Назад

Трето издание на Софийския фестивал за камерна музика Аджитато'

Третото издание на Софийския фестивал за камерна музика Аджитато' ще се проведе между 17 октомври и 29 ноември 2017 г. в Първо студио на БНР от 19.30 часа. Той се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ 2017 с основен партньор БНР, което осигурява сцена за събитията. Организационният и артистичен екип на Аджитато' са Дуо "Колаж" и Камерен ансамбъл "Силуети", обединени в Сдружение "София – дух и култура".

Организаторите от Сдружение „София – дух и култура“ са подготвили разнообразие в програмата, която включва четири международни ансамбъла, между които Ensemble Crush (Германия), клавирно трио Атанасов (Франция), струнен квартет Метис (Литва) и Via nova percussion group (Австрия/Франция, Катар). Интересното е, че освен очакваните композитори като Брамс и Шуман, ще има и три световни премиери, включително произведение написано специално за фестивала.

Артистичният директор на фестивала Мария Русева споделя: „Много сме щастливи и горди, че имаме подкрепата на БНР. Това ни амбицира и задължава концертите ни да са на много високо ниво. Това е изискване, което самите ние сме си поставили още при създаването на Фестивала, но доверието, което ни гласува институция като Националното радио, ни кара да сме още по-безкомпромисни и взискателни към организацията и нивото на Аджитато’. Освен засиленото международно участие, новост от тази година е творческата лаборатория за песенни дуа Agitato’Youth. Това е инициатива на Дуо "Колаж", чрез която ще съдействаме на млади певци и пианисти с интерес към вокалната лирика да сформират ансамбъл. Концерт на новосформираните двойки е включен в основната програма на Аджитато'.”

Лилия Жекова, специалист "Културни проекти", разказва: „Дейността на фестивала постепенно се разширява с всяко следващо издание, което няма как да не ни радва като организатори. Получихме голяма подкрепа и финансиране от Столична община, за което благодарим. За съжаление към момента не сме успели да намерим финансиране за повече български концерти и следващата година това ще е сред приоритетите ни.“

Подробна информация за фестивала, програмата и участниците може да следите на официалната фейсбук страница: www.facebook.com/AgitatoSCMF/