Обратно 16 до 22 май: „Седмица на умните решения“ с подкрепата на Столична община

Инициативата ще се състои за първи път в София от 16 до 22 май и работи за утвърждаване на професионални и етични стандарти при създаването, разпространението, анализирането и разбирането на жанровете и новите форми на дигиталното съдържание в контекста на културата на ремикса.

Начинът за включване е чрез попълване на следната онлайн форма: https://forms.gle/RRJgBcw5ZPbGj4eg7

Основен фокус е инфотеймънтът, който лесно може да монетаризира и осигури изява на креативния потенциал и критичното мислене на младите хора от 15 до 29 г., представители на „дигиталните по рождение“.

Участието е безплатно, събитието е от 16 до 22 май 2022 г. от 16:00 до 19:30 ч. в столичното "Ларго" и се организира от Фондация „Център за развитие на медиите“ в контекста на 2022 – Европейска година на младежта.

Сред темите са „Национални и световни платформи и стандарти за проверка на достоверността на информацията“,  „Инфлуенсър маркетинг – създаване на съдържание за онлайн аудитории и продуктово позициониране“, Анализ за аудио-визуалното съдържание за онлайн среда (TikTok, Instagram, YouTube): Упражнение за различаване и разпознаване на зловредна манипулация от реконструкция на действителността“ и „Метавселена – новата среда за информация, забавление и комуникация“.

Практическото съдържание включва съревнование между конвенционалния начин и технология на създаване на новина и техниките за вирусна информация или съдържание чрез смарт устройства.

Планирани са преживявания във виртуална среда и различни предизвикателства с конкретни задачи. Концепцията отчита спецификата, потребностите и интересите на новите млади хора, залага на дискусионния формат, практическите занимания и отборния принцип при придобиване и споделяне на нови и надграждащи умения за работа и живот в XXI век.

Проектът се осъществява в партньорство с район „Оборище“, със съдействието на Националния център за иновации и дигитални изкуства и е част от проекта „Ваксинация срещу дезинформация“ по Програма „София – град на младите и активните“ на Столична община.