаков, „Метаморфози“ от Джуров и Blood Moon Rising („Изгревът на кървавата луна“) от Пол ван Брюхе.

Идеята на композиторите за този концерт е връзката между авторите, хората и времето. Струните са тези, които свързват идеите на тримата. Пиесата на Петър Дундаков е свързана с веригата баща-син. Пиесата на Пол ван Брюхе е вдъхновена от атентата в Париж, а на Пламен Джуров е посветена на метаморфозите на времето. Основната идея, че музиката може не само да забавлява или да бъде фон, а да изразява съдържание, свързано с днешния ден, беше постигната.

С изпълнението си, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” отново доказа, че е "Един елитен отбор (14 плюс 1), който знае какво иска и как да го постигне".
Концертът е част от проекта „Европейски композитори за София”, който ОКИ – „Красно село” реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура".
На концерта присъства значителна част от музикалните среди на София.
Гости на събитието бяха представители на посолството на Кралство Нидерландия.
Българското национално радио записа концерта.

 

27.10.2017