Звезда от сериала "Октопод" и авторът на "Три метра над небето" – гости на Фестивала на италианското кино в София

Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата, Посолството на Италия, Столичната община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от 11 до 16 юни 2018 г. в София. Ще бъдат представени десет киноленти, подбрани съвместно с фондация Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни в кино „Люмиер Лидл“, а от 14 до 16 юни включително – в „Дом на киното“, където скоро ще бъдат пуснати в продажба съответните билети. Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия.

Пресконференцията ще се проведе на 11 юни от 11.00 часа в „Хотел Маринела“, зала „Силует“. Сред поканените участници на пресконференцията са зам.-министърът на културата на Р. България, г-н Румен Димитров, посланикът на Италия в София, Стефано Балди, зам.-кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, доц. д-р Тодор Чобанов, президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, директорът на Националния филмов център г-жа Жана Караиванова, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, директорът на Български културен институт в Рим, г-жа Жана Яковлева, директорът на фондация „Апулия Филм Комишън“, г-н Антонио Паренте и художественият директор на третото издание на Фестивала на италианското кино в България, г-н Никола ди Тулио.

След пресконференцията фестивалът ще бъде открит в 18:30 часа с прожекцията на закачливата комедия QuoVado? („Накъде съм тръгнал?“) в кино „Люмиер Лидл“ НДК.

На 13 юни от 20:00 ч. в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат връчени почетните плакети на „3-ти Фестивал на италианското кино в България“, след което ще бъде представен филмът „Руди Валентино“, който разказва историята на знаменития италиански актьор на нямото кино. Сред присъстващите ще бъдат асесорът на културната и туристическа индустрия на Област Пулия – адв. Лоредана Капоне – и режисьорът Нико Чирасола. Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат италианската актриса Джулияна де Сио (позната на българската публика от световноизвестния сериал „Октопод“, където си партнира с Микеле Плачидо) и италианският режисьор, сценарист и писател на бестселъри Федерико Моча, автор на романа „Три метра над небето“ (романът е издаден и на български език от издателство „Хеликон”), екранизиран в едноименния филм, който се превърна в международен бестселър.

Сред филмите, които ще бъдат представени в кино „Люмиер Лидл” и „Дом на киното’’ са: Un Natale al Sud („Коледа на Юг“), Nonc’è campo („Без покритие“), Seimaistatas ulla Luna? („Била ли си на Луната?“), Matrimonioal Sud („Сватба на Юг“), Lacenadi Natale („Вечерята на Коледа“), Chim’havisto? („Кой ме е видял?“), Lorochi? („Те кои?“), Laguerradeicafoni („Войната на неудачниците“). 

На 14 юни в присъствието на представители на българските и италиански институции ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център, което ще спомогне за реализирането на филмови копродукции между област Пулия и България.

Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, Посолството на Италия в София, Столичната община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО, на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, и се реализира в сътрудничество с фондация Apulia Film Commission, Oбластна агенция по туризъм Puglia Promozione, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.

Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата Fare Cinema – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България през изминалите години.

06.06.2018