ИЗГРАЖДАНЕ НА ВиК ИНФРАСТРУКТУРА В СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ОБЕКТ "ИЗГРАЖДАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА НА КВ. „ДРАГАЛЕВЦИ", РАЙОН „ВИТОША“  

 


Считано от 07.02.2024 г. се прилага следната схема за достъп по филиал-2 на ОДЗ № 160:  


Считано от 23.01.2024 се въвежда временна организация на движение с цел осигуряване на достъп до ОДЗ № 160 в кв. "Драгалевци":

 • Въвежда се еднопосочно движение по ул. “Лагадина“ от ул. “Горска поляна“ към ул. “Елин Пелин“ и на ул. “Елин Пелин“ от ул. “Лагадина“ към ул. “Панайот Пипков“.
 • Ул. “Лагадина“ в участъка между ул. “Елин Пелин“ и ул. “Захари Зограф“ става тупикова.
 • Въвежда се еднопосочно движение по ул. “Деян Горинов“ в участъка от ул. “Карнобатски проход“ към ул. “Маестро Атанасов“ и по ул. “Маестро Атанасов“ от ул. “Деян Горинов“ към ул. “Папрат“.
 • Въвежда се еднопосочно движение по ул. “Бела Дона“ от ул. “Папрат“ към ул. “Глухарче“ и по ул. “Глухарче“ от ул. “Бела Дона“ към ул. “Карнобатски проход“.

​​​​​​


Във връзка с множеството сигнали относно затруднен достъп до ОДЗ № 160, филиал-2, в кв. „Драгалевци“, от страна на Столична община са дадени указания на строителните фирми, изпълняващи СМР, за осигуряване на времеви интервал сутрин от 8:00 – 9:00 ч. и следобед от 17:00 – 18:00 ч., в който се ограничава тежкотоварният трафик по ул. „Крайречна“, в участъка м/у ул. „Нарцис“ и ул. „Кумините“, както и по ул. „Кумините“. По ул. „Кумините“, ул. „Цветанка Табакова“ и ул. „Черешов цвят“ е осигурен достъп и са проходими за МПС.

Достъп до Детска градина № 160, филиал-2, от ул. "Нарцис" през ул. "Цветанка Табакова", ул. "Черешов цвят" и ул. "Кумините" (.pdf формат):

 


Организация на движението за изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци”


Считано от 14.11.2023 г. се затваря ул. "Папрат" в участъка между ул. "Лешникова гора" и ул. "Маестро Г. Атанасов" и ул. "Захари Зограф" между ул. "Папрат" и ул. "Крушова градина" с изключение за пътни превозни средства (ППС), които са собственост на лица, живеещи в зоната, за която се въвежда забраната, както и за ППС, които обслужват по график обекти в сигнализираните пътни участъци.
Променя се маршрутът на автобусни линии с №№ 64, 66, 68 и 98, както следва:

 • Автобусна линия № 64 в посока Център по хигиена: от Зоопарка по действащия маршрут до кръстовището с бул. "Черни връх" – ул. "Ламар" – ул. "Лешникова гора", надясно по ул. "Лешникова гора" и надясно по ул. "Нарцис" по маршрута до Център по хигиена двупосочно;
 • Автобусна линия № 66 в посока хотел "Морени": от Зоопарка по действащия маршрут до кръстовището с бул. "Черни връх" – ул. "Ламар" – ул. "Лешникова гора", надясно по ул. "Лешникова гора", наляво по ул. "Нарцис" и надясно през площад "Цар Иван Александър" по маршрута до хотел "Морени" двупосочно;
 • Автобусни линии № 68 и № 98 в посока съответно кв. "Симеоново" и кметство Железница: от Зоопарка по действащия маршрут до кръстовището с бул. "Черни връх" –  ул. "Ламар" – ул. "Лешникова гора", надясно по ул. "Лешникова гора" и наляво по ул. "Нарцис", направо по ул. "Папрат", надясно по ул. "Маестро Г. Атанасов", наляво по ул. "Крушова градина" и надясно по ул. "Захари Зограф" по маршрутите.

Разкриват се временни спирки:
- Двупосочно на кръстовището бул. "Черни връх" – ул. "Ламар" – ул. "Лешникова гора";
- Двупосочно на кръстовището ул. "Захари Зограф" – ул. "Крушова градина";
- Двупосочно на кръстовището ул. "Крушова градина" – ул. "Нарцис".

С цел осигуряване на достъп и безопасност на преминаване е необходимо ограничаване на паркирането на превозни средства в следните участъци:

 • по ул. „Карнобатски проход“, в участъка от кръговото кръстовище до кръстовището с ул. „Деян Горинов“;
 • по ул. „Лагадина“, в участъка от кръговото кръстовище до кръстовището с ул. „Горска поляна“.

СХЕМИ:
Етап II – 2.3. (указание за достъп до детска градина)
Eтап II
Схема на автобусните спирки


Организация на движението за изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци”, считано от 04.09.2023 г. до 11.09.2023 г.

Въвежда се временна организация за безопасност на движение по бул. „Черни връх“, както следва:

Бул. "Черни връх" се затваря за движение в участъка от ул. "Акад. Петър Динеков" до ул. "Лешникова гора". Предвидени са два еднопосочни маршрута за обход:

 • В посока от "Софийски околовръстен път" (СОП) към кв. "Драгалевци" движението се осъществява от СОП по ул. „Константин Помянов“ до ул. „Лешникова гора“;
 • В посока кв. „Драгалевци“ към "Софийски околовръстен път" (СОП) движението се осъществява от ул. "Лешникова гора" по ул. "Цветарска", по ул. "Къпинка" до СОП.

СХЕМИ:

Етап I – 1.12

Етап I – 1.13

Етап I – 1.14Организация на движението за изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци”, считано от 01.08.2023 г.

 

Във връзка със строително-монтажните работи по изграждане на прилежащи тротоари на бул. „Черни връх“, кв. „Драгалевци“, считано от 01.08.2023 г., за срок от 40 дни се въвежда временна организация и безопасност на движение по бул. „Черни връх“, както следва:

Въвежда се еднопосочно движение по бул. „Черни връх“ в посока Софийски околовръстен път - кв. „Драгалевци“, в участъка от ул. „Акад. Петър Динеков“ до ул. „Лешникова гора“.

В посока от кв. „Драгалевци“- Софийски околовръстен път движението на МПС ще се осъществява по обходен маршрут: от ул. „Нарцис“, по ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ и ул. „Къпинка“, в посока към СОП.

Пешеходният достъп се осъществява по прилежащия тротоар на бул. „Черни връх“ от страната на спортен комплекс „Драгалевци“.

Във връзка със строително-монтажните работи по изграждане на канализация в кв. „Драгалевци“, считано от 01.08.2023 г., за срок от 75 дни се въвежда етап I-5 за временна организация и безопасност на движение, както следва:

Затварят се следните участъци:

- ул. „Папрат“ в участъка между ул. „Лешникова гора“ и кръговото кръстовище с ул. „Захари Зограф“ и ул. „Карнобатски проход“;

- ул. „Карнобатски проход“ в участъка от ул. „Деян Горинов“ до кръговото кръстовище;

- ул. „Деян Горинов“ в участъка от ул. „Карнобатски проход“ до ул. „Маестро Атанасов“.

От 01.08.2023 г. до 01.10.2023 г. се променят маршрутите на автобусни линии №№ 64, 66, 68 и 98, както следва:

Автобусна линия № 64 (в посока Зоопарка) от Център по хигиена  по действащия маршрут до кръстовището с ул. „Нарцис“ и ул. „Лешникова гора“, наляво по ул. „Лешникова гора“, направо по ул. „Цветарска“, наляво по ул. „Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ по маршрута. В обратна посока автобусите от линията се движат по действащия променен маршрут.

Разкрива се временна спирка  на ул. „Нарцис“ на 30 м. преди левия завой  към ул. „Лешникова гора“.

Автобусна линия № 66 (в посока Зоопарка) от хотел „Морени“ по действащия маршрут  до площад „Цар Иван Александър“, наляво по ул. „Нарцис“, надясно по ул. „Лешникова гора“ направо по ул. „Цветарска“, наляво по „Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ по маршрута. В обратна посока автобусите от линията се движат по действащия променен маршрут.

Автобусни линии №№ 68 и 98 (в посока Зоопарка) по действащите маршрути до кръговото кръстовище на ул. „Захари Зограф“ и ул. „Папрат“, наляво по ул. „Папрат“, направо по ул. „Нарцис“, надясно по ул. „Лешникова гора“, направо по ул. „Цветарска“, наляво по ул. „Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ по маршрутите. В обратна посока автобусите от линиите се движат по действащия променен маршрут.

За автобусни линии №№ 64,66,68 и 98 се разкрива временна спирка на ул. „Цветарска“ след кръстовището с ул. „Лешникова гора“.

СХЕМИ:

Етап I-5 – 1.9

Етап I-5– 1.10

Етап I-5 – 1.11

Етап I-5 – Схема на автобусните спиркиОрганизация на движението за изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци”, считано от 05.06.2023 г.


Във връзка със строително-монтажните работи по изграждане на канализация в кв. „Драгалевци“, считано от 05.06.2023 г., се въвежда етап I-4 за временна организация и безопасност на движение по бул. „Черни връх“, както следва:

Бул. „Черни връх“ се затваря за движение в участъка след кръстовището с ул. „Акад. Петър Динеков“ до ул. „Ламар“.

Предвидени са два еднопосочни маршрута за обход.

Първи маршрут с посока кв. „Драгалевци“ към Софийски околовръстен път (СОП):

За леки автомобили: от ул. „Нарцис“, по ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ и ул. „Къпинка“, в посока към СОП.

Автобусното и тежкотоварното движение се насочва на кръстовището на ул. „Къпинка“ и ул. „Акад Петър Динеков“ по ул. „Акад. Петър Динеков“ към бул. „Черни връх“ .

Втори маршрут: с посока СОП - кв. „Драгалевци“ е от СОП през ул. „Константин Помянов“ до ул. „Папрат“.

От 05.06.2023 г. до 26.06.2023 г. се променят маршрутите на автобусни линии №№ 64, 66, 68 и 98, както следва:

Автобусна линия № 64 (в посока Зоопарка) от Център по хигиена  по действащия маршрут до кръстовището с ул. „Нарцис“ и ул. „Лешникова гора“, наляво по ул. „Лешникова гора“, направо по ул. „Цветарска“, наляво по ул. „Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ по маршрута. В обратна посока автобусите от линията се движат по действащия променен маршрут.

Разкрива се временна спирка  на ул. „Нарцис“ на 30 м. преди левия завой  към ул. „Лешникова гора“.

Автобусна линия № 66 (в посока Зоопарка) от хотел „Морени“ по действащия маршрут  до площад „Цар Иван Александър“, наляво по ул. „Нарцис“, надясно по ул. „Лешникова гора“ направо по ул. „Цветарска“, наляво по „Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ по маршрута. В обратна посока автобусите от линията се движат по действащия променен маршрут.

Автобусни линии №№ 68 и 98 (в посока Зоопарка) по действащите маршрути до кръговото кръстовище на ул. „Захари Зограф“ и ул. „Папрат“, наляво по ул. „Папрат“, направо по ул. „Нарцис“, наляво по ул. „Лешникова гора“, направо по ул. „Цветарска“, наляво по ул. „Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ по маршрутите. В обратна посока автобусите от линиите се движат по действащия променен маршрут.

За автобусни линии №№ 64,66,68 и 98 се разкрива временна спирка на ул. „Цветарска“ след кръстовището с ул. „Лешникова гора“.

СХЕМИ:

Етап I-4

ЕТАП I – 4- Схема на автобусните спирки


 

Организация на движението за изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци”, считано от 13.03.2023 г.

Във връзка със строително-монтажните работи по изграждане на канализация в кв. „Драгалевци“, считано от 13.03.2023 г., се въвежда етап I-2 за временна организация и безопастност на движение по бул. „Черни връх“, както следва: 
Отваря се кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Акад. Петър Динеков“. Бул. „Черни връх“ остава затворен за движение до ул. „Ламар“. 
Предвидени са два еднопосочни маршрута за обход. 

Първи маршрут 
Посока кв. „Драгалевци“ – "Софийски околовръстен път" (СОП) – за леки автомобили: от ул. „Нарцис“, през ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ и ул. „Къпинка“, в посока към СОП. Автобусното и тежкотоварното движение се пренасочва от ул. „Папрат“ през ул. „Ламар“, ул. „Къпинка“ и през ул. „Акад. Петър Динеков“ и се насочва към бул. „Черни връх“ . 

Втори маршрут 
Посока СОП – кв. „Драгалевци“: от СОП през ул. „Константин Помянов“ до ул. „Папрат“. Площите за паркоместа след кръстовището на ул. „Петър Динеков“ са обособени като еднопосочна лента в посока СОП – кв. „Драгалевци“ за достъп на живущи и ползватели на търговски обекти в затворения за движение участък. В участъка от пресичането с ул. „Бяла мура“ до кръстовището с ул. „Ламар“ движението остава еднопосочно в посока СОП – кв. „Драгалевци“, с цел връщане към основните обходни маршрути на живущите и ползвателите на търговските обекти.

От 13.03.2023 г. до 11.04.2023 г. се променят маршрутите на автобусни линии №№ 64, 66, 68 и 98, както следва:
- в посока изход от София от Зоопарка по действащия маршрут до кръстовище бул. „Черни връх“ – "Софийски околовръстен път" (СОП), наляво по СОП, надясно по ул. „Константин Помянов“ и наляво по ул. „Папрат“ по маршрутите.
- в посока Зоопарка по действащите маршрути до кръстовище ул. „Папрат“ – ул. „Ламар“, наляво по ул. “Ламар“, надясно по ул. „Къпинка“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“ и наляво по бул. „Черни връх“ до Зоопарка.

В променения участък на маршрута автобусите от линии №№ 64, 66, 68 и 98 ще спират на съществуващата спирка с код 1457 „Разклона за кв. "Драгалевци“ на СОП за автобусни линии №№ 109 и 111.

За автобусни линии №№ 64, 66, 68 и 98 се разкрива временна спирка на ул. „Папрат“ след левия завой от ул. „Константин Помянов“ преди ул. „Глухарче“.

За автобусни линии № 64, 66, 68 и 98 се закриват спирки:
- с код 2597 „Ж.к. "Водолей“ на бул. „Черни връх“;
- с код 0510 „Гробищен парк "Драгалевци“.

 


ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА НА

КВАРТАЛ „ДРАГАЛЕВЦИ“, РАЙОН „ВИТОША“

На седми март 2023 г. в столичния район „Витоша“ се проведе официална церемония „Първа копка“ за стартиране на строителните дейности по изграждане на канализационна мрежа за квартал „Драгалевци“. Събитието се проведе в изпълнение на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“ с обща  стойност 140 495 700,84 лв., от които 96 478 397,78 лв. – безвъзмездна финансова помощ и 44 017 303,06 лв. собствен принос, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

На събитието присъстваха инж. Ангел Джоргов – заместник-кмет „Обществено строителство“ в Столична община, инж. Петър Костов – директор дирекция „Строителство“ в Столична община, инж. Теодор Петков –  кмет на район „Витоша”, г-жа Галина Симеонова – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, представители на фирмите изпълнители ДЗЗД „Драгалевци 2021“ и ДЗЗД „София – строителен надзор“, членове на екипа за управление на проекта, медии и граждани.

По думите на инж. Ангел Джоргов "това е един от най-важните подобекти в рамките на проекта, чиято реализация е чакана през последните 40 – 50 години от жителите на квартал „Драгалевци“. Кметът на район „Витоша“ инж. Теодор Петков подчерта огромното значение на строителните дейности по изграждане на новата ВиК инфраструктура и изрази надежда, че въпреки трудностите и неудобствата, всички жители на кв. „Драгалевци“ ще проявят търпение и разбиране до приключване на обекта.  

Дейностите в обхвата на настоящия проект включват изграждане на главни канализационни колектори, както и част от второстепенната мрежа за битови и дъждовни води. Общата дължина на битовата канализация, която ще се изгради, е с дължина 18 км, а дъждовна канализационна мрежа е 16,5 км.

Общата стойност на обекта е 41 508 840,00 лв. От територията на кв. „Драгалевци“ към канализационната мрежа на Столична община ще бъдат присъединени 3319 еквивалент жители.


 


ПОКАНА

Столична община и екипът за управление на проект:
„ИЗГРАЖДАНЕ НА ВиК ИНФРАСТРУКТУРА В СТОЛИЧНА ОБЩИНА“,
имат удоволствието да Ви поканят
на Официална церемония „Първа копка“ по проекта
за обект: „Изграждане на канализационна мрежаза кв. „Драгалевци“, район „Витоша“

Дата: 07.03.2023 г.  (вторник)
Час: 11:00 часа
Адрес: бул. "Черни връх" № 175

 


ДО ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА

Във връзка със стартирането на строително-монтажните работи се въвежда временна организация на движението.

ЕТАП I – 1:

 • Затваря се участък от бул. „Черни връх“ като се забранява движението в посока от кръгово кръстовище на "Софийски околовръстен път" (СОП) към кв. „Драгалевци“ с изключение достъпа до паркинга на магазин „Фантастико“, за срок от 10 дни. Предвиден е маршрут за обход.

ОБХОДЕН МАРШРУТ ПОСОКА СОП – кв. „ДРАГАЛЕВЦИ“: от СОП по ул. „Константин Помянов“ до ул. „Папрат“ в посока към кв. „Драгалевци“.

 • Затваря се участък от бул. „Черни връх“ като се забранява движението в посока от кв. „Драгалевци“ към  СОП с изключение на автобусите от масовия градски транспорт. За леки и тежкотоварни автомобили е предвиден маршрут за обход.

ОБХОДЕН МАРШРУТ ПОСОКА кв. „ДРАГАЛЕВЦИ“ – СОП: от ул. „Нарцис“, по ул. „Лешникова гора“, по ул. „Цветарска“, по ул. „Ламар“ и по ул. „Къпинка“, в посока към СОП.

ЕТАП I – 2:

 • Затваря се бул. „Черни връх“ в участъка след кръстовището с ул. „Акад. Петър Динеков“ до ул. „Ламар“, за срок от 75 дни. Предвидени са еднопосочни маршрути за обход, както следва:

ОБХОДЕН МАРШРУТ ЗА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ В ПОСОКА КВ. „ДРАГАЛЕВЦИ“ – СОП:

От ул. „Нарцис“ по ул. „Лешникова гора“, ул. „Цветарска“, ул. „Ламар“ и ул. „Къпинка“, в посока към СОП и включване в СОП.

ОБХОДЕН МАРШРУТ ЗА АВТОБУСНОТО И ТЕЖКОТОВАРНОТО ДВИЖЕНИЕ В ПОСОКА КВ. „ДРАГАЛЕВЦИ“ – СОП:

От ул. „Нарцис“ по ул. „Лешникова гора“, по ул. „Цветарска“, по ул. „Ламар“ до кръстовището на ул. „Къпинка“ и ул. „Акад Петър Динеков“, надясно по ул. „Акад. Петър Динеков“, по бул. „Черни връх“ и включване в СОП .

ОБХОДЕН МАРШРУТ В ПОСОКА СОП – КВ. „ДРАГАЛЕВЦИ“:

От СОП по ул. „Константин Помянов“ до ул. „Папрат“.

СХЕМИ:

ЕТАП I – 1

ЕТАП I – 1 - Схема на автобусните спирки

ЕТАП I – 2

ЕТАП I – 2- Схема на автобусните спирки

ЕТАП I – 3

ЕТАП I – 3- Схема на автобусните спирки

ЕТАП I – 4

ЕТАП I – 4- Схема на автобусните спирки


ДОКУМЕНТИ:
 

►  Заявление за присъединяване към новоизградения уличен канал;

►  Декларация за отказ от предоставянето на услугата канализация;

►  Детайл на дворна ревизионна шахта.

 

ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО:

► Етап I-1, чертеж 1.1-1

► Етап I-1, чертеж 1.2

► Етап I-2, чертеж 1.3-2

► Етап I-2, чертеж 1.4

► Етап I-3, чертеж 1.5-2

Етап I-3, чертеж 1.6

Етап I-4, чертеж 1.7-2

Етап I-4, чертеж 1.8

Обяснителна записка за временната организация на движението