Обратно Анатолий Илиев: Маркирани са над 70 км пешеходни маршрути и 100 км велотрасета на Витоша

 

"Изпълнено е маркиране на 71,2 км пешеходни маршрути и 100 км велотрасета на планината Витоша. Дейностите са реализирани тази година като част от инициативата за възстановяване на туристическата инфраструктура на планината Витоша, които са реализирани в резултат на споразумението между „София – европейска столица на спорта“ и дирекция Природен парк „Витоша“. Практическата работа по обновяване, както и поставяне на нови табелки и знаци, е направено под ръководството на изтъкнатия алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов." Това съобщи Анатолий Илиев – заместник-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Направена е и карта на велосипедните трасета с подновена или нова маркировка.

Поставените табелки и знаци помагат за по-лесното ориентиране на туристите в планината.

По този начин бе поставено началото на поетапното маркиране на нископланинската обиколна пътека (НОП), обикаляща планината по хоризонтал с приблизителна височина между 800 и 1000 метра надморското равнище. Това е една от най-използваните пътеки в планината. Нейното идейно планиране е заложено още в генералния паркоустройствен план от 1955 г., заедно с още две обиколни пътеки, които са среднопланинска обиколна пътека (СОП) и високопланинска обиколна пътека (ВОП).

В резултат на съвместните дейности между „София – европейска столица на спорта“ и ПП „Витоша“ тази година също са възстановени единадесет чешми в района на Дендрариума и Туристически център „Златни мостове“, обновени са парковата инфраструктура на поляната пред х. "Момина скала" и три екопътеки на планината.