Зелена София реализира проекта "Пеша на училище"

В края на 2016 г., Столична община даде начало на проект „Зелена София“. Задачата на неговия екип е да очертае рамката на дългосрочната стратегия за устойчиво развитие на София, както и да подготви началния етап от кандидатурата на града в конкурса "Зелена столица на Европа", организиран от Европейската комисия.

Две от основните предизвикателства, по които „Зелена София“ се стреми да постигне напредък, са мобилността и качеството на въздуха в столицата. В тази връзка, през септември 2017 г. стартира инициативата „Пеша на училище“, която цели да окуражи родителите на ученици в първи клас, да предпочетат алтернативи на използването на личен автомобил за придвижването до/от училище.

В пилотното си издание „ИСКАМ ПЕША!“ включва три училища, които бяха селектирани съвместно с екипа на “Дирекция Сигурност“ на Столична община: 2 СУ в ж.к. "Бъкстон", 138 СУ в ж.к. "Гео Милев" и 96 СУ в ж.к. "Люлин 4", с общо над 450 първокласници и техните родители.

Етап I "Подготовка"

По време на подговката за „ИСКАМ ПЕША!“, с помощта на група доброволци, бяха изследвани десетки пешеходни маршрути в района на училищата, с цел идентифициране на нуждите за подобряване на заобикалящата инфрастрктура – тротоари, улично осветление, пешеходни пътеки и т. н.

Ремонтите вече започнаха и до края на месец септември:

- 2 СУ ще се сдобие с нов и обезопасен тротоар, който свързва двата основни булеварда – “Братя Бъкстон” и “Цар Борис III” и нова маркировка на пешеходните пътеки;
- 138 СУ ще има ремонтиран и нов широк тротоар и нова маркировка на пешеходните пътеки;
- 96 СУ – обезопасяване на тротоар, за да не паркират по него коли, две нови повдигнати пешеходни пътеки.
 
Етап II "Срещи с родители"

Преди началото на учебната година, екипът на „Зелена София“ се срещна с родителите на първокласниците в трите училища и представи инициативата. Освен нашия екип, гост на тази родителски срещи беше и Магдалена Малеева, една от най-добрите тенисистки в историята на българския тенис. Магдалена е родител на три деца и разказа, как тя самата се справя с воденето им на училище. По време на тези разговори, родителите бяха запознати и с изследването на пешеходните маршрути, по които преминават с децата си, както и попълниха анкети, резултатите от които ще бъдат обявени отново в края на септември.

Етап III "Игра с децата"

От началото на учебната година започна и работата с децата. На изявилите желание, бяха раздадени тракери – устройства, които записват маршрута от вкъщи до училище. Така те могат да бъдат сравнени с вече обходените маршрути и да бъдат направените финалните препоръчителни трасета за ходене пеша.

От началото на следващата седмица започва и  интерактивната игра „Трафик змия“ - основният начин, по който ще се стремим да мотивираме децата да ходят пеша. Тя е с продължителност две седмици и има състезателен характер. Децата трябва да поставят точки върху банер всеки път, когато се придвижват до и от училището пеша, с велосипед, с обществен транспорт или като споделят автомобил. Идеята е в края на двуседмичния период банерът на трафик-змията да се запълни с точки.

Етап IV "Доброволци"

Последният елемент от инициативата е обезопасяването на пресичането на децата на големи кръстовища по пътя към училище. В момента „Зелена София“ започва кампания за набиране на доброволци, които в период на няколко дни да помагат на децата и техните родители да пресичат по-сигурно на основните пътни артерии в района на трите училища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Етап V  Седмица “Пеша на училище”

След приключването на пилотния проект, екипът на „Зелена София“ ще се стреми да разшири значително обхвата на иницитивата и през 2018 г. да включи училища от всички райони на града.

През пролетта на 2018 г. Столична община ще обяви седмица за “Пеша на училище”, като се надяваме към тази дата да още много училища, които да са се включили в инициативата.

Партньори

Партньори на пилотния проект са: Здрави деца в България (Nestle), Decathlon, Детска архитектурна работилница, Енергийна агенция Пловдив и Горичка.

Станете и вие партньор на децата и им помогнете да се чувстват сигурни и безгрижни по пътя до училище!

27.09.2017