Назад

България чества деня на своето Освобождение, почита героите, дарили живота си за свободата на Родината

На 3 март България чества деня на своето Освобождение и отдава почит на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на Родината ни. От рано сутринта много хора поставиха своите цветя в знак на признателност пред паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Цар Освободител, българския опълченец…

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на Тържествена заря-проверка пред паметника на Цар Освободител по повод националния празник на Република България – 3 март.

Днес е ден за благодарност към онези, без които сега нямаше да живеем в свободна България, нямаше да пишем на кирилица, нямаше да бъдем себе си. Нямаше, както мечтаеше Левски, да бъдем заедно с европейските народи. Това каза в словото си пред Паметника на българския опълченец заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. В тържествените си думи той посочи също: „Дълъг е пътят ни като нация, историята ни е богата на велики събития и личности. Никога обаче не трябва да забравяме онези дни – далечни, но славни, когато целият цивилизован свят надигна глас в защита на българската свобода, когато с кръвта на героите на Априлското въстание България въздигна каузата си и смая народите. Никога не бива да забравяме, че върху олтара на българската свобода мнозина проляха кръвта си и дадоха живота си – отпървом славните ни хайдути и революционери, а после – хиляди руски, финландски, полски и румънски войници, героичните ни опълченци. Техният подвиг е нашият завет, нашата клетва пред историята, нашата свободна същност.

Дълбок поклон пред светлата памет на героите ! Да пребъде свободата! Да живее България!”.

Фотограф: Гео Калев