Назад

България се присъедини към високопроизводителните изчисления EuroHPC

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписа декларация, с която България се включва в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления EuroHPC.
На церемонията присъства председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и представители на Европейската комисия, които работят по темата за цифрови върхови постижения и научна инфраструктура.
Министърът на образованието и науката подчерта, че „съобразно българската Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017 – 2030 г. страната ни цели в кратък срок да модернизира своята научноизследователска система, за да обезпечи нуждите на българската научна общност, българската икономика и българските граждани. В тази връзка с подписването на декларацията България се присъединява към клуба на държавите – членки, ангажирани с дигитализирането на Европа с помощта на високопроизводителната изчислителна мощ. Това е за нашата държава стъпка в правилната посока, която ще спомогне за развитието на научния ни, иновационен и индустриален потенциал."
Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел каза от своя страна след подписването, че е особено щастлива страната ни да бъде част от тази така важна европейска инициатива, която при всички положения ще играе основна роля и във всекидневието на хората – от персонализирането на здравеопазването през киберсигурността до усъвършенстването на дизайна и прогнозите за времето. Според еврокомисаря достъпът до високопроизводителните изчисления ще бъде изключително важен както за частната, така и за публичната сфера. Габриел добави, че в тази насока е необходимо обединение и сътрудничество на европейско ниво, тъй като нито едно от страните – членки няма възможност самостоятелно да изгради бързо и ефикасно такъв изчислителен високотехнологичен ресурс.
Кметът на столицата Йорданка Фандъкова също приветства инициативата и включването на страната ни в нея, като припомни, че София е регионален лидер в областта на високите технологии, компютърните науки и аутсорсинга, в които са заети над 200 хиляди души. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обяви, че използването на суперкомпютри в най-кратки срокове ще донесе осезаеми и положителни промени за гражданите.
България ще се присъедини към обединение от държави по рамката за сътрудничество във високопроизводителните изчисления (EuroHPC), които проведоха на 5 октомври 2017 г. първата си среща, целта на която беше предоставяне на информация относно постигнатия напредък по декларацията и стратегията за EuroHPC. Страните – членки, подписали декларацията, поеха ангажимент да работят за изграждане на рамка за сътрудничество – EuroHPC, за придобиване и разгръщане на интегрирана суперкомпютърна инфраструктура, която да бъде на разположението на научните общности в ЕС, както и на различни публични и частни партньори, без значение местоположението на суперкомпютрите.
Страните – членки се задължиха да работят съвместно и с Европейската комисия за подготвяне на пътна карта за изграждане на суперкомпютърната инфраструктура, която трябва да съдържа техническите и оперативните изисквания и необходимите финансови ресурси за придобиване на такава инфраструктура; дефиниране на подходящите правни и финансови инструменти за придобиването ѝ; закупуване на два суперкомпютъра в периода 2019 – 2020 г. и на други два през 2022 – 2023 г.; развиване на висококачествена конкурентоспособна европейска технология, нейната оптимизация и интеграция; развиване на тестови места за използването на големи данни за научни, управленски и промишлени цели.