Обратно Въведение в съвременното изкуство 2017 София

От удвояване към ужас: поглед през Юлия Кръстева

Лекция на Миглена Николчина

17 юни 2017, 17:00 часа
Галерия „Академия"
Вход свободен

Лекцията е на български език
Желателно е предварително записване на адрес https://goo.gl/forms/pTEhNepyIl9nwhp13

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2017 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г. 

На 17 юни ще се състои третата лекция от „Всичко, което винаги си искал да знаеш за жените в изкуството, но не го пише в учебниците”, част от програмата на „Въведение в съвременното изкуство" `2017.

Конкретни творби на български художнички (Вера Недкова, Вера Лукова, Лика Янко и др.) ще бъдат разгледани през психоаналитичната призма на теоретичните възгледи на Юлия Кръстева за женската индивидуация, за формирането на женствеността и за специфично женските източници на вдъхновение. От идеализацията и спиритуализацията на образа на другата жена (майката, сестрата) до пренаписването на християнството от женска гледна точка, творбите на по-ранните генерации български художнички ще бъдат съпоставени с поетеси като Багряна и Дора Габе и съ-противопоставени както на доминиращите тенденции в изобразяването на женствеността в българската живопис, така и на възхода в творчеството на съвременните художнички на това, което Юлия Кръстева нарича „обект“, будещата отвращение и ужас вискозност на невъзможното отделяне от майчиния обект.
Миглена Николчина
Миглена Николчина е професор по история на литературата в Софийския университет. Авторка е на книги с белетристика и поезия, както и на теоретични и литературно-исторически изследвания, най-новото от които е „Деви, рицари, кралици. Любовта в литературата на Средновековието и Ренесанса“ (2014). 

* * * * *
Какво още предстои от Всичко, което винаги си искал да знаеш за жените в изкуството* 
*но не го пише в учебниците

24.06. (събота) 17:00 часа – Разговор с Рада Букова

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на Фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEVContemporary.
Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ `2017 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г. 
С подкрепата на Гьоте-институт България.
Организатори: Фондация “Отворени изкуства”, SARIEV Contemporary
Партньори: Перно Рикар България, Фондация Рикар, Френски институт България, Национална художествена галерия, Националната художествена академия, Галерия “Академия”, Софийска градска художествена галерия
Медийни партньори: OMV, BG ON AIR, Economedia, Netinfo, Investor, Webground, 3bay, Xenium, offnews, dama.bg, stand, timeart, vibes, podmosta, Viewsofia, goguide, Виж!София, boyscout, AtticaEva, KatraFm, mediacafe, podtepeto, kapana, pld24, Artnewscafé бюлетин
За повече информация: Фондация „Отворени изкуства“
assistant@openarts.info
www.openarts.info
www.facebook.com/open.arts/
www.facebook.com/introduction.to.contemporary.art/