Обратно Кметът Йорданка Фандъкова присъства на литургия по повод храмовия празник на църквата в Лозен „Свети Атанасий Велики“

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Столична община изпълнява програма за изграждане и възстановяване на църковни сгради, като през последните години по нея са финансирани десетки православни храмови сгради и манастири. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на литургия по повод храмовия празник на църквата в Лозен „Свети Атанасий Велики“, отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийската света митрополия в присъствието на много миряни и кмета на Лозен Георги Младенов

През последните години по предложение на кмета Фандъкова в програмата за изграждане и възстановяване на църкви на територията на Столична община са инвестирани близо 2 млн. лева, като само за миналата година бяха отпуснати около 200 хил. лв. за ремонт на четири църкви, сред които ротондата „Свети Георги Победоносец", храма "Успение Богородично" в кв. “Курило“, район "Нови Искър", както и за довършителни работи на новия храм "Св. Благовещение" в ж.к. "Дружба 2", който се изгражда от 2012 г. насам с решение на Светия синод и се предвижда тази пролет да бъде завършен, като предстои завършване на околното пространство на храма.

При посещението си кметът на София обсъди с кмета на Лозен текущи проекти, като един от тях е предложението на Младенов за изграждане на видеонаблюдение на входно-изходни пътища в населеното място, което Столична община ще заложи в програмата си за развитие на системата за видеонаблюдение.

Важна връзка за Лозен е изграждането на разширението на "Столичното околовръстно шосе" заедно с пътен възел, който осигурява връзка към населеното място. Пътният възел е пуснат в движение, като предстои при благоприятно време да бъде положен износващият пласт асфалт. Очаква се през есента на тази година да бъде завършен целият участък от АМ „Тракия“ до пътния възел при „Горубляне“.