Затваря се за ремонт кръстовището при Софийския университет „Св. Климент Охридски“

"В събота в полунощ се затваря движението на кръстовището на Софийския университет  „Св. Климент Орхидски“. Ремонтните дейности ще се извършат в събота и неделя." Това каза зам.-кметът Евгени Крусев. 

"На 11 и 12 август  строителите  имат  ангажимента да фрезоват асфалтовата настилка на кръстовището, както и  да го асфалтират и маркират, така че в понеделник  сутрин първият тролей в 4.30 часа  да премине" – уточни още Крусев. "Призоваваме хората да ползват обходни маршрути като бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ , ул. „Гурко“, ул. „Георги Раковски“, бул. „ Дондуков“.  В  района няма жилищни сгради, така че строителите ще работят и през нощта. За тези 48 часа цялото кръстовище трябва да бъде реновирано – подчерта Евгени Крусев. – След което цялата строителна механизация се пренася на бул. „Васил Левски“ в участъка от бул. “Дондуков“ до  паметника на Апостола.  Там трябва за около месец да се ремонтират  пътните платна и тротоарната настилка от страната на Националната художествена академия. Това е част от проекта за обновяване на Зона 4 от градския център. Ще се работи поетапно, като движението няма да се спира цялостно, а ще се ограничава в едното или в другото платно, за по две седмици във всяко.  Тук голямото предизвикателство е колекторът на Топлофикация, който преминава напречно на бул. „Васил Левски“ на кръстовището с ул. „Оборище“. Топлофикация ще имат ангажимента да сменят колектора максимално бързо, така че другите фирми да могат да възстановят  пътната настилка."

Очакваме в събота или неделя най-късно да бъде възстановено движението по трамвайна линия 7. В момента на обекта  текат довършителни работи. Предстои да бъде направена проба с мотриса, която да мине по трамвайното трасе и най-вероятно в събота ще бъде възстановено движението.  Участъкът на бул. „България“ от  „Иван Гешов“ до „Гоце Делчев“ ще бъде затворен за движение. Първо ще се ремонтира платното в посока „Бояна“. Очакваме строителните дейности да започнат тази събота и неделя.  В зависимост от метеорологичните условия и темпото, с което се справят строителите, ще се прецени дали тази година ще  се ремонтира и платното в посока център или то ще бъде ремонтирано през следващото лято. Анализите, които направихме предварително, за натоварването на трафика показват, че бул. „България“ може да се ремонтира само през август и това ще ни бъде водещ критерий при решението дали да се прави и другото платно в посока център през това лято.

От понеделник  призоваваме всички хора да заобикалят бул. „България“, тъй като движението се  осъществява в едното платно и ще има по една лента в посока. Очакваме затруднения на трафика. Изчакваме пускането на трамваите, за да могат хората да ползват обществения транспорт. Призоваваме шофьорите  да използват алтернативни маршрути като „Цар Борис III“ и „Черни връх“ . 

От понеделник планираме да се започне работа по пътните платна на бул. „Арсеналски“,  като движението няма да бъде спирано. Ще се работи на две половинки, като строителството ще се ограничава в едното или другото платно, и в момента там има стеснение, тъй като „Софийска вода“ подменят  водопровода по бул. „Арсеналски“.  Целта ни е всички тези големи ремонти да приключат до първия учебен ден, когато очакваме трафикът да стане много по-сериозен.

На „Пенчо Славейков“ започваме първо с тротоара, който е откъм Медицинска академия, там ще се работи без спиране и ограничаване на движението, след което ще започне работа и по пътните платна. Заедно с подлеза и изграждането на метростанцията при баня „Мадара" очакваме през септември движението да бъде нормализирано изцяло.  

07.08.2018