Зоологическата градина в София навърши 133 години

 

Уникална художествена изложба върху варели показва защитените видове в Зоопарка

 

Зоологическата градина в София навърши 133 години от създаването си и по този повод ще бъдат организирани поредица от събития, с които да бъде отбелязана годишнината, съобщават от Зоопарка. Първото е планирано за петък, 21 май 2021 г. когато ще бъде открита уникална изложба с екологично послание към посетителите.

Столичната зоологическа градина е една от най-старите зоологически градини в Европа и най-голямата на Балканите. В началото тя се е наричала Царска зоологическа градина и е основана през 1888 г. от Княз Фердинанд Сакскобургготски. През изминалата година, въпреки пандемията, Зоопаркът е посетен от над 300 000 души и си остава любимо място за софиянци и гости на столицата. Днес Софийският зоопарк е единствен на Балканите, в който има двойка снежни леопарди, персийски леопарди и други редки и ценни видове. Един от тях е бърнестият мечок Лиам, който тази година очаква и своята партньорка от Сингапур. 

133-те години от създаването на Зоопарка ще бъдат отбелязани с експозиция на 10 от застрашените видове животни, които се отглеждат в Столичния зоопарк и някои от тях вече успешно се размножават. Консервационнозначимите животни са изрисувани върху 10 метални варела, а използването на варелите показва, че всеки отпадък може да се рециклира и да се превърне в произведение на изкуството. Образите на персийски леопард, барс, бърнеста мечка, лъвски макак, антилопа адакс, египетски лешояд и др. красиви и редки животни са нарисувани от художничката Любка Маринкова, с която Зоопарка има дългогодишно сътрудничество. Всички видове, изобразени в изложбата, участват в Европейската програма за застрашени видове (ЕЕР) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и Софийският зоопарк ги е получил по тази линия.

„Софийският зоопарк все още е кандидат член на ЕАЗА, но въпреки това следваме съвременната тенденция в развитието на модерните зоопаркове, чиято основна функция в 21. век е да се превърнат в научни и природозащитни центрове, които да опазват и възстановяват редки и застрашени видове от световната фауна. Чрез тази изложба искаме да обърнем внимание на обществеността върху проблема със загубата на биоразнообразието и да повишим природозащитното съзнание на хората. Естествено „допълнение“ към художествената експозицията е и възможността посетителите да видят на живо представените животни в Зоопарка“ – казва ланд. арх. Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина – София“.

В последствие се планира още 10 метални варела да бъдат изрисувани с популярни видове животни от Зоопарка, но в детски стил и да бъдат разположени в близост до детските площадки в Зоологическата градина.

В допълнение към инициативите за годишнината на зоопарка ще бъде сложено началото и на кампания за събиране на капачки, от които в последствие ще бъдат създадени още мозайки от капачки, подобно на вече съществуващата експозиция в Зоопарка. Посетителите на Зоологическата градина ще могат да оставят капачките на двата входа на Зоопарка в специално пригодени за целта места.

 

19.05.2021