Назад

Софийската градска художествена галерия представя изложба на художника Георги Железаров

На 14 март, вторник, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи изложба на художника ГЕОРГИ ЖЕЛЕЗАРОВ по повод 120 години от рождението му.

ГЕОРГИ ЖЕЛЕЗАРОВ
МЕЖДУ АЛЖИР И СОФИЯ В ТЪРСЕНЕ НА СВЕТЛИНАТА
120 години от рождението на художника

14 Март 2017 – 30 Април 2017
Изложбата е посветена на 120-годишнината от рождението на художника Георги Железаров (1897 – 1982). Експозицията представя над 190 произведения: живопис, графика, рисунки, ескизи и приложни проекти, целящи да покажат богатото и разнообразно творчество на художника. В нея са включени творби от двата значими цикъла, наречени условно „алжирски“ и „български“, разкриващи таланта и възможностите му от времето на активното участие в художествения живот в страната през 20-те, 30-те и началото на 40-те години на ХХ в. За първи път се представят и рисунки на художника. Именно в тях, чрез движенията на образите, проличава артистичният му потенциал и изтънченият лиризъм. Железаров работи в областта на пейзажа и фигуралните композиции. Понякога изследва движенията на работещите селяни. Друг път търси красотата на селските калдъръми и къщи, но през цялото време го вълнува светлината. Друга важна тема, представена в изложбата, са цветята. В семейството е запазено значително количество натюрморти с цветя от 30-те до 80-те г. на ХХ в.: „Рози“, „Полски цветя“, „Слънчогледи“, „Перуники“ и т.н. Рисува ги в естествената им среда сред природата, живи, в саксии, неоткъснати.

През 1926 г. Георги Железаров заминава за Алжир, където в продължение на две години работи като десенатор литограф. Това са най-ползотворните години, през които успява да се развие като художник. Запленен от екзотиката на страната, създава множество скици, портрети и етюди, голяма част от които се показват пред публиката за първи път. Творческата му активност в Алжир е важна за стиловото му развитие, затова присъствието на тези рисунки в изложбата е съществено. Това е първият цикъл в българската живопис, представящ африканския живот.

В изложбата са включени и автопортрети на художника – неговата най-истинска биография, обогатяваща представата и усещането за образа на твореца. Точно в този вид творби проличава умението на Железаров да пресъздава емоционални състояния. Голяма част  от произведенията се показват за първи път.

Софийската градска художествена галерия е първата държавна институция, откупила творби лично от автора през 1980 г., а настоящата експозиция засяга всички основни теми и жанрове, в които той работи.

Проектът се реализира от Софийската градска художествена галерия с участието на семейството на художника, Националната галерия, Художествената галерия  „Борис Денев“ (Велико Търново) и частни колекции.

Към изложбата е подготвен каталог на български и английски език.

Куратор: Станислава Николова