Кристиан Кръстев: Въвеждаме спирка по желание в София

По примера на редица европейски държави в част от автобусните линии на Столичния градски транспорт се въвежда „спирка по желание“. Автобусите от линии №№ 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 няма да спират на всички свои спирки. Те ще спират само, ако има чакащи на спирката пътници или желаещи да слязат. Пътниците, които искат да слязат ще трябва да подадат сигнал до шофьора чрез бутона СТОП. 

„Целта е така да се повиши средната скорост на градския транспорт, с което ще оптимизираме както разписанията, така и разходите по тези линии“ – обясни зам.-кметът по транспорт и градска мобилност д-р Кристиан Кръстев. С пропускането на спирки вече са били ускорени автобусни линии и по тях времето за пътуване намаляло с до 10 мин. „Спирките „По желание“ ще допринесат за намаляването на вредните емисии и на градския шум“ – допълва той.

Спирките „По желание” ще бъдат въведени от 13.08. (събота) по маршрутите на:

  • автобусна линия № 1, в участъка между "Софийски околовръстен път" и сп. „Кокалянско ханче“;
  • автобусна линия № 3, в участъка от "Софийски околовръстен път" до сп. „ВЕЦ  – Пасарел“;
  • автобусна линия № 26, в участъка между сп. „кв. "Гниляне“ и сп. „Хюндай България“;
  • автобусна линия № 27, в участъка между сп. „с. Кътина“ и сп. „Хюндай България“;
  • автобусна линия № 42, в участъка от сп. „ул. "Китка“ до сп. „ул. "Родина” и участъка от сп. „ул. "Бор“ до сп. „ул. "Суходолски път“;
  • автобусни линии №№ 58 и 59, в участъка от сп. „ул. "Синята скала“ до сп. „Начало село Владая“;
  • автобусна линия № 63, в участъка между "Софийски околовръстен път" и местност „Златните мостове“;
  • автобусна линия № 4, в участъка между "Софийски околовръстен път" и сп. „Кокалянско ханче“.

Всички спирки „По желание“ ще бъдат обозначени със стикери.  В превозните средства също ще бъдат разлепени стикери, показващи как се уведомява шофьора при желание за слизане.

В сайта на Центъра за градска мобилност в раздел Разписания ще бъде публикувана информация за всяка линия, по която има спирки  "По желание".

През есента спирка „По желание“ ще бъде въведена и по други автобусни линии.

„На есен ще предложа на Столичния общински съвет всички спирки на територията на Столична община да станат „По желание“ по примера на други европейските държави“ – добави още Кръстев.

Пътуващите с автобусите №№ 1, 3, 4, 26, 27, 42, 58, 59 и 63 трябва да знаят, че е нужно да натиснат СТОП бутоните, за да не бъде пропусната спирката, на която искат да слязат.

Освен пътниците, които трябва да натиснат бутона, шофьорите също имат ангажимент да следят къде има хора за качване или за слизане.