Мирослав Боршош даде старт на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022

 

Мирослав Боршош даде старт на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022

 

„Заставаме зад идеите на младите хора на София и финансираме техните планове за развитие на града.“ Сподели заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ по повод откриването на кампанията за кандидатстване в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ за 2022 г.

"Академията" е създадена, за да провокира младите хора в откриването на умни решения за общността. През 2021 г. 54 младежи се включиха в пилотното издание на инициативата. С подкрепата на ментори участниците разработиха 5 иновативни идеи, които Столична община финансира. Така например в 25 столични училища въздухът в класните стаи се пречиства от биореактори с микроводорасли, създадени по проект VODORASLO2. Дигитална карта на чешмите в София улеснява достъпа до безплатна питейна вода за гражданите благодарение на проект StolichnaH2O, а скритата цел е намаляване употребата на пластмаса. „Само по поезия“ скъсява дистанцията между българските автори и младите хора чрез късометражни филми по известни произведения и подкасти към тях.  

На 1 февруари започва записването за участие в „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022. Младите хора ще избират между пет направления с ментори, утвърдени експерти в различните тематични области:

  • Изкуство и култура – Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“;
  • Спорт и здравословен начин на живот – Виктор Кирков, спортен мениджър и социален предприемач;
  • Опазване на околната среда – Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“;
  • Гражданско, здравно образование и медийна грамотност – Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве;
  • Наука и иновации – Любов Костова, директор на Британски съвет в България.

Инициативата на Столична община е изцяло безплатна, като право на участие има всеки младеж на възраст от 15 до 29 г., живеещ на територията на София.

Записването е електронно – чрез изпращане на информационна карта за участие на mladi@sofia.bg,  а срокът за подаване на формуляра е до 03 март 2022 г.

Програмата предвижда мотивационните срещи с ментори да се проведат от април до май, а реализирането на одобрените проекти да се случва от юни до ноември 2022 г.

В тазгодишното издание на "Академията" не липсват и нови моменти. Така например, освен участие в менторските сесии, младежите ще преминат през две нови обучения – „Работа в екип“ и „Умения за изпълнение на проекти“. През 2022 "Академията" ще вдъхновява младите хора с един основен и много гост-ментори в съответните направления. Кой проект ще бъде финансиран ще се решава от експертно жури на публично събитие през юни. Финансирането на идеите е в размер до 5 000 лв.

Повече информация за „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2022 е публикувана на официалния електронен портал на Столична община – www.sofia.bg

Пълна информация за вече реализираните проекти от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2021 е налична на www.sofia.bg

 

 

01.02.2022