Обратно Кметът Фандъкова посети новия STEM център на 55. СУ

Столичният кмет подари за празника 3 фиданки, които учениците ще засадят в двора на училището

"55-то Средно училище „Петко Каравелов“ е едно от най-големите и добрите иновативни училища в София, с идеи за развитие за своите ученици и бъдещето." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова по повод 143 години от създаването на 55. СУ „Петко Каравелов“ и откриването на STEM център в училището. На събитието присъстваха президентът на България Румен Радев, зам.-министърът на образованието Гайдарова, директорът на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева и др.

"Училището е едно от първите, реализирало проект по Националната програма за STEM центрове, която започна Министерство на образованието и науката още през 2020 година" – посочи също столичният кмет.

"Най-важният човек в образованието е учителят, а тук учителите знаят какво правят и са хора с голямо сърце. Нашата задача е да модернизираме средата, продължаваме да го правим и вече имаме планове" – посочи също Фандъкова.

В 55-то училище, където учат 1600 деца, през последните години Столична община инвестира в изпълнение на мерки за енергийна ефективност на училището, реновира и плувния басейн, където днес се проведоха спортни състезания, а по проект „София избира децата“ са обновени училищните тоалетни. Тази година се предвижда да бъде ремонтиран и покривът на училището.

Обновяването на училищната база е основа за създаване на качествена среда за обучение. В новия STEM център децата ще изучават роботика, виртуална реалност, приложно програмиране и изкуствен интелект.

Фандъкова присъства и на представянето на възстановените т.нар. „Юнашки игри“ на Гимнастическите дружества. Развитието на творческите умения и знания са ключови за подготовката на младите хора за бъдещето, посочиха от училището в мотивите си да възстановят спортните игри.

Кметът подари за празника 3 фиданки, които учениците да засадят в двора на училището.

Фотограф: Денис Христов