Обратно Дни на Любляна в София

1 и 2 юни 2017 г.

На 1-ви и 2-ри юни в София ще се проведат Дни на Любляна. Програмата се реализира с подкрепата на Столична община и включва поредица от културни събития със свободен вход за столичани и гостите на града.

На 1-ви юни, четвъртък, от 11.00 часа в Галерия на открито в градина "Кристал" ще бъде представена изложбата „Вечната Любляна” на словенския фотограф Дамян Гале (Damjan Gale, 3.04.1946 – 21.03.1993), наричан от критиците „Архитектът на светлината”.

След откриването на изложбата своето представление „Топката” в градина „Кристал” ще покаже уличният театър „Ана Монро” (представлението ще се играе и на 2-ри юни в градина „Кристал”, от 11.00 часа).

На 1-ви юни, от 11.00 часа до 19.00 часа в „Кристал” ще се проведе и изложението "Вкусовете на Любляна", представящо храни и напитки от словенската столица, туристическа информация, библиотека на открито и анимации за деца.

На 1-ви юни от 17:00 ч. в Американския център на Столична библиотека (пл. „Славейков” №4А) ще се проведе литературна вечер със словенската поетеса Аня Голоб.
Аня Голоб е и критик, драматург и любител фотограф. Завършила е философия и сравнително литературознание. През 2014 г. и 2016 г. е наградена с престижната литературна „Йенкова” награда в Словения.

Отново на 1-ви юни, от 19:00 ч., Софийската опера и балет е домакин на концерта на група "Каталена"
Групата спокойно може да се определи за феномен в съвременната словенска популярна музика заради умелото съчетаване и интерпретиране на традиционен фолклор, рок, фънк, джаз и блус.
Повече за „Каталена” може да научите на техния уеб сайт.

На 2-ри юни, от 18.00 часа, в Театър „Българска армия” е спектакълът „16” на Танцов театър Любляна/ Plesni Teater Ljubljana. Спектакълът представя 16-годишната професионална и лична връзка на двамата артисти – Розана Хрибар и Грегор Луштек, които с езика на танца разказват своята житейска история на сцената.

Всички културни събития от програмата на Дните на Любляна в София са с ВХОД СВОБОДЕН!