Започва изграждането на храм „Св. Пимен Зографски“ в район „Изток“

На 6 юни – Възнесение Господне, в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, бе извършено освещаването на основния камък на нов храм „Св. Пимен Зографски“ в район „Изток“.

Тържественият водосвет с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български бе отслужен от Негово преосвещенство Поликарп – епископ Белоградчишки, заедно със софийски духовници и протойерей Антоний Милушев. На събитието присъстваха кметът на района Цветомир Жеков, зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев, много граждани.

"Подкрепяме ремонта и изграждането на църкви и храмове в София. За мен вярата и духовното възпитание са много важни." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази година също подкрепяме реставрационните работи на храм-ротондата “Св. вмчк Георги Победоносец”, на храма „Успение Богородично” в кв. „Курило“, Нови Искър, на храма „Св. Благовещение“ в ж.к. „Дружба 2“ и довършването на арменска Апостолическа Православна Църква „Света Богородица”. Предстои да започне строителството на нов храм и в район „Надежда“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова поздрави отец Антоний за избора на патрона на този храм  – Св. Пимен Зографски, който е родом от София, и делото му се свързва със строителството и изографисването на много църкви и манастири. Един от тях е Курилския манастир, където е финансирано възстановяването на храмовите стенописи. Около 30 църкви са подкрепени през последните десет години.

Район „Изгрев“ е единственият район в София, който няма черква. През 2014 г. бе създадено Църковно настоятелство „Св. Пимен Зографски“, с председател протойерей Антоний Милушев, и бе взето решение новостроящият се храм да носи името на светеца, роден в София през 1540 година. В София няма друга църква, носеща неговото име. В район „Изгрев“ на името му има училище – 11. ОУ „Св. Пимен Зографски“, и улица в кв. „Дианабад“. Идейният проект на храма е дарен от арх. Станимир Димитров, а работният – дарение от арх. Тихомир Казаков. През 2017 г., с подкрепата на кмета Фандъкова, Столичният общински съвет взе Решение за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж. За изграждането на храма е открита дарителска кампания от Църковното настоятелство.