Златното съкровище от Надсентмиклош гостува в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на уникалната изложба "Златното съкровище от Надсентмиклош" и "Езическа България": власт и общество" в Националния археологически музей.
Приветствени думи изнесе заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.
С представянето пред софийската публика на това великолепно съкровище от Ранното средновековие ние изпълняваме мечтата на поколения български учени, изследващи европейското минало и народите, оформили днешната карта на Европа. Съкровището от Наги сен Миклош присъства във всички учебници по история у нас. То е известно, защото в неговите образи виждаме величието на онази далечна епоха, когато въпреки предизвикателствата и трудностите народите са пазели изтънчен вкус и стремеж към красивото, желание да изобразят себе си и своите вярвания по най-добрия възможен начин.
Организатори на изложбата са Националния археологически институт с музей на БАН и Музея за история на изкуството във Виена. София и Виена имат стари връзки, които днес процъфтяват във всички сфери.
Днешната изложба е ярко доказателство за това и повод на насърчим нашите учени и музеи да продължат заедно и занапред своята благородна мисия за съхраняването на паметта и ценностите на Европа.
На събитието присъстваха, вицепрезидентът на България Илияна Йотова, извънредният и пълномощен посланик на Австрия в България Хаузер, Директорът на Музея за история във Виена Хааг, председателят на комисията по култура, образование и културно многообразие към Столичен общински съвет Малина Едрева.

 

 

 

 

 

07.04.2017