Столичната община ще кандидатства пред ОП „Региони в растеж“ с проект за обновяване на парк „Борисова градина“

 

"Столичната община  ще кандидатства пред  ОП „Региони в растеж “  с проект за обновяване на парк „Борисова градина“. Проектът включва възстановителни дейности в историческата част на парка – площта, заключена между  бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, алея  „Яворов“, бул. „Цариградско шосе“, къпалнята „Мария-Луиза“ и стадион "Българска армия". Всички дейности са съобразени със статута на парка като резерват и се съгласуват с Национален институт за недвижимо културно наследство." Това каза  зам.-кметът Десислава Билева.

Идейният проект на обект „Обновяване на "Княз-Борисовата градина" – историческа част“ включва ремонт на алейната мрежа и осветлението, обновяване и допълване на видеонаблюдението с нови 130 камери, възстановяване на знакови места в парка като Езерото с лилиите и пространството около него, алпинеума, зоната около Патешкото езеро, ремонт на  чешмите в зоната.

На по-късен етап е предвидено е и възстановяване на художествена украса в автентичен вид по архивни снимки на чешмата с мечката и пингвините, фигурата на къпещото се момиче, жеравите в езерото с патиците и други.

Индикативната стойност на проектното предложение възлиза на 10 330 000 лева,  от които  9 000 000 е безвъзмездната финансова помощ. „Знаете, че за  мен въздухът е много важен и предвиждаме изграждането на зелен пояс с над 25 хиляди храста и 60 дървета, който да изолира парка от бул. „Цариградско шосе“ – каза още Десеслава Билева.

Според председателя на Комисията по околна среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет Лорита Радева проектът предвижда запазване на цялата растителност, нейната поддръжка и обновяване. „Имаме уверението на проектантите и на кметската администрацията, че възстановяването  ще бъде извършвано на етапи, така че максимално да се осигури достъп в парка и да се запази удобството за посетителите по време на строителните дейности посочи  кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. 

Презентация "Ремонт и обновяване на Борисова градина - историческа част"

16.10.2020