Столичната община връчва награди на младежки проекти по Програма „Академия ВИЗИОНЕРИ“

 

 

„За втора поредна година подкрепяме реализацията на идеите на младежите от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на СтоличнаТА община“ – обяви Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столичната община.

На 2 декември от 16:30 ч. в „Топлоцентрала“ ще се проведе официалната церемония по награждаване на реализираните проекти и представяне на дейностите и резултатите ѝ от инициативите.

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ е създадена през 2021 година, за да провокира младите хора в търсенето на по-добри решения за общността. Инициативата е изцяло безплатна, като право на участие има всеки младеж на възраст от 15 до 29 г. Участниците получават менторска подкрепа от утвърдени експерти в различни области, обучения за работа в екип и управление на проекти, логистична и  организационна подкрепа, както и популяризиране на идеите.

"Академията" финансира визионерските проекти с до 5 000 лв. Настоящото второ издание на инициативата подкрепи пет младежки проекта.


„FUNGITA“
Проект на Йосиф Хамед и Мария Стефанова. Направление „Наука и иновации“, с ментор Любов Костова, директор на Британски съвет за България

Отглеждането на гъби в домашни условия никога не е било по-лесно. В рамките на проекта беше създадено устройство за локално отглеждане на гъби, което представлява кутия с блокчета мицел, сензор за влага и дифузер. Прототипът на продукта е предоставен на Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“. Проектът беше представен с голям успех на Софийската нощ на учените 2022 и на 34-то издание на Международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“. Екипът на проекта ще гостува в столични училища с интерактивни лекции и представяне на леснодостъпната технология за отглеждане на гъби.


„САМО ПО НОСИЯ“  
Проект на Георги Банков, Калина Горанова, Кристин Цанова, Борислава Цветкова. Направление „Наука и иновации“, с ментор Любов Костова, директор на Британски съвет за България

Проектът представя българските обичаи и традиции на достъпен за младите език, както и по начин, подходящ за целевата група – на един клик разстояние. Създаденият Пътеводител на традициите – в хартиен и онлайн вариант, включва видео интервюта, снимки и информация за различни български обичаи. Съдържанието на етнографския пътеводител се фокусира върху 5 области – земеделие и производство, изкуство, фолклор, облекло, празници, през опозицията град – село.


„ОТПЕЧАТЪК“
Проект на Мартин Бодуров и Иван Станев. Направление „Култура и изкуство“, с ментор Светлана Ломева, директор на „Асоциация за развитие на София“

В рамките на проекта беше ремонтирана и реновирана нефункциониращата към онзи момент открита сцена за изкуство и култура в парк „Св. Троица“. Сцената беше открита на 15 октомври 2022 г. с концерт на група „Номад“, премиера на видео интервю с Ованес Торосян, част от поредицата „Етническа палитра“ и други активности в подкрепа на етническата толерантност и популяризиране на различните култури в България.  


Проект #ХранаЗаЗемята-младежи  
Проект на Елена Георгиева. Направление „Опазване на околната среда“, с ментор: арх. Елица Панайотова – проект „Зелена София“

Целта на проекта е въвеждането на система за разделно събиране на биоотпадъци в училищата и въвличане на учениците в действия за компостиране чрез изграждане на компост зона. Пилотно проектът стартира в 18. СУ „Уилям Гладстон“, където беше изградена и оборудвана компост зона в двора на училището, реализирани четири образователни работилници с експерти за създаване на нови навици и поведение сред учениците; проведен един компост пикник за целевата група, както и формирани училищни екопатрули от ученици, които съблюдават работата на компостера и разделното събиране на хранителните растителни остатъци.


„ХАРБАЛНС“
Проект на Йоанна Петкова и Веселин Николов. Направление „Спорт и здравословен начин на живот“, с ментор: Виктор Кирков – управител на „Спортс Мениджмънт България“ и мениджър на „Отбор на надеждата“

Проектът изследва връзката: физическа активност – здравословно хранене – психическо здраве, като представя лесни начини за постигане на „здрав дух в здраво тяло“. В рамките на проекта бяха създадени 9 видеа със съвети от специалисти за балансиран начин на живот.
На 8 октомври 2022 г. в парк „Овча купел“ се проведе младежко събитие в подкрепа на здравословния начин на живот с участието на спортни специалисти, експерти в областта на здравословното хранене и психолози.

 

02.12.2022