Назад

Изложба „Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини“ (12 – 25.04.) – 200 г. от рождението на Г. С. Раковски

На 12 април в Галерия на открито в Градската градина ще бъде експонирана изложбата „ЛЮБОВТА КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО ПРЕВЪЗХОЖДА ВСИЧКИТЕ СВЕТОВНИ ДОБРИНИ“, посветена на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски (1821–1867). Тя може да бъде разгледана до 25 април 2021 г.

Изложбата е организирана от Държавна агенция „Архиви“ в партньорство с Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и с финансовата подкрепа на Столична община. Представените документи са подбрани от Националния архивен фонд и представят живота и делото на Георги Раковски като революционер, поет, публицист, енциклопедист, филолог и идеолог на Българското националноосвободително движение.

Ще можем да се запознаем с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично наследство, кореспонденция, снимки, гравюри и други архивни документи. Заглавието е цитат на самия Георги Раковски от неговото „Житие“ и е своеобразен ключ за разбиране на неговото богато идейно и творческо наследство. Акценти на изложбата са любопитни епизоди от бележника на Раковски като войвода, плановете му за освобождение на българите, редки фотографии и други.