Започват събитията на открито от Лятната програма на Столична община

Всяка година Столична община организира в летните месеци богата програма с културни прояви на открити сцени. Тази година събитията за малки и големи стартират на 16 май, ще продължат през юни, юли, август и септември, както и в топлите дни на месец октомври. 218 събития – театрални представления, концерти, филмови прожекции, ателиета, програми за деца, ще бъдат подкрепени финансово и логистично от Столична община чрез Календара на културните събития – раздел „Лятна програма“.

На 16 май (неделя) от 11:00 часа на сцената на Кино „Кабана" ще бъде представен първият куклено-музикален спектакъл за деца от проекта „Роден под щастлива звезда“ на Фондация за култура и изкуство „Пространства“. Входът е свободен. Проектът е създаден по текстове на финландската писателка Туве Янсон. Авторската драматизация и режисура са на актрисата Маргарита Петрова. Героите и техният вълшебен свят са създадени от сценографа Здравка Кантарева. Песните и музиката са дело на Милена Великова и Сиана Атанасова. На 28 май от 11:00 ч. в Кино „Кабана“ е следващата среща с тримата чудати приятели и приключенци от спектакъла, децата ще ги видят и на 3, 10 и 31 юли от 11:00 ч. на площад „Славейков”.

„Балонени мечти“ е събитие за деца, младежи и родители на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“. Пет 90-минутни интерактивни артистични акции на открито представят практики от полето на съвременните визуални и перформативни изкуства: immersive инсталация, скулптура от балони, walk-about анимация, куклено-театрален перформанс, уъркшоп за изработка на балонени фигури – airigami, танцова фиеста. Акциите ще се провеждат на Кино „Кабана“ от 11:00 ч. на 23 май, 2 и 15 юни, 1 и 28 август със свободен вход.

„Мишките отиват на опера“ е интерактивно представление за деца от цикъла „Дивертименто“ – музикална драматизация  на едноименната поема за деца на поетесата Мария Донева. Изпълнители са трио „Дивертименто“: Грациела Панайотова – цигулка, София Радилова – виолонело, Младен Тасков – пиано и певците Милена Гюрова и Стефан Петков. Режисьор на програмата е Росица Костова. Мария Донева е сценарист и водещ. Автор на аранжиментите на подбраните музикални фрагменти е Младен Тасков. Представленията са в Кино „Кабана“ на 13 юни от 11:00 ч. и на 25 септември от 11:00 ч. Входът е свободен.

„Лято с куклени приказки“ е проект за най-младата публика с участието на три театрални формации – Театър „Хамелеон“, Куклена формация „Алекс“ и Театрална къща „Мариета и Марионета“. Приказните срещи с любимите герои от „Лече-Буболече“, „Чудната къщичка“ и „Дядо вади ряпа“ са в Кино „Кабана“ с безплатен вход – на 22 и 31 май от 11:00 ч., както и в Галерия „Сердика“ на Женския пазар – на 19 юни и 28 август.

Шест моноспектакъла на шестима актьори, затворени в 1 квадратен метър лично пространство, зад чиито граници се случва срещата  със зрителя, предлага проектът „Експонати“ на Студио за документален театър „Вокс Попули“. Представленията ще бъдат изиграни на 12 и 13 юни от 20:00 ч. в градина „Кристал“ и на 19 и 20 юни в градинката зад Националната художествена галерия – Двореца.

На 20 юни от 18:00 ч. на Лятната естрада в "Борисовата градина" ще бъде представен спектакълът „Светлини и Таланти”, посветен на 30-годишнината на вокален квартет „Славей“. В програмата ще участват и ансамбълът за народни песни и танци „Славей”, малките лауреати от Националния  конкурс ”Пиленце пее” и от онлайн конкурса ”Светлини и таланти” `2021.

Седмица на музикалния театър "Под звездите" ще представи „Нов Театър – НДК“. От 12 до 18 юли проектът хвърля мост между театъра и музиката. Програмата включва и музикално-поетичен спектакъл, посветен на заветите на Левски.

„Джаз вечери в лятната градина“ ще представи два концерта на сцената на Кино „Кабана“ – на 1 и 15 август от 19:00 ч. Входът е свободен. На 1 август на сцената ще излязат музикантите от „Мартин Марков Трио“ – Мартин Марков (пиано), Михаил Иванов (контрабас) и Атанас Попов (барабани). Триото е създадено през 2011 г. с идеята да свири само авторска музика. На 15 август „Теодор Петков Трио“ – Теодор Петков – Тото (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Борислав Петров (барабани). Характерният музикален почерк на триото е класическото джаз звучене от средата на миналия век, поднесено по един съвременен начин от музиканти на световно ниво.

Театралният проект „Атман – а сега накъде“ на „Ателие Пластелин“ ще използва техниките на импровизацията, общностния театър и театъра с маски, за да представи уникален продукт на публиката – в Кино „Кабана“ на 1 септември и 8 септември от 11:00 ч. със свободен вход.

Сдружение "Балкански документален център" ще представи „Лятно кино София Документал“. От 7 до 14 септември форматът ще гостува на „Топлоцентралата Фест“ в Южен парк – II част с прожекции на най-новите документални филми. Ще бъдат организирани и дебати, свързани с тях, а фокусът е върху най-наболелите проблеми на човешките права.

Информация за събитията от Лятната програма на Столична община ще бъде публикувана на сайта за култура „АртСофия“ (http://artsofia.bg/bg).

 

17.05.2021