На 3 юли 2022 г. участниците от Зелена школа 2022 ще посетят мандра „Хармоника“, с. Мало Бучино

 

В изпълнение на дейностите по проект "Хранителна вълнà – овластяване на младежите за действията по климата" FoodWave, на 3 юли 2022 г., неделя, в мандра „Хармоника“, с. Мало Бучино от 10:30 до 16:30 ч. ще проведе вторият практикум на първите екипи от Зелена школа 2022.

В рамките на практикума участниците в Зелена школа 2022 ще имат възможност да разгледат процеса на устойчиво производство на млечни продукти в мандра „Хармоника“, като служители на мандрата ще покажат и разкажат за тяхната работа и философия за опазване на околната среда, а след това занятията ще продължат с лекционна част в двора на мандрата. Лектори на практикума ще бъдат Милен Марков, който ще запознае участниците с предприемачество в хранителното производство, Стефан Димитров – визуално убеждаване, фотография и активизъм, Гавраил Гавраилов – добри примери за активна гражданска позиция и др.

Практикумът в мандра „Хармоника“ е последното занятие от интензивната програма на трите екипа на Зелена школа 2022, а официалното завършване на участниците ще се проведе на 7 юли 2022 г., четвъртък. На събитието ще бъдат връчени Сертификати на успешно завършилите курсисти, както и ще има възможност за нетуъркинг, зелени коктейли и приятна музика.

лите курсисти, както и ще има възможност за нетуъркинг, зелени коктейли и приятна музика.


Зелена школа 2022 гостува на Ботаническата градина в София на 2 и 3 април

 

Участниците в обучителната инициатива ще обсъдят биоразнообразието и храните от природата и ще се запознаят с ценните растения на Ботаническата градина в София

След успешно проведените две онлайн занятия Зелена школа 2022 организира на 2 и 3 април среща на открито в софийската Ботаническа градина, разположена между кварталите "Драгалевци" и "Бояна". Лектор на срещата ще бъде водещ експерт по биоразнообразие.

Участниците в срещата ще могат да посетят безплатно оранжериите на Ботаническата градина и да се докоснат до многообразието и красотата на растителния свят в България. Срещите започват в 11:00 часа и ще продължат до 15:00 ч. на зелените площи, близо до входа на Ботаническата градина.

Зелена школа 2022 стартира на 12 март и вече над 90 човека, разделени в три екипа, се обучават от опитни експерти и практици за промяната на всеки един към една по-чиста природа, здравословна храна и климатична устойчивост. В момента се провежда и подбор за последния четвърти екип на обучението и все още има свободни места за кандидатстване до 1 април на: https://forms.gle/PWzDihrvguobKxrM7

Обученията в Зелената школа са безплатни и предлагат теоретични и практически обучения по теми, свързани с биологичното земеделие, чистото производство на храни и балансираното хранене – дори и в градски условия, устойчивото производство и потребление на храна, връзката им с климатичните промени и опазването на околната среда. Обученията са насочени и към развитие на активността на участниците, за да могат да въздействат успешно и да увличат хората към по-качествен и добър жизнен стандарт, без да се уврежда природата, както и да променят средата на живот.

Допълнителна информация може да получите на интернет страницата на проекта: www.foodwave.eu или във Facebook групата: Food Wave Sofia: www.facebook.com/groups/615590713186985/

За допълнителна информация не се колебайте да се свържете със:

Стоян Стоянов, 0879 646 648, stoyanov@proway.bg

За FoodWave:

Проект "Хранителна вълна – овластяване на младежите за действията по климата" FoodWave се финансира по Програма „Повишаване на обществената информираност по проблеми в образованието и насърчаване на развитието му в ЕС“ (DEAR)“. Водещ партньор в изпълнение на проекта е град Милано, а сред партньорските градовете са Лондон, Мадрид, Варшава и Загреб. Food Wave е проект, който се фокусира върху предизвикателствата на околната среда и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на младите хора в ЕС по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни за смекчаване на и адаптация към климатичните промени.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 29.03.2022г. ще се проведе втора кръгла маса по проект  FOOD WAVE  на Столична община

 

На 29.03.2022 г. (вторник) от 10:00 ч. Столична община организира втора кръгла маса по проект „Хранителна вълнà – овластяване на младежите за климата” (Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action). Темата на събитието е: „(Не) Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига“. Кръглата маса ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

В рамките на събитието ще бъдат обсъдени актуалните теми за връзката между ежедневните ни избори на храна и как това променя климатичната среда, устойчивост и биоземеделие, градско земеделие, връзката между традициите за съхраняване на местното производство и  еко храна.

За устойчивите земеделски практики и работещите ефективни решения ще ни разкаже Николай Михайлов, консултант в Денкщат.

Какво е бъдещето на градското земеделие в градовете и какъв е опитът на проект CityZen ще сподели Антония Шаламанова, проект „Зелена София“, Фондация "Асоциация за развитие на София".

Божидар Емануилов – Учредител на Фондация „КОРЕН“, ще ни разкаже повече по темата за Градско земеделие.

Как храненето ни влияе  върху  околната среда и какъв е погледът на младите хора ще ни разкаже Йоана Атанасова от AIESEC.

По какъв начин можем да използваме местните храни за ограничаване на климатичните промени и опазването на природните ресурси ще ни представят Теодора Иванова и Десислава Димитрова от ИБЕИ – БАН и "Слоу Фуд в България“.

Полезни практики и насоки срещу разхищението на храна у дома – темата ще ни представи Рада Бонева от thriftsheep.com.

Всеки от нас трябва да има своята "суперсила“. "Сезонно и локално хранене – суперсила за справяне с климатичните промени“, темата ще разгледаме с Мария Жекова, фотограф, кулинар и носител на титлата Мастършеф.

Кръглата маса – дискусия на тема: „(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига“ ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

https://us02web.zoom.us/j/81839754824?pwd=Ly9CTlB1STdaQ0ZySFpkcEVzUnR0QT09

Meeting ID: 818 3975 4824
Passcode: 570096

Каним Ви да се присъедините и да попълните регистрационната форма:

https://form.jotform.com/220733429552354

Бъдете с нас на 29.03.2022г. (вторник), за да научите нови, полезни и любопитни неща за това как начинът, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна допринася за изменението на климата.

 


 

Зелена школа 2022 стартира на 12 март с интерактивни сесии и увлекателни практически занятия

 

Остават ограничен брой свободни места за следващите групи, побързайте да се запишете, не по-късно от 17 март,  като попълните регистрационен формуляр на: https://forms.gle/Cgf7AteLUhQEmLv18 .

Обучителната инициатива по проект Food Wave е насочена към млади хора на възраст между 18 и 35 години с интереси към устойчивите практики за потреблението и производството на храни и промените в климата. Всеки участник, успешно завършил обучението, ще получи сертификат, който ще му бъде полезен при следващите дейности по проекта.

Обучителната програма на първите групи на Зелена школа 2022 започна на 12 март, събота, с интерактивна откриваща сесия за запознаване с програмата, темите и лекторите. Предстоят няколко седмици, през които одобрените участници ще научат повече за добрите практики за устойчивото производство и потребление на храна, климатичните промени и опазването на околната среда. Лекторите на Зелена школа 2022 са доказани специалисти в областта на климата, храните и околната среда, както и практици в областта на биоразнообразието, фермерските храни и високите технологии. Освен теоретичните виртуални занятия, в Зелена школа 2022 са включени практикуми, които ще се провеждат на изключително интересни места – семейни ферми за биологично земеделие, пазари за реализация на фермерски продукти, градски градини за земеделие и ресторант, предлагащ храна без отпадък (Zero Waste). След успешно завършване на обучението – всеки участник ще получи професионален сертификат, изключително полезен за личностното и обществено развитие на включените младежи. Обученията в Зелена школа 2022 са безплатни за одобрените участници.

Вижте повече за инициативата и лекторите в нашата Facebook група: Food Wave Sofia: www.facebook.com/groups/615590713186985/ 

Програмата на отделните групи може да намерите тук: 

Първа група на Зелена школа 2022 – пълната програма е достъпна на следния линк: https://docs.google.com/document/d/1m6TdxJGFxZ_kT5t0j6S_8CEdVOh1zf4h/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

Втора група на Зелена школа 2022 – пълната програма е достъпна на следния линк: https://docs.google.com/document/d/1W51bYefn588ZMKbh7bKTUTOWvurcULUh/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

Трета група на Зелена школа 2022 – пълната програма е достъпна на следния линк: https://docs.google.com/document/d/1rHiF01ertjkHuFqtZT5VaocUlKOWoFEb/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

Четвърта група на Зелена школа 2022 – пълната програма е достъпна на следния линк: https://docs.google.com/document/d/103lZnsrhb1Gf8bmrpuxmQJwbQQ0xUHB9/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

За допълнителна информация не се колебайте да се свържете със:

Стоян Стоянов, 0879 646 648, stoyanov@proway.bg

За Food Wave:

Проект "Хранителна вълнà – овластяване на младежите за действията по климата" Food Wave се финансира по Програма „Повишаване на обществената информираност по проблеми в образованието и насърчаване на развитието му в ЕС“ (DEAR)“. Водещ партньор в изпълнение на проекта е град Милано, а сред партньорските градовете са Лондон, Мадрид, Варшава и Загреб. Food Wave е проект, който се фокусира върху предизвикателствата на околната среда и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на младите хора в ЕС по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни за смекчаване на и адаптация към климатичните промени.


 ПОКАНА

за участие в Зелена школа 2022 – инициатива, насочена към младите хора на възраст между 18 и 35 години, за изграждане на капацитет и насърчаване на действията по отношение на устойчивите практики за производство и потребление на храна, опазване на околната среда, климатични промени и връзките между тях. 

 

Търсим хората, които искат да бъдат част от положителната промяна към качествен и природосъобразен живот!

Имаме удоволствието да ви поканим да станете част от Зелена школа 2022, която ще стартира на 12 март 2022 г. Зелената школа е първата стъпка към промяната на всеки един от нас към една по-чиста природа, здравословна храна и климатична устойчивост.

Събитието се организира от Столична община в изпълнение на проект FoodWave и предлага безплатни практически обучения за развитие на активността по отношение на устойчивото производство и потребление на храна, климатичните промени и опазването на околната среда.

Ще се радваме да включим всеки, който се интересува как чрез ежедневните си избори можем да бъдем част от положителната промяна към качествен и природосъобразен живот.

Обученията в Зелената школа ще ти помогнат да:

- научиш повече за биологичното земеделие, чистото производство на храни и балансираното хранене – дори и в градски условия;

- разбереш как производството и потреблението на храна влияе на климатичните промени;

- създаваш послания и съдържание, които въздействат и увличат хората към по-качествен и добър жизнен стандарт, без да увреждаме природата около нас;

- бъдеш активист за положителната промяна за опазване на природата и климата.

Търсим теб: 

- на възраст между 18 и 35 години и живееш в София;

- имаш желание да живееш по-добре и природосъобразно;

- искаш да променяш обществените нагласи и начина на формиране на политики по отношение на устойчивото потребление и производство на храна.

Разбира се, няма да откажем и на други мотивирани и търсещи нови знания и практики участници.

В рамките на три месеца заедно ще преминем през теоретични и практически сесии, водени от водещи специалисти, лидери на местни общности и производители на храна.

Обученията в Зелена школа 2022 са безплатни за одобрените участници и ще се провеждат в почивните дни (събота или неделя).

Програмата на обученията включва:

- Тематичен модул – ще подобрим знанията, разбирането и осведомеността относно връзките между хранителните системи и изменението на климата, както в България, така и в глобален мащаб;

- Модул за социална комуникация – ще укрепим уменията и компетентностите си за въздействие върху мнението и нагласите за промяна в местните общности и извън тях;

- Модул за политики и младежки активизъм – ще развием институционална компетентност, динамика и потенциал за връзката между храната и климата чрез практическо изграждане на връзки, ангажираност и активизъм;

- Практически занятия във ферми за биологично земеделие, градски градини, zero waste ресторанти, работилници и магазини. 

През пролетта на 2022 г. (март – май) ще организираме четири Зелени школи, в които ще се обучат общо над 120 младежи.

Първо издание на Зелена школа 2022 стартира на 12 март 2022 г., събота, от 10:00 до 12:00 ч. Пълната програма е достъпна на следния линк:
 https://docs.google.com/document/d/1m6TdxJGFxZ_kT5t0j6S_8CEdVOh1zf4h/edit

Второ издание на Зелена школа 2022 стартира на 12 март 2022 г., събота, от 14:00 до 16:00 ч. Пълната програма е достъпна на следния линк: 
https://docs.google.com/document/d/1W51bYefn588ZMKbh7bKTUTOWvurcULUh/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

Трето издание на Зелена школа 2022 стартира на 13 март 2022 г., неделя, от 10:00 до 12:00 ч. Пълната програма е достъпна на следния линк:
 https://docs.google.com/document/d/1rHiF01ertjkHuFqtZT5VaocUlKOWoFEb/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

Четвърто издание на Зелена школа 2022 стартира на 13 март 2022 г., неделя, от 14:00 до 16:00 ч. Пълната програма е достъпна на следния линк: https://docs.google.com/document/d/103lZnsrhb1Gf8bmrpuxmQJwbQQ0xUHB9/edit?usp=sharing&ouid=109674316609352040890&rtpof=true&sd=true

Побързай да се запишеш като попълниш нашата регистрационна форма!

Регистрирай се тук не по-късно от 10.03.2022 г.:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_M3wh_00NNASXd_MC_iRpr4mZvn3U-R2LCZmX5wMIQb-xJw/viewform?usp=sf_link

Допълнителна информация може да получиш на интернет страницата на проекта: www.foodwave.eu или в нашата Facebook група: Food Wave Sofia: www.facebook.com/groups/615590713186985/

Не се колебайте да се свържете с нас по телефон или E-mail: Стоян Стоянов, 0879 646 648, stoyanov@proway.bg


За FoodWave:

Проект "Хранителна вълнà – овластяване на младежите за действията по климата" FoodWave, се финансира по Програма „Повишаване на обществената информираност по проблеми в образованието и насърчаване на развитието му в ЕС“ (DEAR)“. Водещ партньор в изпълнение на проекта е град Милано, а сред партньорските градовете са Лондон, Мадрид, Варшава и Загреб. Food Wave е проект, който се фокусира върху предизвикателствата на околната среда и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на младите хора в ЕС по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни за смекчаване на и адаптация към климатичните промени.



ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 17.01.2022 г. ще се проведе първа Кръгла маса по проект  FOOD WAVE на Столична община

 

На 17.01.2022 г. (понеделник) от 11:00 ч. Столична община организира първа Кръгла маса по проект „Хранителна вълнà – овластяване на младежите за климата” (Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action). Темата на събитието е: „(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига“. Кръглата маса ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

По време на Кръглата маса – дискусия ще бъдат представени целите, дейностите и очакваните положителни резултати от реализирането на проект FOOD WAVE. Той е финансиран по Програма DEAR на ЕС. Водещ партньор е град Милано, а сред партньорските градовете са Лондон, Мадрид, Варшава и Загреб. Food Wave е проект, който се фокусира върху предизвикателствата на околната среда и поставя в центъра ролята на младите хора. Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на младежите по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни като възможност за ограничаване на климатичните промени.                                                            

Ще бъдат обсъдени актуалните теми за връзката между изменението на климата и хранителната верига. Презентация по темата ще представи Иван Паспалджиев, старши консултант в Денкщат.

Как промените в хранителния режим влияят на нашето здраве ще ни разкаже доц. Милена Георгиева от Институт по Молекулярна биология – БАН.

Връзката между целите за устойчиво развитие на ООН и устойчивото потребление на храни ще ни презентира Даринка Георгиева от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Д-р Галя Костадинова от Министерство на земеделието ще ни запознае с основните акценти в Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 – 2026 г.).

Мястото на храната не е на боклука. Какви са успешните начини за намаляване на хранителните отпадъци ще сподели с нас своя практически опит Гергана Димитрова, представител на  търговска верига Кауфланд.

Възможен ли е живот и бизнес с нулев отпадък в настоящата реалност? Отговор на този въпрос ще ни даде Блажка от Zero waste.

Кръглата маса – дискусия на тема: „(Не)Видимата връзка между изменението на климата и хранителната верига“ ще се проведе онлайн чрез платформата ZOOM.

https://us02web.zoom.us/j/84456713674?pwd=SytlZUtwSUVpZnE3TjRxY0JoM1hLZz09
    Meeting ID: 844 5671 3674
    Passcode: 659822

Каним Ви да се присъедините и да попълните регистрационната форма:
https://form.jotform.com/213533277579061

Бъдете с нас на 17.01.2022 г. (понеделник), за да научите нови, полезни и любопитни неща за това как начинът, по който произвеждаме, разпространяваме и консумираме храна допринася за изменението на климата. Как тази промяна в средата променя и нас самите.

 



Проект "Хранителна вълнà – овластяване на градската младеж за климата”
(Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action)

 

От м. декември 2019 г. Столична община е партньор в проект „Хранителна вълнà – овластяване на градската младеж за климата” (Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action), финансиран по Програма на Европейската комисия „Повишаване на обществената информираност по проблеми в образованието и насърчаване на развитието му в ЕС“ DEAR. Водещ партньор за изпълнение на проекта е град Милано, а сред партньорските градовете са Лондон, Франкфурт, Мадрид, Варшава и Загреб.

Основната цел на проекта е повишаване на знанията, информираността и ангажираността на гражданите на ЕС по отношение на устойчивите модели за потребление и производство на храни за смекчаване на и адаптация към климатичните промени.

Дейностите, които ще се изпълнят в рамките на проекта от Столична община включват: изготвяне на информационни материали за връзката между храната и климата, провеждане на конкурс за събития на открито, организиране на информационни събития на открито с ангажиране на местни популярни лица, провеждане на 3 летни училища по темата на проекта с участието на общо 90 подбрани младежи и провеждане на 3 тематични работни срещи с ученици в горните класове и студенти в столични университети.

Предвид пандемията, свързана с разпространението на Covid-19, се предвижда дейностите по проекта да бъдат адаптирани според настоящата ситуация.

Предвиденият бюджет за изпълнение на дейности от Столична община е в размер на 247 854.8 евро, от които 223 069.32 евро безвъзмездно финансиране и 24 785.48 евро, предоставени като собствен принос на Столична община.

Проектът е с период на изпълнение от 48 месеца (12.2019 – 11.2023).