Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки извършват инспектори и общинска полиция

Екипи на Общинска полиция и дирекция "Икономика и търговска дейност" към Столичната община проверяват пазарите и тържищата в София за спазване на заповедта на РЗИ за задължително носене на маски от търговци и посетители, както и еднопосочно движение.

В присъствието на заместник-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов бе извършена проверка на Женски пазар. „Установих, че в една част от тържището има продавачи, които не носят маска така, както се изисква от здравните власти. Екипите от инспектори и полиция са инструктирани да санкционират всички нарушители, които не спазват заповедите на СРЗИ – посочи Барбалов. – Осигурено е разделение на потоците, пазарът е голям и не навсякъде се спазват мерките, за което изискваме ръководството на пазара да положи нужните действия, посочи зам.-кметът."

В днешния ден са съставени 14 констативни протокола, 2 акта по Закона за здравето за неспазване на противоепидемичните мерки, 2 акта по Закона за защита на потребителите.

Направени са и 4 предупредителни протокола за неспазване на заповедта на директора на пазара.

От 7 март до сега екипи на Столичен инспекторат са извършили над 2 500 бр. проверки, като са съставили 4 акта. Само вчера са направени 788 проверки в хранителни вериги и търговски обекти.

Работата на екипите е всекидневна.

В градския транспорт от началото на март са съставени 9 акта и 6 предупредителни протокола за неспазване на противоепидемичните мерки.

 

12.03.2021