Назад

"Пътуващо лятно кино с БНТ1"


В ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА НА ЮНИ СТАРТИРА НОВИЯТ СЕЗОН НА «ПЪТУВАЩО ЛЯТНО КИНО С БНТ1»

За шеста поредна година кампанията на «Пътуващо лятно кино с БНТ1» среща зрителите в 24 населени места с най-нашумелите съвременни български филми.

На 26 юни (понеделник) от 21:00 часа Лятната естрада в Борисовата градина в София по традиция е първата спирка на «Пътуващото лятно кино» с БНТ1. Тазгодишното издание на  националната кампания за възстановяване на летните кина в България стартира с прожекцията на филма "Пеещите обувки". Като режисьор на лентата Радослав Спасов получи специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на месец юни миналата година.
Екранната история пресъздава избрани мигове от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. 
Голямата любов на двамата именити артисти и борбата на таланта за оцеляване извън зоната на компромиси и комформизъм са във фокуса на филмовия разказ. Сценарият, посветен на две от знаковите имена в българската модерна музика, е създаден от самия Радослав Спасов и писателя Георги Данаилов.
В образа на незабравимата Лея Иванова, в различните й възрасти, влизат Рая Пеева, Донна Бангьозова, Ернестина Шинова и детето Киара Столарски, а в образа на Едвард се въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Във филма участват още Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Стефан А. Щерев и др. Музиката към филма „Пеещите обувки“е на Виктор Чучков, а оператор е Веселин Христов. Филмът е реализиран от БНТ, ИА Национален филмов център и Столична община, продуценти: Гергана Станкова „Менклипс” и Радослав Спасов „Канина филм”, в копродукция с “Дрийм Тийм Филмс” и с подкрепата на Националния дворец на културата.

Партньори на БНТ1 в тазгодишното издание на кампанията „Пътуващо лятно кино“ са Столична община, ИК «Хеликон» и «NoBlink team».

През юли пътуващото кино на БНТ ще представи безплатни прожекции в селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско). Срещи с новото българско кино очакват също жителите и гостите на Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол.

Всяка година в календара на прожекциите се включват селища в цялата страна, където летни кина не съществуват от десетилетия и вниманието се фокусира върху потребността от съживяването им като културни средища. В Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна и други селища на страната летните кинотеатри бяха възстановени и днес са притегателни центрове с богата програма. За повече от 70 000 зрители досега безплатните прожекции, организирани от обществената телевизия, са върнали емоцията на забравеното кино под звездите. Над 20 хиляди километра пропътува пътуващото лятно кино на БНТ за изминалите пет сезона, в които 40 български заглавия от игралното, документално, късометражното и анимационно кино срещнаха своите нови почитатели.

Репортажи от  градовете-домакини на „Пътуващото лятно кино с БНТ 1” ще бъдат показвани в сутрешния културен слот „Денят започва с култура”. 

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във  Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.