Назад

В присъствието на кмета Йорданка Фандъкова откриха „ФотоФабрика“

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова бе открит Осмият фестивал "ФотоФабрика", който е част от Календара на културните събития на София.

Кметът Фандъкова поздрави известния скулптор, чийто творби са част от градската среда на София.

Изложбата разгледаха и председателят на комисията по култура Малина Едрева, зам.-кметът на София по направление култура, образование и спорт Мирослав Боршош, творци, журналисти.  

Изложбата “Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов” показва скулптор в ателието му в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Обективът на Бакалов запечатва работата на Чапкънов през годините, атмосферата в ателието му и произведенията му, още преди да са се видели с публиката. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.

Над 30 фотографии разказват различни истории от ателието на скулптора в галерия на метри от една от емблематичните работи на Чапкънов – статуята на София. До 11 юни ще можем да надникнем в свещеното работно пространство на един безспорен талант като Георги Чапкънов през фотографиите на Иван Бакалов, за да се опитаме поне малко да разберем какво стои зад паметта на монумента.