Проверка на новия мениджмънт на предприятието за отпадъци установи: Неефективното управление на отпадъците през годините поставя отново в риск София
  • Два пъти по-малко произведен RDF*, лошо качество, което създава липса на търсене от оползотворяващите фирми;
  • По-бързо запълване на клетките за отпадъци в депото от планираното и потенциална криза с боклука на София до 2 – 3 години;
  • Предишното ръководство на общината е прекратило нов договор за оползотворяване на отпадъци, а старият не може да бъде изпълнен в цялост заради системни проблеми в работата на предприятието;
  • Лошо проектирани и неефективни процеси в завода за третиране на отпадъци на София.

Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това установи  новият мениджмънт на СПТО по една от течащите проверките в завода.

Основната цел на СПТО е “получаване и обработване на битови отпадъци, които трябва да бъдат третирани, така че да се получава минимално количество отпадък за обезвреждане чрез депониране”.

За 2023 г. СПТО е произвел два пъти по-малко количества RDF спрямо капацитета си. По документи, заводът трябва да произвежда 185 000 тона RDF, а реално произведените количества за 2023 г. са по-малко от 80 000 тона. За 2020, 2021 и 2022 г. от произведените близо 555 000 тона RDF едва половината 229 000 тона са предадени за изгаряне. Това означава, че за три години са оползотворени едва 41% от произведеното количество гориво от преработени отпадъци, а остатъкът се депонира в депото за необработени отпадъци. Започнало е запълването на последната клетка за депониране на отпадък по-рано от планираното.

По проект капацитетът на последната клетка за складиране на отпадъци може да се използва за 6 години. Изчисленията обаче показват, че тя е със значително по-малък капацитет и ще се запълни много по-рано. Изграждането на нови клетки ще отнеме повече време, отколкото за запълването на съществуващата. Времето зa отчуждителни процедури, проектиране и изграждане отнема около 4 години и ще струва около 21 млн. лева, каквато е била стойността за клетки 3 и 4.

Една от основните причини за предварителното запълване на депото е недоброто управление на процесите за производство на RDF и като резултат – ниското му качество.

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че предишното ръководство на СО е подписало в началото на юни 2023 г., а след това прекратило през септември, договори за продажба на RDF. Причината – невъзможност за финансиране. Това оставя СПТО с един единствен договор по оползотворяване на RDF, като дори и той не може да бъде изпълнен в неговата цялост заради лошото качество на RDF и системните проблеми в работата на предприятието.

През декември новото управление на завода въведе мерки, които повишиха с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември.

“Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качеството. По този начин ще намалим цената и ще постигнем оползотворяване на всички количества, а не само 41%, както се е случвало през последните 3 години. През последните седмици на 2023 г. стабилизирахме процесите в производството и започна въвеждането на мерки, които доведоха до подобряване на качеството на RDF горивото” – каза Николай Савов, временно изпълняващият длъжността "директор".

Въпреки месечните доклади, алармиращи за множество проблеми на системата за управление на процеса, до предишното ръководство на Столичната община не е обърнато внимание с години и не са предприети мерки за неговото подобряване. Това обяснява и лошото качество на произвеждания RDF, който оползотворяващите фирми отказват да приемат. Оползотворяването на RDF с ниско качество е много по-скъпо, защото фирмите са принудени да извършват повторно третиране на отпадъка.

Първата проверка, която кметът на столицата Васил Терзиев след встъпването си в длъжност назначи и която доведе до смяна на ръководството, беше тази на СПТО. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние и управление на стратегически важния за София завод. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени.

*RDF e гориво, което се получава от преработката на твърди битови отпадъци. Най-честата му употреба е за захранване на горивни пещи в циментовите заводи или за производство на топлинна или електрическа енергия.

02.01.2024