80 послания на млади хора ще пътуват в бъдещето с "капсула на времето"

Как днешните младежи си представят последния ден на XXI век? Това ще разберат софиянци на 31 декември 2100 г., в последния ден на XXI век. След 78 години сандъкът, с размери 35 х 22 см, ще бъде отворен, а 80-те произведения на младежите от София, съхранявани в него, ще бъдат представени пред широката общественост. Това поне е искането на авторите на проекта NICKNAME В@ЗОВ – Яна Трайкова, Люба Попова, Емануела Славейкова, Татяна Хаджииванова и София Иванова, участници в Академия за ВИЗИОНЕРИ на Столична община.

За да се сбъдне желанието им, днес заместник-кметът на София Мирослав Боршош и момичетата от проекта предоставиха сандъка с изкуство на директора на Регионалния исторически музей – доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, за отговорно съхранение в Музея за история на София.

Основна цел на проекта „NICKNAME: В@ЗОВ“  бе да преобърне нагласите на младежите в столицата като “проговори” на техния език и представи Патриарха на българската литература в една непозната светлина – като визионер и автор на първия фентъзи разказ в българската литература – „Последният ден на XX век“.

Вдъхновени от разказа и мотивирани да оставят следа от днешното поколение, момичетата организираха конкурси и ателиета на тема: „Последният ден на XXI век“, а създадените творби – литературни и визуални (Twitter поезия, хайку, кратки разкази, фотографии; видеа, графични произведения), изпращат в бъдещето с „капсулата на времето“.

22.02.2022