Назад

Опознай традициите, за да обикнеш народа си! (13.01.2017 - 31.03.2017)

„Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ –

В Образователния център малки и големи ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Темите от програмата на музейния Образователен център могат да подпомагат образователния процес по история, география, човек и природа и всички предмети в училище, които се занимават с общественото развитие. Освен обхващане на класове от средните училища, кабинетът може да работи и за родители – за хоби интереси, както и за усвояване на занаяти.

Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки желаещ може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”. Необходими са 100 000 лв. за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.

Кампанията включва детски етнографски ателиета и семинари за традиционните български празници. Събитията са със свободен вход за деца и възрастни, като посетителите ще могат сами да творят, да пеят и да се учат на народните и празнични традиции.

Чрез Фейсбук страницата на ИЕФЕМ: https://www.facebook.com/iefem ще бъде проведена игра с награди на тема „Познай старите вещи!“, в която участниците ще трябва по снимка да познаят и опишат възможно най-подробно предмет от фонда на музея. Фондът на Националния етнографски музей включва над 55 000 инвентарни единици, събрани в 13 колекции.

Всички по-големи дарители ще бъдат публично видими на специална стена на дарителите в централното фоайе на Княжеския дворец. Те ще бъдат записани и в книга на дарителите за Образователния център, която ще е достъпна за всеки посетител на централно място в Първа зала на музея и качена в електронен вариант в сайта на ИЕФЕМ – БАН.

Можете да подкрепите каузата като дарите 1 лев за Образователния център със SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY” или дарите според своите възможности чрез банковата сметка на ИЕФЕМ - БАН:

Банка УниКредит Булбанк
IBAN: BG22 UNCR 9660 3119 9041 13
SWIFT BIC: UNCRBGSF

"За Образователен център на Националния етнографски музей"