Васил Терзиев предлага на Столичния общински съвет решение за осигуряване на средства, необходими за ключовите инфраструктурни проекти на София

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в Столичния общински съвет (СОС) с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране. Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Васил Терзиев предлага с доклад до Столичния общински съвет необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лв.
Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от Оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

За да се осигури необходимото финансиране, е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии.

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада-изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър.
Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централната градска част, които включват трамвайно трасе по ул. “Граф Игнатиев“, ул. “Солунска“, ул. “Цар Шишман“, ул. “Московска“, ул. “Г. С. Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника "Св. Ал. Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св. Кл. Охридски“, „Св. Седмочисленици“ и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период.

ДОКЛАД от Васил Терзиев – кмет на Столична община

Проект на решение на СОС, приложение към доклад № СОА23-ВК66-11411/19.12.2023 г.

20.12.2023