Назад

Кметът Фандъкова благодари на доброволците, фирми и организации, участвали в овладяването на кризата с COVID-19

"Извънредното положение беше време и за извънредна съпричастност и помощ. Затова сега, когато вече се връщаме постепенно към нормален режим на работа и на живот, за мен е важно да благодаря на всички, които в последните 2 месеца и половина активно се включиха в овладяването на тази невиждана криза." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът Фандъкова благодари на всички хора, фирми и организации, които се включиха. „Призивът за подкрепа на усилията ни в помощ на общинските болници и на нашите съграждани в най-затруднено положение беше чут от много хора и организации. Справихме се благодарение и на подкрепа от бизнеса и от много граждани. Благодаря на всички фирми и хора, които даряваха храна, предпазни средства, дезинфектанти и апаратура" – каза кметът.

Общият размер на даренията е 414 264 лв. – това е стойността на дарените храни, лекарства, предпазни маски, облекла, медицинска апаратура и дезинфектанти.

Йорданка Фандъкова благодари на фирмите с най-сериозните дарения, които помогнаха изключително много на гражданите с най-ниски доходи, които бяха силно засегнати от кризата:

☑️ Магазини „Фантастико“ през цялото време предоставяха топла храна за 140 човека на ден.

☑️ "Нестле – България" се включи с дарение на хранителни продукти и напитки.

☑️ Благодаря на Българския червен кръст и фондация "Българска хранителна банка" за предоставените хранителни продукти, които раздавахме на хора в нужда.

☑️ „Панда – ИП" ЕООД дариха два респиратора – за Втора и Четвърта градска болница.

☑️ "Олимп – предпазни екипировки" ЕООД, ЕМАГ интернешънъл ООД, "Таргет 2017" ЕООД, „Чайна комюникейшън кънстракшън къмпани“ предоставиха голямо количество предпазни маски и лични предпазни средства за общински болници.

☑️ „ОТС Фарма“ АД предостави голямо количество витамини.

☑️ "ВП брандс интернешънъл" АД ни дариха дезинфектанти.

☑️ Специални благодарности на Столичната РЗИ за предоставените дезинфектанти и предпазни маски.

☑️ Благодарности на родителските настоятелства и ръководствата на училища, които ми писаха и дариха хранителни продукти – на 5. ОУ „Иван Вазов“ и 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски".

☑️ 43 329 лева са финансовите дарения в дарителска сметка на Столична община. Голяма част от тях се дължат на общински съветници, както на съветници от ГЕРБ, които направиха лични дарения, така и от колеги от всички политически сили, които даряват част от възнагражденията, които получават.

Фандъкова предложи тези дарени средства да бъдат за закупуване на медицинско оборудване и предпазни средства за общинските болници. "Така при нов ръст на заболеваемостта ще имаме готовност. Затова е и моето решение да не разпускам Общинския логистичен щаб" – посочи също кметът на София.

Общо 238 граждани се включиха като доброволци на Столична община – част от тях доставяха храна и лекарства на възрастни хора, други участваха в дезинфекцията.

Общо 28 са доброволците от доброволното формирование на общината, както и екипите на Българския червен кръст, с които продължаваме работа.

Пез цялото време всички дейности се координираха от директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров и екипа му, на които сърдечно благодаря. Те освен всички други задачи, изпълняваха и най-рисковите – доставка на храна на хора под карантина и транспорт на проби на заразени.

Фандъкова благодари и на общинския Социален патронаж, на ръководителя Ради и екипа му, които приготвяха и доставяха храна на възрастни хора, както и на екипите на Столичен инспекторат и почистващите фирми, които активно се включиха в дезинфекция.

Кметът благодари на социалния сектор – на г-жа Атанасова и г-жа Мина Йовчева. Благодарение на усилията ни предпазихме възрастните хора в нашите социални домове. Тяхната работа продължава, защото рискът не е отминал. Специална благодарност към лекарите, медицинските сестри, лаборантите и санитарите в общинските болници и ръководителите – г-н Барбалов и д-р Челуз. Специални благодарности и на проф. Иво Петров, който се включи с лични консултации и помощ за екипите на общинските болници.

Фандъкова благодари и на шофьорите на градския транспорт и екипа на г-н Кристиян Кръстев, на всички съветници от комисията по транспорт, с които обсъждахме промените и с които продължаваме да работим за възстановяване на градския транспорт в пълния му обем.

На всички членове на Софийския оперативен щаб и на Столичната регионална здравна инспекция – на директора ѝ д-р Пенчев и неговия екип. Ние ще разчитаме на адекватната дейност на столичното РЗИ и в следващите месеци. На старши комисар Хаджиев от СДВР и целия екип на Столичната полиция. Благодарна съм на районните кметове, които се включваха през цялото време. Кметът Фандъкова благодари и лично на проф. Мутафчийски и Националния щаб, които бяха винаги на линия да обсъждаме конкретни мерки за столицата, защото тук ситуацията беше по-различна.

Фандъкова благодари и на всички граждани, които спазваха правилата и помогнаха за овладяването на заразата.