Новини КУЛТУРА

Обратно Столичният общински съвет утвърди Календара на културните събития на Столична община за 2022 година

Столичният общински съвет утвърди днес Календара на културните събития на Столична община за 2022 г., структуриран в разделите „Стратегически събития“, „Значими събития“, „Лятна програма“, „Открити сцени – логистична и/ или финансова подкрепа“, “Събития на столичните райони“ и „Събития на Столична община“.

В раздел "Стратегически събития" са включени 10 традиционни инициативи, в раздел "Значими събития" присъстват 40 събития. За първи път в Календара ще бъдат реализирани седем инициативи, част от които са реализирали предходните си издания с подкрепата на Програма „Култура“ и са привлекли вниманието на публиката. Това са: "Мелба – международен фестивал за дизайн в София. Пето юбилейно издание", "Международен поетичен фестивал "Софийските метафори", Фестивал „София Камералия“, "Музикални вторници", "Реките на София", Фестивал „Културама“, „Музейко в града“: „Интерактивно арт- и научно шоу за светлината“.

Специални приоритети на Календара за 2022 г. са разширяване на публиките със специален фокус привличане на юношеска и младежка аудитория, развитие на професионалните компетенции и насърчаване на изявата на младите творци и развитие на професионалистите и мениджърите в сферата на културата. Акцентът върху изявите на открито отново ще насърчава срещите на творците с публиките в периодите, в които е най-безопасно събирането на хора на едно място.

Остават отворени сесиите за кандидатстване за раздели:

- „Събития на Столична община“ – заявления за включване на събития се подават през цялата година;

- „Открити сцени – логистична и/или финансова подкрепа” – заявления за включване на събития се приемат от 1 до 31 март 2022 г.;

- „Лятна програма” – заявления за включване на събития се приемат от 1 март до 1 април 2022 г.;

- За включване на изложби в „Галерии на открито“ – предложения се подават през цялата година;

- За включване в Програмата на „Амфитеатър с полифункционална сцена – парк НДК“ – заявления се подават през цялата година, минимум един месец преди реализацията на събитието, но не по-късно от 10-о число на предходния месец.

Условията и документите за кандидатстване по тези раздели са публикувани на: https://kultura.sofia.bg/calendar/section-60-content.html.