Завършва изграждането на Единната система за сигурност, обединяваща видеокамери и центрове на общината и МВР

"Завършва изграждането на Единната система за сигурност, с която се осигурява свързаност на всички изградени видеокамери и центрове от общината със системата на МВР. Системата за видеонаблюдение се разширява с още 244 камери по бул. „България“, бул. „Цариградско шосе“, бул. „Брюксел“, НДК и зоната на летището, с което общо камерите са около 3500. Нови 48 камери се монтират в метрото. 80% от камерите са вече поставени". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка в Центъра за видеонаблюдение на Столична община заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев. На събитието присъства и директора на дирекция „Сигурност“ към СО Кристина Лазарова и директора на СДВР Ивайло Иванов.

Столична община изгради и поддържа основния център за видеонаблюдение и още 8 изнесени центъра, които осигуряват по-бърза реакция. Те осигуряват наблюдение на подлезите по бул. „България“, по бул. „Цариградско шосе“, по бул. „Ботевградско шосе“, на Околовръстния път и кварталите под Витошката яка, парка на НДК и всички камери от системата за управление на трафика. Общо камерите досега на Столична община бяха над 2600. В системата на метрото също се наблюдава едновременно от служители на метрото и на полицията.

Инвестицията е на обща стойност 3,1 млн. лв., от тях 2 млн. лв. бяха осигурени от държавния бюджет, а 1,1 млн. лв. са от бюджета на Столична община.
 

Фотограф: Гео Калев

15.12.2017