Назад

Банката за майчина кърма възобновява дейността си, търсят се донори

Работата на Банката за майчина кърма ще бъде възобновена през март, след приключване на основния ремонт на стойност 950 000 лв. В сградата бе извършена цялостна подмяна на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, поставена е топлоизолация, направен е цялостен вътрешен ремонт на помещенията, обновена е и фасадата на обекта. Обновена е част от оборудването на Банката, предстои закупуване на още специализирана медицинска апаратура.

Средствата за проекта са осигурени от бюджета на Столичната община, а изпълнителят на ремонта е избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки.

"От тази година в Банката ще бъде разкрит и Кабинет за кърмене, където младите майки ще могат да получават подкрепа, съвет или консултация, свързана с кърменето." Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов, който провери подготовката за подновяване работата на банката заедно с д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия към Столичния общински съвет и д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване“ към СО.

Директорът на БМК д-р Мария Русинова призова жените, които желаят да даряват кърма за нуждаещите, да се свържат с Банката на тел. 02/822 0930, 02/828 1510 или 02/822 3007.

На 1 юни 2019 г. Банката за майчина кърма в София ще навърши 30 години от създаването си. Тя е единствена за Столична община и цяла Западна България и се финансира само от бюджета на СО. Държавата не плаща за този вид услуга. 

Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

За нуждаещи се болни бебета или новородени, чиито майки не могат да кърмят по здравословни причини, кърмата се предоставя безплатно. За здрави новородени кърмата е срещу символично заплащане.

В банката има отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, отделение по пастьоризация и лиофилизация и лаборатории по микробиология и биохимия. 

Медицинският персонал е специализиран – лаборанти, микробиолози, лекари.

Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма. 

Повече информация можете да намерите на адрес http://www.bankazamaichinakarma.free.bg/zanas.html

 

Банката за майчина кърма преди ремонта:

 

Банката за майчина кърма след ремонта: