Назад

„Пътуващото лятно кино с БНТ1“ отново в София

Прожекция на филма „Слава“ закрива националната кампания за възстановяване на летните кина в България

На 8 септември (петък) от 20:30 часа Българската национална телевизия ще закрие шестото издание на кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Последната прожекция за тази година ще бъде на филма „Слава“, като киноманите ще имат възможността да се срещнат с екипа, реализирал продукцията. По традиция домакин на събитието ще е Лятната естрада в Борисовата градина, където при откриването на инициативата в края на юни „Пеещите обувки“ на режисьора Радослав Спасов гледаха повече от 2500 кинолюбители.

Това лято над 15 000 зрители посетиха прожекциите на кампанията за популяризиране на съвременното българско кино, като в афиша бяха включени „Летовници“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Каръци“, „Бартер“, „Джулай“. Специално място в програмата заеха и късометражните продукции, които трудно достигат до по-широка аудитория. На разположение на малките читатели отново беше и „Пътуващата детска библиотека“, която донесе много радост и забавни приключения в света на книгите.

Тази година в маршрута на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ бяха включени 24 населени места. Кино под звездите гледаха жителите и гостите на селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско) и градовете София, Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол. Репортажите на Анна Ангелова, Благой Цицелков, Диана Тодорово и Айше Сали от градовете-домакини бяха излъчвани в „Денят започва с култура“.

Информация за последната прожекция на шести сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

След „Урок“, който бе включен в програмата на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ през 2015 г., вторият филм „Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов от замислената трилогия, също е основан на действителни събития. Екранният разказ е за кантонера, намерил разпилени на релсите голяма сума пари, които предава на полицията. Филмът разглежда случката отвъд журналистическата сензация, поставяйки сериозни въпроси за себеосъзнаването, за изчезващото човешко отношение, за трудния диалог между правителството и гражданите. В главните роли са Стефан Денолюбов, който играе Цанко Петров, и Маргита Гошева, която влиза в ролята на Юлия Стайкова – PR-агентът, превърнал случката с кантонера в медийно събитие. Участват още: Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и други, като голяма част от актьорския състав е познат на зрителите от „Урок“.

Копродуцент на филма е Българска национална телевизия. „Слава“ е представен първо на престижния фестивал в Лукарно, след това на кинофестивала в Задар, Хърватия, където е печели Голямата награда, а Стефан Денолюбов е отличен за най-добра мъжка роля. Следват още отличия: Голямата награда на международния филмов фестивал Хемптънс (САЩ, 2016) и на фестивала „Киненова“ (Скопие, Република Македония 2016); специалната награда на град Варна и още три отличия от „Златна роза“ (2016), сред които за сценарий и операторско майсторство. Представянето на различни фестивали му носи десетки български и международни награди, като филмът е откупен за киноразпространение в повече от 30 държави.

Информация за проекта „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

Проектът „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ е създаден по идея на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова и е част от политиката на обществената телевизия за подкрепа и популяризиране на българското киноизкуство. През изминалите шест години кампанията се превърна в неделима част от българския културен живот. Досега „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ реализира 168 прожекции, пропътува над 25 000 километра, за да достигне до повече от 85 000 зрители. 57 заглавия от българското игрално, документално и анимационно кино бяха включени в афиша на инициативата, която организира и 60 съпътстващи прожекции в различни селища на България. Инициативата получи подкрепата на общините и институциите и провокира реални резултати - летните кинотеатри в Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна, Орешак, Българово и други селища на страната вече са възстановени. За ярката си обществена значимост кампанията на БНТ1 е отличена с престижните награди Eventex Awards България, Eventex Awards International и „Златно сърце“.

Партньори в тазгодишното издание на кампанията „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ са Столична община, ИК „Хеликон“ и „NoBlink team“. Кампанията се осъществява с подкрепата на Първа инвестиционна банка и „Виваком“.